APS-C fotoaparát ZV-E10 prináša vysoko kvalitný video a audio výkon, funkcie optimalizované pre vlogovanie a mnohostrannú konektivitu – perfektný pre tvorcov videí

Sony predstavila prvý fotoaparát na vlogovanie s vymeniteľnými objektívmi z radu Alpha, novinku ZV-E10. Nový fotoaparát bol vytvorený od základov priamo na vlogovanie a pre vlogerov. Kombinuje pokročilé zobrazovacie technológie Sony s rozsiahlymi možnosťami použitia a radom funkcií špeciálne vytvorených na mieru tvorcom videí.

Základom ZV-E10 je snímač APS-C Exmor CMOS s 24,2 MPx a obrazový procesor BIONZ X. Okrem toho prináša ZV-E10 funkcie vyvinuté špeciálne na vlogovanie. Medzi ne okrem iného patrí aj funkcia „Background Defocus“[1], ktorá umožňuje plynulo prepínať medzi rozostreným (bokeh) a ostrým pozadím. Ďalej je tu aj režim „Product Showcase Setting“[2], ktorý umožňuje kamere automaticky preostriť z tváre na predstavovaný výrobok.

Konštrukcia ZV-E10 bola navrhnutá s cieľom uprednostniť nahrávanie videí. Má nízku hmotnosť (približne 343 g[3]). ZV-E10 je vybavený LCD displejom s nastaviteľným uhlom a vyklápaním do strany a umožňuje tvorcom pripojiť externé mikrofóny k hornej časti kamery. To zjednodušuje nastavenie a zároveň umožňuje sledovať displej pri nakrúcaní v selfie režime alebo pri nakrúcaní z podhľadu či nadhľadu.

Okrem displeja je ZV-E10 vybavený ďalšími ľahko použiteľnými prvkami, ktoré boli navrhnuté špeciálne na vlogovanie, vrátane nového tlačidla na fotografovanie/nakrúcanie a nahrávanie slowmotion alebo quickmotion, ktoré je umiestnené v hornej časti kamery a umožňuje tak tvorcom jediným dotykom ľahko prepínať medzi jednotlivými režimami nahrávania.

Sony ZV-E10

Sony ZV-E10

Nový fotoaparát tiež ponúka pokročilé funkcie videa, ako je nakrúcanie videa v rozlíšení 4K (QFHD: 3840 × 2160) a nahrávaní Slow Motion s vysokým rozlíšením (FHD 120p)[4]. K dispozícii je aj elektronická stabilizácia obrazu s aktívnym režimom (Active Mode)[5], ktorá zabezpečuje stabilný záznam videa aj pri chôdzi a nahrávaní z ruky. Pokročilá technológia AF (autofokus) kamery ZV-E10 ďalej poskytuje rýchle a presné AF s vynikajúcim sledovacím výkonom a tiež vysoko kvalitné audio pre čistý záznam zvuku.

Súťaž Sony Vlog Challenge

Zároveň s týmto oznámením otvára Sony druhý ročník súťaže Sony Vlog Challenge. Cieľom súťaže je, aby účastníci vytvorili vlog, v ktorom predstavia tému, ktorá je ich najväčšou vášňou a intenzívne sa o ňu zajímajú.  Možnosť prihlásiť sa do súťaže prebieha do 27. septembra 2021 a zúčastniť sa môžu tvorcovia videí z celej Európy. Úplné podmienky a pravidlá súťaže nájdete tu.*

Kreativita a všestrannosť

Fotoaparát ZV-E10 umožňuje rozšíriť možnosti kreatívneho výrazu použitím vhodného objektívu pre každú scénu. Široká škála kompatibilných objektívov radu s bajonetom E od Sony umožňuje vybrať dokonalý objektív, ktorý zodpovedá ich kreatívnej vízii.

Pokročilý autofokus

Špičková technológia autofokusu od spoločnosti Sony umožňuje spoľahnúť sa pri ostrení na fotoaparát, takže sa môže plne sústrediť na kompozíciu záberu. Model ZV-E10 je vybavený technológiami Fast Hybrid AF a Real-time Eye AF pre video[6] Real-time Tracking[7], ktoré umožňujú kamere sledovať tvár a oči snímaného objektu pre rýchle a presné automatické ostrenie dokonca aj pri nakrúcaní v pohybe alebo v náročných prostrediach. Môžete si tiež individuálne prispôsobiť nastavenie automatického ostrenia kamery, napríklad AF Transition Speed a AF Subject Shift Sensitivity, aby ste si mohli vybrať medzi rýchlym alebo pomalým preostrením podľa preferencií.

Sony ZV-E10

Sony ZV-E10

Okrem toho umožňuje funkcia dotykového ostrenia ZV-E10 intuitívne nastaviť zaostrenie jednoduchým dotykom displeja. Jediným dotykom môžete okamžite zmeniť zaostrenie na objekt, ktorý je na okraji záberu. To je možné ako v režime fotografovania, tak v režime nahrávania videí.

