Zvuk je na domácej zábave s televízorom rovnako dôležitý ako obraz. Presnejšie, jedno bez druhého nedáva význam.

Priestorový zvuk

Soundbar Sony HT-A5000 je riešením na excelentný zvuk pri každom televízore. Dokonca aj pre tie, ktoré majú soundbar integrovaný v tele. Jeho formát je 5.1.2 a prináša naozaj dunivé basy a prenikavé výšky. Novinkou je, že prináša 360° podanie zvuku s tým, že HT-A5000 mapuje priestor, v ktorom šíri zvuk.

Sony HT-A5000 a jeho reproduktoryZdroj: TOUCHIT.sk
Sony HT-A5000 a jeho reproduktory

Ďalšie rozširovanie

My sme testovali základnú dodávku, ktorá tvorí samostatný soundbar. Prikúpiť si ale môžete aj oddelené zadné reproduktory určené práve pre tento soundbar.

Sony v tomto prípade používa technológiu 360 Spatial Sound Mapping a táto v spojení so zadnými reproduktormi vytvára zo základného reproduktorového panela a doplnkových zadných reproduktorov niekoľko virtuálnych reproduktorov. Tieto sú umiestnené okolo vás vo zvukovom poli prispôsobenom pre vašu miestnosť a prinášajú nový zážitok z počúvania hudby a zvuku.

Už samotný základ vytvorí zvuk Dolby Atmos DTS:X a konštatujeme, že vo filme počujete zvuky, aké ste tu predtým nepočuli. V prípade doplnenia a zadné reproduktory ste presne v centre celého deja a zvuk vnímate celým telom.

Sonydbar Sony HT-A5000Zdroj: TOUCHIT.sk
Sonydbar Sony HT-A5000

Kalibrácia na konkrétny priestor

Voliteľné reproduktory pritom nemusíte rozmiestňovať nejako presne. O optimalizáciu pre danú miestnosť sa postarajú mikrofóny z reproduktorového panela, ktoré zmerajú pozíciu reproduktorov a zvuk prispôsobia. Táto optimalizácia pritom prebieha aj vtedy, ked si zadné reproduktory nekúpite a použijete len základný panel. Proces kalibrácie sa aktivuje počas prvého nastavovania alebo kedykoľvek si to prajete z domovskej ponuky tohto zariadenia.

Sonydbar Sony HT-A5000Zdroj: TOUCHIT.sk
Sonydbar Sony HT-A5000

Samotný zvukový panel Sony HT-A5000 má teda 5.1.2 kanálov: dva reproduktory vysielajúce zvuk nahor, dva lúčové a tri predné reproduktory vytvárajúce priestorový zvuk a k tomu duálny hlbokotónový reproduktor pre basy. Technológie Vertical Surround Engine a S-Force PRO Front Surround prinášajú virtuálny priestorový zvuk.

Sonydbar Sony HT-A5000Zdroj: TOUCHIT.sk
Sonydbar Sony HT-A5000

Vylepšenie hudby v reálnom čase

Nie je to však len o reproduktoroch a priestorovom šírení. Technológia DSEE Extreme (Digital Sound Enhancement Engine) spolu s umelou inteligenciou Edge-AI zvyšuje kvalitu komprimovaných digitálnych hudobných súborov v reálnom čase. Pomocou rozpoznávania nástrojov a hudobných žánrov obnovuje tento zvukový panel vysoké frekvencie stratené pri kompresii a prináša bohatší a plnší hudobný zážitok. Vylepšenia modulácie vlnenia zlepšujú čistotu zvuku a pomáhajú zabrániť skresleniu vokálov.

Umiestnenie reproduktorov v Sony HT-A5000Zdroj: TOUCHIT.sk
Umiestnenie reproduktorov v Sony HT-A5000

Zvuk kopíruje dianie na obrazovke

Použitá technológia Acoustic Center Sync sa stará o to, aby ste hlas postavy počuli presne z miesta, kde sa nachádza. Zvuk je pritom presne synchronizovaný s obrazom.

Pripojenie Sony HT-A5000Zdroj: TOUCHIT.sk
Pripojenie Sony HT-A5000

Priame prepojenie

HT-A5000 môžete použiť na prehrávanie hudby zo služby Spotify a to pomocou aplikácie Spotify Connect napr. vo svojom smartfóne, ktorý tak funguje ako diaľkové ovládanie.

Rovnako je tu podpora pre Apple AirPlay 2 a ChromeCast. Reproduktor sa dá ovládať hlasom buď cez Google Assistant alebo Amazon Alexa.

Zapožičal: Sony

Cena: 1079 eur

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.