Sony robí kvalitné televízory, len ich treba vedieť vyhľadať. Firma sa spoľahla na operačný systém Google TV, takto môžete sledovať veľa filmov a seriálov a nebudete mať problémy s aplikáciácmi vrátane našich slovenských.

Model Sony Bravia XR-65X95L využíva Mini LED panel s pokročilým lokálnym stmievaním XR Backlight Master Drive. Na 65-palcovej obrazovke s rozlíšením 4K si tak užijete detailný obraz a to v realistických farbách. Základom spracovania obrazu je procesor XR a technológia XR Triluminos Pro. Tie sa starajú o precíznu farebnú reprodukciu, jas a odpovedajúci kontrast.

Sony Bravia XR-65X95LZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Kvalita farieb na Sony Bravia XR-65X95L

Na internet sa XR-65X95L pripojíte buď cez LAN kábel alebo pomocou Wi-Fi siete, čo bol aj náš prípad. Z bezdrôtových technológií je tu aj Bluetooth.

Na rozdiel od nedávno testovaného OLED modelu Samsung S95C tu máte podporu nielen zvuku Dolby Atmos ale aj obrazu Dolby Vision. Ak sledujete Netflix a máte predplatený vyšší program, toto aj oceníte. Okrem toho je tu podpora HLG a aj HDR10.

Sony Bravia XR-65X95LZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Prepojovacie porty na Sony Bravia XR-65X95L

Pre hráčov je v UHD TV pripravený špeciálny herný režim a ďalšie predvoľby a funkcie (VRR, Crosshair, ekvalizér čiernej a iné). Televízor je ideálny na hranie hier pomocou Sony PlayStation, ktorú však v redakcii nemáme. Využili sme preto Xbox a s kvalitou prezentácie hier sme boli spokojní.

Hranie hier pomocou Sony 65X95LZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Hranie hier pomocou Sony 65X95L cez Xbox

Priestorový zvuk vychádza z reproduktorov s celkovým výkonom 60 W. S využitím technológie Acoustic Surface Audio+ funguje samotná obrazovka televízora ako reproduktor. Pod panelom sú totiž umiestnené aktuátory, ktoré rozvibrujú obrazovku a vytvárajú akustiku. Tá sa pohybuje spolu s dejom. 4K televízor má 4 predné reproduktory a 2 výškové. S funkciou Acoustic Center sa synchronizuje zvukový systém televízora so stredovým kanálom kompatibilného soundbaru od Sony, čím ho premení na váš stredový reproduktor. Na naozaj kompletný hudobný zážitok tak naozaj treba externý soundbar, ale toto platí takmer o všetkých televízoroch.

Inštalácia televízora nie je komplikovaná, vlastne len umiestnite nožičky a prichytíte ich dokopy 4 skrutkami. Môžete využiť dve pozície umiestnenia nožičiek – na široký alebo na úzky stôl. My sme využili stabilnejšiu polohu s nožičkami na široko. Na prichytenie televízora na stenu poslúži držiak štandardu VESA 300 × 300 mm.

Sony Bravia XR-65X95LZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Umiestnenie nožičiek na šírku na Sony Bravia XR-65X95L

Táto široká poloha nožičiek umožňuje aj umiestnenie soundbaru pred televízor. Úzka poloha zase umožňuje položiť TV aj na nočný stolík, ak by sa vám to páčilo.

Sony Bravia XR-65X95LZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Úzka poloha nožičiek na Sony Bravia XR-65X95L

Súčasťou balenia je prémiové podsvietené SMART diaľkové ovládanie, má aj priame klávesy na Disney+, Prime Video, YouTube a Netflix. V balení sme mali aj druhé jednoduchšie diaľkové ovládanie s viacerými klávesmi.

Diaľkové ovládania ako súčasť Sony Bravia XR-6595LZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Diaľkové ovládania ako súčasť Sony Bravia XR-6595L

Sony Bravia XR-65X95L určite nie je úzky televízor, na dnešnú dobu je dosť hrubý po celej ploche ale to nevadí. Zadná strane je plastová perforovaná a nemáme obavu o zahriatie televízora ani pri súčasných letných teplotách.

Hrúbka Sony Bravia XR-65X95LZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Hrúbka Sony Bravia XR-65X95L

Kvalita obrazu

Áno, televízor si kupuje hlavne kvôli tomu, aby ste mali kvalitný obraz. Použitý procesor je tzv. kognitívny., teda spracováva video tak, ako ho prirodzene vníma ľudské oko. Užijete si pohľad na zábery plné farieb a detailov, výrobca v tomto prípade použil sériu najnovších diód Mini LED s precíznym lokálnym stmievaním. Obraz je dynamickejší, s hlbokou čiernou a prirodzenými tónmi. Popracoval na tom, aby boli odlesky čo najmenšie. Pri Smart TV Sony Bravia XR-65X95L nedochádza k skresleniu obrazu ani pri sledovaní z uhla, takže môžu v obývačke sledovať filmy aj viacerí ľudia. Primárne je to ale televízor na deje v rýchlom slede – napr. šport, výbuchy, akcia, hry a pod. Typicky pre filmy má Sony viaceré modely televízorov s OLED panelom.

Výborný obraz na Sony Bravia XR-95LZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Výborný obraz na Sony Bravia XR-95L

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.