Kvalitné audio

Špičková technológia Sony umožňuje modelu ZV-E10 zaznamenať čistý zvuk, ktorý jasne zachytí hlas hovoriaceho vďaka internému smerovému mikrofónu s tromi membránami a dodávanou ochranou proti vetru, ktorá značne redukuje hluk vetra. Model ZV-E10 ponúka ďalšie rozšírenie možností audia prostredníctvom digitálneho audio rozhrania Multi Interface (MI) Shoe Cap a konektora na pripojenie externého mikrofónu. Konektor pre slúchadlá umožňuje pripojiť slúchadlá na presné sledovanie zvukových záznamov. Časovanie zvukového výstupu možno tiež nastaviť na Live alebo Lip Sync.

Subjekt na prvom mieste

Pri nakrúcaní v rôznych prostrediach s dramatickými zmenami osvetlenia môžete zostať pokojný. ZV-E10 totiž automaticky skoriguje expozíciu tak, aby nebola tvár subjektu preexponovaná alebo podexponovaná. Využíva k tomu algoritmus Face Priority AE (autoexpozícia), ktorý dokáže rýchlo zmeniť AE. Kamera tak môže detegovať tvár subjektu a upraviť expozíciu tak, aby bolo zabezpečené optimálne zobrazenie tváre, a to aj pri snímaní selfie v scénach s extrémnymi zmenami osvetlenia, aj v prípade, že sa tvár subjektu na okamih odvráti od fotoaparátu. Kamera navyše pracuje s rovnakými poznatkami o farbách ako populárny model ZV-1, ktorý optimalizuje pleťové tóny pri akomkoľvek snímanom objekte, a to pri videách i fotografiách.

Sony ZV-E10

Sony ZV-E10

Vlastnosti pre nahrávanie videa:

  • Interné nahrávanie v kvalite 4K s plným odpočtom pixelov bez ich zlučovania[8]
  • Kodek XAVC S[9] s vysokou prenosovou rýchlosťou dosahujúcou 100Mb/s pri nahrávaní 4K
  • Slow & Quick Motion[10]
  • Vysokorýchlostné nahrávanie full HD rýchlosťou 120 sn./s[11]
  • Intervalové snímanie[12] pre časozberné videá[13]
  • Hybrid Log-Gamma (HDR) [14] / S-Gamut3.Cine / S-Log3, S-Gamut3 / S-Log3

Navrhnuté pre tvorcov videí

Kameru ZV-E10 môžete pohodlne ovládať vďaka ergonomicky tvarovanému telu a veľkému tlačidlu MOVIE, ktoré je pohodlne umiestnené na hornej strane kamery. V spojení s voliteľným gripom s bezdrôtovým diaľkovým ovládačom (GP-VPT2BT, predáva sa samostatne) je nakrúcanie jednou rukou jednoduchšie vďaka ľahkému prístupu k zoomu, záznamu a programovateľnému tlačidlu. Na prednej strane tela je tiež umiestnená kontrolka záznamu (tally light) pre okamžitý prehlaď o stave záznamu. Počas záznamu sa na displeji LCD zobrazuje aj červený rámik, ktorý vás informuje o tom, či je záznam aktívny, keď stojíte za kamerou.

Jedinečnou funkciou fotoaparátu ZV-E10 je páčka zoomu, ktorou je možné ovládať optický zoom pri objektívoch s power zoomom a Clear Image zoom pri pevných objektívoch. Pri použití pevného objektívu s fotoaparátom môžete zoomovať bez straty rozlíšenia videa a snímať tak plnohodnotné video v rozlíšení 4K. Vybrať sa dá z 8 nastavení rýchlosti zoomu pre väčšiu kreatívnu flexibilitu.

Model ZV-E10 disponuje dlhou výdržou batérie, ktorá vystačí až na 125 minút záznamu[15] alebo 440 snímok[16] pri plnom nabití. Pri nakrúcaní v interiéri môžu dodávať energiu napájacie zdroje, ako je voliteľný AC-PW20AM. Napájanie je možné aj prostredníctvom konektora USB typu C, čo umožňuje napájanie kamery externými batériami pre predĺženie výdrže batérie pri nakrúcaní na cestách. Výklopný LCD displej modelu ZV-E10 umožňuje šetriť batériu s pomocou šeriaceho režimu Power save[17] tak, že sa displej zaklopí. Pri otvorení displeja je kamera pripravená začať okamžite snímať.

Zostaňte pripojení

Živé streamovanie

Model ZV-E10 je možné používať aj ako vysoko kvalitnú webovú kameru alebo kameru na živé streamovanie vďaka jednoduchému pripojeniu k PC alebo smartfónu[18]. Umožňuje lepšiu mobilitu pri streamovaní a nevyžaduje žiadny ďalší softvér. ZV-E10 podporuje štandardy používané pre USB kamery ako UVC (USB Video Class)/UAC (USB Audio Class). Model ZV-E10 tiež umožňuje pripojiť sa ku zdroju napájania pomocou USB kábla. Pre ešte pohodlnejšie použitie môžete priradiť túto funkciu programovateľnému tlačidlu, aby ste mohli okamžite streamovať.

