Kontroverzný Edward Snowden spolupracoval na vývoji novej aplikácie, ktorá vám pomôže zabezpečiť svoje prostredie. Stačí vám len starý Android. 

Aplikácia s názvom Haven funguje jednoducho. Nainštalujete ju na svoje staré Android zariadenie, strategicky ho umiestnite niekam do miestnosti a akonáhle appka zaznamená nejaký zvuk alebo pohyb, pošle vám upozornenie. Na danom zariadení teda non-stop beží mikrofón aj kamera, a aplikácia stráži aj také veci, ako pohybové senzory zariadenia (keby niekto chcel pohnúť s nastraženým mobilom), sníma výkyvy napätia (keby niekto zariadenie odpojil z nabíjačky) a spolieha sa aj na snímače okolitého osvetlenia (keby niekto vypol/zapol svetlo).

Vždy keď sa niečo udeje, aplikácia vám pošle správu, vrátane audio a video záznamu, na váš hlavný smartfón. Pochopiteľne, cez aplikáciu Signal, ktorej dôveruje samotný Snowden. Okrem toho sa všetky údaje ukladajú aj lokálne na zariadení a pristúpiť k nim môžete buď priamo na zariadení alebo vzdialene cez Tor network.

Haven je bezplatný a open-source a môžete si ho už dnes stiahnuť v beta verzii z obchodu Play alebo F-Droid.

Napriek tomu, že asi len málokto z nás potrebuje strážiť štátne tajomstvá, takáto aplikácia má zmysel aj pre bežných ľudí. Využijú ju napríklad tínedžeri, ktorým rodičia lozia do izby, či ľudia podozrievajúci svojich spolubývajúcich, že im vyjedajú chladničku. Nehovoriac o tom, že je to jednoduché a lacné riešenie kamerového systému do domácnosti.

Zdroj: Gizmodo

Edward Snowden má obľúbenú aplikáciu na bezpečné chatovanie

Značky: