Do výbavy dostala aj procesor Snapdragon 6 Gen 1.

Sony tento týždeň predstavilo vlajkovú loď Xperia 1 VI. Spolu s ňou sme sa dočkali aj novej generácie strednej triedy, smartfónu Sony Xperia 10 VI.

Nová generácia prináša iba zopár zmien, avšak je potrebné zdôrazniť, že si zachováva displej s pomerom 21 : 9. Toto je dôležitá informácia, nakoľko vlajková Xperia 1 VI dostala do výbavy nový displej s pomerom strán 19,5 : 9. Je tak prvým telefónom Sony Xperia, ktorý po rokoch opustil pomer strán 21 : 9.

V prípade Xperie 10 VI je všetko po starom. Telefón ponúka 6,1-palcový OLED displej s rozlíšením 1080 × 2520 pixelov a frekvenciou 60 Hz. Podľa papierových špecifikácií ide o totožnú obrazovku ako pred rokom.

Totožná je aj konštrukcia, ktorá využíva ochranné sklo displeja Gorilla Glass Victus, plastový bočný rámik a plastový chrbát. Telefón má odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP65 a IP68 a poteší nízkou hmotnosťou iba 164 gramov.

Sony Xperia 10 VIZdroj: Sony
Sony Xperia 10 VI

Snapdragon 6 Gen 1, 8 GB RAM, 128 GB úložisko, 5000 mAh batéria

Podstatnou novinkou je nový procesor Snapdragon 6 Gen 1, ktorý síce nebude lámať rekordy, ale mal by zabezpečiť plynulú prevádzku. Vzhľadom na cenu telefónu by sme ocenili aj výkonnejší procesor. Totožný čip nájdete aj vo výbave cenovo dostupných smartfónov T Phone 2 a T Phone 2 Pro.

Procesor dopĺňa 8 GB RAM a 128 GB úložisko. K dispozícii je slot na microSD karty a 3,5 mm jack. Sony vybavilo Xperiu 10 VI novými stereo reproduktormi, ktoré sú hlasnejšie a reprodukujú jasnejší zvuk. Batéria má kapacitu 5000 mAh, výrobca uvádza výdrž na úrovni 2 dní.

Xperia 10 VI ponúka dva zadné fotoaparáty – 48 Mpx hlavný fotoaparát s optickou stabilizáciou a 8 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát. Teleobjektív, ktorý mala vo výbave Xperia 10 V, chýba. Funkciu 2× priblíženia v prípade novej generácie zabezpečuje hlavný fotoaparát.

Sony Xperia 10 VIZdroj: Sony
Sony Xperia 10 VI

Za 399 eur, v predaji od polovice júna

Podobne ako Xperia 1 VI, aj Xperia 10 VI dostala do výbavy novú aplikáciu na fotenie. Nazýva sa Camera a zjednocuje všetky samostatné aplikácie na fotenie a záznam videa, ktoré Sony v minulosti ponúkalo.

Sony Xperia 10 VI má predinštalovaný operačný systém Android 14. Výrobca sľubuje podporu na úrovni 3 verzií systému Android a 4 rokov bezpečnostných aktualizácií.

Xperia 10 VI bude k dispozícii v modrej, čiernej a bielej farbe od polovice júna za odporúčanú cenu 399 eur. U vybraných predajcov bude možné Xperiu 10 VI objednať v štartovacej ponuke s darčekom v podobe slúchadiel SONY WH-CH520 v čiernej farbe v hodnote 49,99 eur. Ponuka platí do vypredania zásob.

Zdroj: Sony

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit