Tak ako si vlastne vybrať prístroj na fotenie a natáčanie videa, ak to nemá byť smartfón, resp. chcete niečo lepšie?

Sony A6600

Sony A6600

Už len drahé fotoaparáty …

Odpoveďou výrobcov fotoaparátov na túto otázku je sústredená snaha o mimoriadnu kvalitu svojich zariadení, možnosť okamžitého využitia fotiek a videí aj z fotoaparátu na sociálnych sieťach a vysoká odolnosť zariadení.  Bohužiaľ, aj vysoká cena. Je to daň za to, že máte niečo iné, s lepšími parametrami a hlavne dokážete odfotiť o rád lepšie fotky ako so smartfónom.

Potvrdením tohto tvrdenia je aj to, že malé kompaktné fotoaparáty z trhu celkom zmizli. Doslova ich zožrali smartfóny, ktoré poskytujú rovnakú kvalitu, ako takéto kampakty a dôvod na ich existenciu ako samostatných prístrojov zanikol.

Sony A6600

Sony A6600

Sony α6600 je špičkový fotoaparát so snímačom veľkosti APS-C. Nie je to teda FullFrame, snímač je tu však oveľa väčší ako pri smartfónoch. Doslova rádovo väčší to má význam v tom, že snímacie body majú väčšiu veľkosť a produkujú oveľa menej šumu. V smartfóne potom prebieha pri spracovaní obrazu odstránenie šumu, ktoré ale zo sebou do stratena zoberie aj niektoré užitočné detaily z pôvodného obrazu.

Dotykový displej a ovládanie

Displej je konštruovaný tak, že sa dá vyklopiť. Je to systém s vyklápaním na hornú časť fotoaparátu a ak si dáte napr. mikrofón do sánok v hornej časti tohto fotoaparátu, veľa toho pri realizácii vlogu na tomto displeji nevidíte. Za lepší systém považujeme vyklápanie do strany, čo pri niesol napr. fotoaparát Sony A7S Mark III. Tento budeme recenzovať čoskoro, v našej redakcii už bol.

Sony A6600

Sony A6600

Displej je na Sony typicky dotykový „len tak trochu“. Dotykom teda urobíte zaostrovanie na určený bod, ale to je tak zhuba pri natáčaní obrazu všetko. Nemôžete priamo dotykom meniť napr. parametre, ktoré vidíte na bodoch displeja. Tie musíte meniť tlačidlami, toto má napr. Canon EOS R5 vyriešené lepšie.

Sony A6600

Sony A6600

Z hľadiska ovládania by sme si tiež priali, aby bolo nahrávacie tlačidlo umiestnené na hornom paneli, ako to má Sony A7S Mark III a nie na pravom boku. A hodilo by sa aj tlačidlo na prepínanie toho, či funguje hľadáčik alebo dotykový displej a či kombinácia. Takto si niekedy pri sledovaní fotiek na displeji pohybom ruky nechtiac prepnete na hľadáčik a to je otravné.

Ergonómia ovládania je však vyriešená veľmi dobre, ak ste mali niekedy v rukách Alphu, budete tu ako doma. Podstatné sú veľké ovládacie kolieska a dobre spracovaná logika ovládania.

Sony A6600

Sony A6600

Funkčná výbava ako z plnej Alphy

Sony α6600 je fotoaparát plný funkcií, disponuje rýchlym automatickým zaostrovaním aj na oko človeka alebo zvieraťa a plynulou stabilizáciou obrazu. Pripočítajte k tomu aj kvalitu obrazu, batériu s veľkou kapacitou a snímaním videozáznamov v rozlíšení 4K HDR s profilom HLG (Hybrid Log Gamma).

Sony A6600

Sony A6600

Sony α6600 má snímač s rozlíšením 24.2 MPx a dokáže fotografovať rýchlosťou 11 záberov za sekundu. Neunikne vám teda tá najlepšia fotografia napr. pri fotení športových akcií. Sony je kráľom zaostrovania a v tomto modeli to aj dokazuje. Body zaostrenia pokrývajú až 84 % oblasti snímky a rýchly hybridný autofocus spája to najlepšie z detekcie fázového rozdielu (425 bodov) a detekcie kontrastu (tiež 425 bodov). Zaostrovanie trvá len 0,02 sekundy, čo presahuje možnosti smartfónov. Podstatné ale je to, že zaostrenie „zostáva“ aj na objekte, ktorý sa pohybuje a to aj veľmi rýchlo. To sú prípady, kedy fotíte hrajúce sa deti alebo športovca a vo výsledku máte fotku zaostrenú na jeho tvár ani sami neviete ako. Je to tzv. kontinuálne zaostrovanie.

