Qualcomm oznámil konferenciu s predstavovaním nových produktov, súčasťou má byť aj Snapdragon 8s Gen 3.

Mnoho ľudí si nemôže kúpiť vlajkovú loď. Takéto telefóny totiž bývajú skutočne drahé, pričom jedným z hlavných dôvodov ich zdražovania v posledných rokoch je čipset. Čipsety od Qualcommu sú čoraz drahšie a pociťujú to nielen záujemcovia o telefón, no aj ich výrobcovia. Preto často siahajú po čipsetoch od spoločnosti MediaTek, ktoré sú spravidla lacnejšie, no aj menej výkonné.

Qualcomm však teraz prichádza s riešením, ktoré bude výhodné pre obe strany. Pripravovať sa totiž má nový čipset, okolo ktorého sa točia dohady už niekoľko týždňov. Je ním tzv. Snapdragon 8s Gen 3, ktorý bude kompromisom medzi vlajkovou loďou, no zároveň aj nižšou cenou. Predstavenie má prebehnúť už o pár dní.

Snapdragon 8s Gen 3 bude lacnejšou alternatívou

V označovaní čipsetov od Qualcommu má zmätok nejeden fanúšik a nadšenec technológií. Ešte pred pár rokmi sa vlajkové čipsety označovali ako Snapdragon 855, Snapdragon 865 a podobne. Zmena však prišla s čipsetom Snapdragon 888, ktorý predpovedal zmenu v označovaní. Označovanie jedným číslom a určením generácie, ako to bolo aj v prípade Snapdragonu 8 Gen 1, malo vyriešiť tento chaos. To by však nemohli prísť rôzne verzie týchto čipsetov, ako napríklad aj špeciality pre Galaxy.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3Zdroj: Twitter.com/Kuba Wojciechowski
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3

Aby sme si však vysvetlili označovanie vlajkových čipsetov od Qualcommu na tento rok, najvýkonnejším má byť Snapdragon 8 Gen 3 pre Galaxy. Hneď za ním bude Snapdragon 8 Gen 3 a o niečo menej výkonným zasa Snapdragon 8s Gen 3. Práve tento čipset bude alternatívou pre tých, ktorí nechcú za vlajkovú loď zaplatiť veľa peňazí, no stále chcú výkonný telefón s prémiovou výbavou.

Qualcomm by sa v prípade tohto čipsetu mal sústrediť aj na AI, čo by určite dokázalo získať pozornosť viacerých fanúšikov. Rozdiely vo výkone oproti štandardnému Snapdragonu 8 Gen 3 by nemali byť veľké, keďže stále pôjde o výkonnejší čipset ako je Snapdragon 8 Gen 2 pre Galaxy. Predstavenie tohto čipsetu prebehne už 18. marca, ako vychádza z aktuálnych informácií. Práve tento dátum si totiž Qualcomm vybral na predstavenie nových produktov a je pravdepodobné, že medzi nimi bude aj spomínaný Snapdragon 8s Gen 3.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.