Dizajn doterajších Xperií nevyhovoval každému.

Japonské Sony od Xperie 1 uvádzalo smartfóny s veľmi netradičným pomerom strán, ktorý nevyhovoval každému. Vďaka pomeru 21 : 9 sú tieto zariadenia síce úzke, ale zároveň aj veľmi vysoké. Nielenže to vyzerá tak trochu zvláštne, ale tento dizajn so sebou prináša aj niekoľko nevýhod. Na druhej strane si Sony pri svojich vlajkových telefónoch dáva záležať na kvalite OLED panelov, ktoré sú na špičkovej úrovni. Pri modeloch Xperia 1 dokonca dosahujú rozlíšenie na úrovni až 4K, čo je pri smartfónoch neobvyklé.

Nový únik pritom naznačuje, že Sony sa pri modeli Xperia 1 VI môže vzdať nielen netradičného pomeru strán displeja, ale aj 4K rozlíšenia. Povráva sa, že aj napriek týmto dôležitým zmenám si nová Xperia 1 ponechá dizajn svojho predchodcu, čo na druhej strane oceňujeme, pretože telefóny tejto série viete aj v spleti konkurenčných zariadení s rovnakým dizajnom veľmi jednoducho odlíšiť. 

Sony je v podstate jedinou spoločnosťou, ktorá presadila 4K displeje v smartfónoch, avšak je viac ako isté, že aj v Japonsku si konečne uvedomili, že 4K displej v smartfóne nepredstavuje žiadnu konkurenčnú výhodu okrem toho, že displej v tomto režime má vyššiu spotrebu. Okrem toho žiadna iná spoločnosť neponúka vyššie rozlíšenie ako 2K. 

Zatiaľ čo Xperia 1 V má rozlíšenie 6,5-palcového displeja 1644 × 3840 pixelov (643 ppi), tak Galaxy S24 Ultra ponúka pri 6,8-palcovom paneli rozlíšenie na úrovni 1440 × 3120 pixelov (505 ppi). Pokiaľ sa teda pozrieme na bežnú hustotu pixelov displejov vo vlajkových smartfónoch, tak všetko na úrovni 400 až 500 ppi je postačujúce aj pre najnáročnejších používateľov.

Pokiaľ sa však pozrieme bližšie na pripravované zmeny v pomere strán displeja Xperia 1 VI, tak sa očakáva, že tento telefón dostane OLED panel s bežným pomerom strán 19,5 : 9. Tieto zmeny veľmi dobre vystihujú aj obrázky vyššie (vľavo Xperia 1 V, vpravo Xperia 1 VI). 

Je veľmi dobrou správou, že Sony sa konečne rozhodlo zmeniť tieto dva parametre. Displej so 4K rozlíšením síce na papieri vyzerá lákavo, ale neprináša takmer žiadnu výhodu. Určite sa však odráža na vyššej cene zariadenia, v ktorom sa nachádza. Dôležitejšou zmenou je určite zmena pomeru strán, vďaka ktorej Xperie už nebudú vyzerať, akoby ich niekto prehnal lisom. 

Hoci vyššie uvedené zmeny sú postavené na logickom základe, majte na pamäti, že stále ide o neoficiálne informácie. Keďže predstavenie novej vlajkovej Xperia 1 VI sa očakáva v máji, tak na potvrdenie ich pravosti nebudeme čakať dlho.

Zdroj: GSMArena, Zackbuks

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.