Výborná zaostrenie na oko na Sony A6600

Výborné zaostrenie na oko na Sony A6600

Funkcia zaostrovania na oči poskytuje nepretržité rozpoznávanie očí a ich sledovanie, vďaka čomu je to najdôležitejšie v scéne stále zaostrené. Platí to aj vtedy, keď sa osoba pohybuje a pracuje aj vtedy, keď sa tvár čiastočne nevidno, je nasvietená zozadu alebo pozerá nadol. Keď sa vám otočí osoba chrbtom, zaostrenie zostáva na hlavu a obnoví sa zaostrenie na oči, keď sa jej oči opäť dostanú do obrazu.  Dotykom na displej si potom môžete určiť, či to bude zaostrenie na pravé alebo ľavé oko.

Stabilizácia obrazu

Stabilizačná jednotka snímača APS-C priamo v fotoaparáte α6600 predstavuje mechanizmus integrovanej optickej stabilizácie v 5 osiach. Ten sa obyčajne využíva vo fotoaparátoch formátu Full Frame. Pomocou gyroskopického senzora rozpoznáva a kompenzuje chvenie fotoaparátu na piatich osiach vrátane uhlového (naklonenie a otočenie), horizontálneho, vertikálneho a rotačného chvenia. Táto stabilizácia je v obraze ekvivalentná rýchlosti uzávierky vyššej o 5 krokov.

Ak si dáte fotoaparát α6600 na gimbál DJI Ronin SC, ako sme to v nasledovnom videu urobili my, dostávate super stabilizovaný obraz. Pozrite si naše video celé natočené s fotoaparátom α6600.

Prepojovacie porty

Áno, tu si Sony zaslúži pochvalu. Ako na prvom APS-C zariadení od Sony je tu port na slúchadlá, čo sa pri realizácii videa viac ako hodí. Okrem toho je tu microHDMI port, 3,5 mm jack pre slúchadlá a microUSB port, ktorý Sony používa ako univerzálny ovládač pre svoje kamery a fotoaparáty. Chcelo už USB-C port, ako je to na Sony A7S Mark III.

Porty na Sony A6600

Porty na Sony A6600

Batéria

Sony do tohto fotoaparátu nasadilo väčšiu kapacitu batérie a tá vydrží na viac ako 800 fotiek a viac ako 1,5 hodiny videa. SD karta sa umiestňuje do priestoru pri batérii a je len jedna. Tak pozor pri jej výbere, musí to byť kvalitka. Výhodou je aj to, že túto kameru môžete nabíjať aj počas prevádzky. Ate teda točíte niečo dlhšie, stačí nabíjanie cez microUSB port priviesť ku kamere a máte po starosti. A6600 možno využiť aj ako webovú kameru a v súvislosti s komunikačnými programami ako Microsoft Teams, Zoom a Cisco Webex.

Batéria na Sony A6600

Batéria na Sony A6600

Celková kvalita

Sony vie robiť aj fotoaparáty aj videá. Dynamický rozsah je v tomto prípade podľa nášho názoru najväčší zo značiek Canon, Nikon, Panasonic. Pri realizácii videa používame profil S-Log, natáčame do 4K rozlíšenie 30 fps. Je pravda, že by sa hodil aj režim 4K 60 fps, ale to α6600 nepodporuje. Vyskúšali sme aj HDR video a boli sme spokojní.

Je výborné, že Sony α6600 je veľmi ľahko prenosný prístroj. Zmestí sa všade a v taške vás nezaťaží. Pri používaní mám mierne vadilo umiestnenie hľadáčiku, ktorý sa nachádza na okraji fotoaparátu a nie v jeho strede, ako sme zvyknutí. Po prvý krát sme pri fotoaparáte viac fotili cez displej.

Galéria fotografií

Galéria Sony A6600

Cena: len telo – 1589,80 eur, s objektívom 18- 135 mm 1987,20 eur

Zapožičal: Sony

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.