Qualcomm sa opäť zamotáva do neprehľadnej schémy pomenovania svojich čipov.

Nie je to tak dávno, čo sa začali objavovať prvé informácie o záhadnej čipovej sade série Snapdragon 8. Konfigurácia jednotlivých jadier bola mätúca do takej miery, že nebolo vôbec jasné, čo touto sadou Qualcomm zamýšľa. Nový leak však naznačuje, kde bude mať nový Snapdragon 8s Gen 3 svoje miesto. Už samotné písmeno “s” je dôkazom, že nepôjde o najvýkonnejší čipset v aktuálnej ponuke čipových sád série Snapadragon 8 Gen 3. Tradične najvýkonnejšou sadou je verzia “for Galaxy”, za ktorou nasleduje štandardná verzia Snapdragon 8 Gen 3. 

Nový únik naznačuje, že čipová sada Snapdragon 8s Gen 3 sa svojím výkonom zaradí medzi štandardnú verziu Snapdragon 8+ Gen 2 / for Galaxy a aktuálny Snapdragon 8 Gen 3. Leaker Digital Chat Station zdieľa aj taktovacie frekvencie jednotlivých jadier, čo poskytuje ešte lepší prehľad o výkone pripravovanej čipovej sady s kódovým označením SM8635. Majte však na pamäti, že označenie Snapdragon 8s Gen 3 nie je oficiálne potvrdené.

Snapdragon 8s Gen 3 vyplní medzeru v ponuke vlajkových čipovZdroj: DigitalChatStation
Snapdragon 8s Gen 3 / SM8635

Leaker tvrdí, že procesor čipovej sady Snapdragon 8s Gen 3 bude vybavený hlavným superjadrom Cortex-X4 s frekvenciou 3,01 GHz, štyrmi výkonnými jadrami Cortex-A720 s frekvenciou 2,61 GHz a tromi účinnými jadrami Cortex-A520 s frekvenciou 1,84 GHz. Očakáva sa, že čipová sada bude obsahovať aj grafický procesor Adreno 735.

Taktovacie frekvencie tak potvrdzujú, že Snapdragon 8s Gen 3 nie je výkonnejší ako Snapdragon 8 Gen 3. Tie sú však aj v zhode s označením tejto čipovej sady SM8635 vs. SM8650 čipovej sady 8 Gen 3. To isté platí aj v prípade GPU Adreno 735 vs. Adreno 750.

Ak by sa fámy o čipovej sade Snapdragon 8s Gen 3 potvrdili, tak poradie najvýkonnejších čipsetov od Qualcommu bude vyzerať nasledovne:

Nie je však vylúčené, že označenie novej čipovej sady série Snapdragon 8 bude celkom iné. Na druhej strane sa stačí pozrieť na označenie čipových sád série Snapdragon 7, v ktorom sa snáď už nevyzná ani samotný Qualcomm. Však posúďte sami.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.