Spoločnosť Sony predstavila na Štrbskom plese svoju novú ponuku zameranú na mobilné telefóny radu Xperia Z5. Ide o revolučnú zmenu, nové telefóny prinášajú používateľmi žiadané funkcie.

Sony-9Na prvom mieste je to vylepšenie fotoaparátu. Rad Xperia Z5 obsahuje 23 MPx fotoaparát, ktorý je podľa tvrdenia firmy Sony najlepší fotoaparát v smartfóne vôbec. Využila pritom poznatky zo svojich fotoaparátov a pridala úplné novinky.

Sony-11Fotoaparát umožňuje fotiť aj pri nízkej úrovni okolitého svetla, 5-násobný digitálny zoom je vylepšený, pričom pri zoomovaní do úrovne 5× neprídete o detaily. Fotoaparát dokáže zaostriť za rekordnú hodnotu len 0,03 sekundy, a teda by ste nemali mať problém so zachytením rýchlych dejov.

Sony-8Ďalej je to 2-dňová výdrž na batériu, ktorá platí pre modely Xperia Z5 Compact a Xperia Z5. Je tu použitý nový typ batérie plus softvérové vylepšia cez systém Sony Stamina. K tomu patrí aj režim rýchleho nabíjania telefónu, ktorý spolupracuje s nabíjačkou v dodávke.

Sony-10Nasledujú výrazné zmeny v dizajne. Z hornej aj dolej strane je tu sklo, telefón má ale vyvýšený spodný rámček a telefón sa preto nešmýka na podložke. Už vám teda nespadne zo stola.

SonyXperiaZ5KameryNapájací port USB je teraz odokrytý, napriek tomu je zachovaná úplná odolnosť voči ponoreniu do vody. Krytie Xperia Z5 je IP65/IP68. Zmenená je teraz aj napájacia dokovacia stanica (kupuje sa osobitne), ktorá teraz obsahuje USB port a umožňuje držať telefón v pozícii na výšku.

Sony-2Rad Xperia 5 prichádza s vylepšeným podaním zvuku plus s potlačením vplyvu okolitého hluku. Na použitie tejto funkcie však treba prikúpiť osobitné slúchadlá, keďže nie sú súčasťou dodávky telefónu.

SonyNovinkou je aj zabudovanie odtlačku prsta do zapínacieho tlačidla. Ten umožňuje rýchly prístup k telefónu a v budúcnosti sa využije aj na potvrdzovanie elektronických platieb.

Sony-6Úplnou novinkou je telefón Xperia Z5 Premium s 5,5-palcovým displejom s hustotou 807 ppi. Hlavnou novinkou je to, že prichádza s 4K displejom a je to prvý telefón tohto typu.

Sony-4Pripomeňme, že všetky telefóny Xperia Z5 dokážu vyhotovovať 4K video a v prípade modelu Xperia Z5 sa teda dá 4K video aj prehrávať priamo na displeji telefónu.

Sony-3Ceny telefónov sú nasledovné: Xperia Z5 Compact so 4,6-palcovým displejom je v cene 549 EUR, model Xperia Z5 so 5,2-palcovým je v cene 699 Eur a prémiový Xperia Z5 Premium s 5,5-palcovým displejom bude stáť 799 Eur. Xperia Z5 Compact a Xperia Z5 prídu na pulty slovenských predajní v októbri, Xperia Z5 Premium sa objaví v novembri.

Sony-12V ponuke budú aj aktívne kryty, ktorých farby odpovedá farebnému podaniu telefónov. Kryt sa s telefónom spáruje cez NFC čip.

Pozrite si aj video, ktoré sme nakrútili s radom týchto telefónov

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.