Easy File Data a prenos záznamu

Pomocou aplikácie Imaging Edge Mobile[19]môžete prenášať vybrané snímky a video súbory prostredníctvom Wi-Fi do mobilného zariadenia. Táto funkcia umožňuje prenášať obrazové súbory vo formáte RAW. Po spárovaní fotoaparátu s aplikáciou Imaging Edge Mobile je možné z mobilného zariadenia získať a zaznamenať polohové dáta súborov.

Nová ZV-E10 bude v predaji u autorizovaných predajcov Sony od začiatku augusta a cena bude približne 749 EUR.

V predaji bude aj nový set kamery ZV-E10 a E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS power zoomového objektívu od začiatku augusta s približnou cenou 849 EUR.

[1] Background Defocus (rozostrenie pozadia) je názov funkcie, ktorá je v pôvodnom nastavení priradená tlačidlu C1. Hodnoty clony v prepínači Bokeh Defocus/Clear sú nasledujúce. Filmy: [Background Defocus: Defocus] najširšia clona objektívu; [Background Defocus: Clear] F8-11, riadené automaticky medzi F8 a F11 podľa prostredia. Snímky: [Background Defocus: Rozostrenie] najširšia clona objektívu; [Background Defocus: Clear] F11. Hodnoty F sa nezobrazujú ani pri filmoch, ani pri snímkach. Položka ponuky spojená s prepínačom Bokeh sa volá „Background Defocus“.

[2] Keď je pri tomto modeli aktivované Product Showcase Setting, stabilizácia obrazu zostáva zapnutá.

[3] S batériou a pamäťovou kartou v balení.

[4] Na záznam filmov vo formáte XAVC S je vyžadovaná pamäťová karta SDHC/SDXC triedy 10 alebo vyššej. Pre 100 Mbps je vyžadovaná karta SDHC/SDXC UHS-I (U3).

[5] Orezanie obrázka v aktívnom režime. Aktívny režim nie je k dispozícii pri zázname so snímkovou frekvenciou 120 (100) snímok za sekundu, vrátane S&Q.

[6] Funkcia Real-time Eye AF pre zvieratá nie je pri nakrúcaní videa k dispozícii.

[7] Tracking v menu.

[8] Pri nahrávaní pri 24 p. So stabilizáciou obrazu Vypnuté/Štandardný režim.

[9] Na záznam filmov vo formáte XAVC S je vyžadovaná pamäťová karta SDHC/SDXC triedy 10 alebo vyššej. Pre snímanie rýchlosťou 100 Mb/s je vyžadovaná karta SDHC/SDXC UHS-I (U3).

[10] Záznam zvuku nie je možný. Je vyžadovaná karta SDHC/SDXC triedy 10 alebo vyššej.

[11] Na záznam videa vo formáte XAVC S je vyžadovaná karta SDHC/SDXC triedy 10 alebo vyššej. Na záznam rýchlosťou 100 Mb/s je vyžadovaná rýchlostná trieda UHS 3 alebo vyššia. Snímkové frekvencie sú 1-120 snímok za sekundu (NTSC) alebo 1-100 snímok za sekundu (PAL).

[12] Wi-Fi nie je počas intervalového snímania funkčná.

[13] Časozberné videá je možné vytvárať v počítači.

[14] Pripojte tento produkt k televízoru Sony kompatibilnému s HDR (HLG) pomocou kábla USB a zobrazte filmy HDR (HLG).

[15] Doba nepretržitého záznamu filmov. Skutočný výkon sa líši v závislosti na nastavení, podmienkach prostredia a použitia.

[16] CIPA štandardy.

[17] Pri tomto modeli môže užívateľ bez ohľadu na orientáciu displeja (smerom dovnútra alebo von) fotografovať, akonáhle otvorí displej.

[18] Aby ste mohli túto funkciu používať, musí byť váš počítač alebo operačný systém smartfónu kompatibilný s UVC/UAC. Medzi chytrými telefónmi bolo fungovanie overené s telefónmi Xperia 1 II a Xperia 5 II (vyžadovaný najnovší firmware) pre systém Android™ 11 alebo novší (od mája 2021). Kompatibilita s inými smartfónmi závisí na špecifikáciách výrobcov. Na pripojenie k zariadeniu s portom USB typu C je možné použiť komerčne dostupný kábel USB a/alebo terminálový adaptér.

[19] Je vyžadovaná verzia Imaging Edge Mobile 7.5.1 alebo novšia. Stiahnite si aplikáciu na Google Play a App Store. Sieťové služby, obsah a operačný systém a software podliehajú podmienkam a môžu byť kedykoľvek zmenené, prerušené alebo ukončené a môžu vyžadovať poplatky, registráciu a informácie o kreditnej karte.

[20] V nastavení fotoaparátu pre chytrý telefón musí byť zapnutá funkcia „Power off connection“ a fotoaparát a chytrý telefón musia byť spárované cez Bluetooth.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.