Snapseed pochádza z dielne Google a je jednou z najlepších aplikácií na úpravu fotografií, v ktorej sa jednoducho orientuje, je intuitívna a fotografiu upravíte presne podľa predstáv

Ponúka totiž obrovské množstvo funkcií, ktoré sú teraz vylepšené o zaujímavé novinky.

Inteligentné rozšírenie fotografie: Ak tvoríte fotografiu, pri ktorej sa sústredíte na cieľový detail, môže sa stať, že nebudete mať v jeho okolí dostatok priestoru („plátna“), ktorým sa detail zvýrazňuje a vnáša do fotografie iskru. Prípadov, kedy môže priestor vo fotografii chýbať je viacero, ak často fotíte, určite ste sa stým stretli. Funkcia inteligentného rozšírenia slúži nato, aby vám toto okolie dotvorila (dokreslila) z obsahu fotografie. Skúšali sme to na viacerých fotografiách a dá sa to dobre použiť. Treba však brať ohľad nato, že prispôsobenie, resp. zväčšenie okolia má nejaké limity, a keď sa budete snažiť fotografiu veľmi zväčšiť, nebude to vyzerať dobre. Pri každom zväčšení (aj totožnej fotografie) je okolie vyplnené odlišne a po pár ťahoch si nájdete ten správny formát, ktorý bude vašim požiadavkám vyhovovať. Jedna rada na záver – Ideálne je, ak je okolie fotografie bez množstva predmetov, ktoré často narúšajú efektivitu rozšírenia.

Dvojitá expozícia: Prelínanie dvoch fotografií má svoje čaro. Zmena expozície je jedna vec, ale ak pridáte do fotografie tieň, pútavé pozadie alebo „rozdvojenú“ osobu, bude mať osobitý charakter. Nová funkcia umožňuje kombinovať dve rôzne fotografie, pričom jedna z nich tvorí expozíciu – podľa nastavenia. K tomu prislúchajú aj funkcie, ktorými nastavíte priehľadnosť, hĺbku alebo viacero možností prelínania. Ak sa s fotografiu pohráte, výsledok môže byť skutočne pútavý.

Poloha/Výraz: Táto funkcia mení polohu portrétu, teda tváre, ktorá je na fotografii. Ak by to fungovalo aj na predmety, bolo by to ešte zaujímavejšie. Po zadaní funkcie výraz si aplikácia vytvorí virtuálny 3D model zobrazenej tváre, s ktorým je možné pohybovať vo všetkých smeroch, ale iba v určitom limite. Nemá to slúžiť na deformáciu, ale na úpravu. V max. rozsahu však portrét nevyzerá reálne, ale komicky. Ak posuniete „krivky“ s rozumom, dá sa pekne zmeniť poloha tváre. Okrem zmeny polohy tváre môžete rozšíriť/zmenšiť očné zrenice, zvýrazniť úsmev a zmeniť ohniskovú vzdialenosť portrétu.

Aplikácia Snapseed je zdarma pre Android a iOS. Ak ju ešte nemáte, stiahnete si ju kliknutím na nasledovné odkazy.

Google Play
App Store

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE