Počas konferencie Snapdragon Summit sa ukázalo viac ako len čipset Snapdragon 8 Gen 3.

Novinkou, ktorá zaujala istú dávku pozornosti, je aj Snapdragon Seamless. O čo ide? Qualcomm v poslednej dobe zapracoval na možnosti využitia potenciálu spolupráce medzi viacerými zariadeniami tak, ako to robí Apple. Rozdielom však bude to, že zariadenia nemusia byť v jednom ekosystéme, no spolupracovať medzi sebou budú rovnako.

Bližšie informácie o Snapdragon Seamless priniesol aj portál androidauthority.com, ktorý je súčasťou konferencie Snapdragon Summit. Prečo by ste teda chceli využívať novinku od Qualcommu aj vy a aké má výhody v porovnaní s Apple ekosystémom? Aj to si prezradíme v našom článku.

Snapdragon Seamless ako novinka, ktorú chce každý

Snapdragon Seamless je rámec umožňujúci nenápadné prepojenie medzi zariadeniami a zdieľanie súborov. Ak by si však niekto myslel, že ide o aplikáciu, ktorú Qualcomm predstavil pre rôzne platformy zariadení, nie je to tak. Qualcomm totiž uvádza, že Seamless je súbor softvérových vylepšení, rozhraní API a knižníc, ktoré majú vylepšiť už existujúce možnosti v smartfónoch, počítačoch a iných zariadeniach.

Čím sa teda bude Snapdragon Seamless vyznačovať? V prípade, že sa bude elektronika nachádzať v dostupnej vzdialenosti pre Bluetooth pripojenie, používatelia automaticky uvidia štatistiky ako stav nabitia batérie a silu Wi-Fi pripojenia či budú mať možnosť uzamknutia alebo odomknutia spárovaných zariadení.

Vďaka Snapdragon Seamless však budú môcť používatelia rýchlo a jednoducho zdieľať obrazovku a médiá medzi počítačom a smartfónom. Kompatibilnými systémami tak budú bezpochyby Android aj Windows, no pridať sa môžu aj ďalšie.

Snapdragon SeamlessZdroj: androidauthority.com
Snapdragon Seamless

Qualcomm uvádza viaceré príklady využitia

Predstavte si situáciu, keď máte ku svojmu smartfónu pripojené slúchadlá, no vo vašom počítači chcete začať videohovor. Slúchadlá sa v tomto prípade nenápadne pripoja k počítaču a keď svoj hovor ukončíte, opäť sa nenápadne pripoja späť k smartfónu. Využití ale bude oveľa viac.

Prvým kompatibilným čipsetom, ktorý by mal Snapdragon Seamless podporovať, je Snapdragon 8 Gen 2. Samozrejmosťou však bude, že aj ďalšie čipy od Qualcommu budú novinku podporovať tiež.

Qualcomm pritom oznámil spoluprácu so spoločnosťami ako ASUS, Google, HONOR, Lenovo, Microsoft, OPPO a Xiaomi, ktoré budú prvými spoločnosťami s adaptáciou Snapdragon Seamless. V roku 2024 by sa však podľa ich slov tento zoznam mal rozšíriť.

Snapdragon Seamless je otvorený aj konkurencii

Podľa slov Qualcommu je Snapdragon Seamless otvorený aj ďalším spoločnostiam. Qualcomm by bol rád, keby si novinku adaptoval aj MediaTek či Intel a následne sa mohla využívať v ešte väčšom množstve zariadení. Ako ale na Seamless zareaguje konkurencia zatiaľ nemožno povedať.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.