Sony dalo zbohom pomeru strán 21 : 9.

Sony oficiálne predstavilo novú vlajkovú loď medzi smartfónmi, model Sony Xperia 1 VI. Nový telefón je opäť navrhnutý pre používateľov, ktorí majú špecifické požiadavky na fotenie a záznam videa pomocou smartfónu a chcú ho využiť ako doplnok k profesionálnym fotoaparátom tohto výrobcu.

Xperia 1 VI však prináša niekoľko kľúčových zmien. Tou najvýraznejšou je zmena formátu displeja – Sony dalo zbohom formátu 21 : 9 a Xperiu 1 VI vybavilo typickejším displejom s pomerom strán 19,5 : 9. Konkrétne ide o 6,5-palcový LTPO OLED displej s rozlíšením Full HD+ a frekvenciou 1 až 120 Hz.

Sony uvádza, že nová generácia ponúka až o 50 % jasnejší displej v porovnaní s modelom Xperia 1 V. Novinkou je aj funkcia Sunlight Vision na manuálne zvýšenie jasu počas používania vonku.

Niektorí používatelia sa môžu pozastaviť nad zmenou rozlíšenia zo 4K na Full HD+. Sony tvrdí, že rozlíšenie Full HD+ je ideálne z hľadiska výdrže batérie aj používateľského zážitku, pričom o vynikajúcu kvalitu zobrazovaného obsahu sa stará umelá inteligencia.

Sony Xperia 1 VIZdroj: Sony
Sony Xperia 1 VI

Lepšie stereo reproduktory a chladenie odparovacou komorou

Umelá inteligencia je magické slovíčko, ktoré začalo vo veľkom používať aj Sony. Viaceré funkcie, ktoré boli dostupné v minulosti, ako je už spomenuté zlepšenie zobrazovaného obsahu či viaceré fotografické funkcie (automatické zaostrenie na oko človeka či zvieraťa), výrobca po novom prezentuje ako Sony AI funkcie.

Sony Xperia 1 VI dostala do výbavy aj zlepšené a výkonnejšie stereo reproduktory s 360-stupňovým priestorovým zvukom. Nechýba ani 3,5 mm jack. Samozrejmosťou je odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP65 a IP68 a použitie ochranného skla Gorilla Glass Victus 2 na displeji, resp. Gorilla Glass Victus na zadnej strane.

Výkon telefónu zabezpečuje procesor Snapdragon 8 Gen 3 v kombinácii s 12 GB RAM a 256 GB úložiskom. Xperia 1 VI je prvý model tejto série, ktorý dostal do výbavy aj chladenie pomocou odparovacej komory. Hmotnosť telefónu je 192 gramov, hrúbka je 8,2 mm.

Batéria má kapacitu 5000 mAh, pričom Sony uvádza výdrž na úrovni až 2 dní používania a až 36 hodín sledovania videa. Sony tiež zlepšilo samotnú batériu – používa nový materiál s vyššou hustotou, vďaka čomu by si mala batéria zachovať optimálne zdravie po dobu aspoň 4 rokov používania.

Sony Xperia 1 VIZdroj: Sony
Sony Xperia 1 VI

Všestranná fotografická výbava a nová aplikácia na fotenie

Hlavnú pozornosť vlajkových Xperií už tradične púta fotografická výbava. Xperia 1 VI ponúka 48 Mpx hlavný fotoaparát so senzorom Exmor T (jeho plné rozlíšenie je 52 Mpx, veľkosť je 1/1,35″). Dopĺňa ho 12 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát a najmä zlepšený teleobjektív s rozlíšením 12 Mpx.

Teleobjektív ponúka optické priblíženie na úrovni od 3,5× do 7,1× a je možné ho použiť aj na fotenie makro fotiek. Všetky fotoaparáty ponúkajú automatické zaostrovanie.

Veľkou zmenou je aj zjednotenie troch samostatných aplikácií Photo Pro, Video Pro a Cinema Pro do jednej aplikácie Camera. Tá ponúka nové používateľské rozhranie, ktoré je prehľadnejšie a modernejšie. Súčasťou aplikácie je režim Pro na fotenie. Režim Pro na záznam videa bude dostupný s aktualizáciou na Android 15.

Sony Xperia 1 VIZdroj: Sony
Sony Xperia 1 VI

Cena a dostupnosť

Sony Xperia 1 VI má predinštalovaný operačný systém Android 14. Výrobca sľubuje podporu na úrovni 3 verzií systému Android a 4 rokov bezpečnostných aktualizácií.

Xperia 1 VI bude k dispozícii od polovice júna za odporúčanú cenu 1399 eur. U vybraných predajcov bude možné Xperiu 1 VI objednať v štartovacej ponuke s darčekom, slúchadlami Sony WH-1000XM5 v čiernej farbe v hodnote 349 eur. Ponuka platí do vypredania zásob.

Sony Xperia 1 VIZdroj: Sony
Sony Xperia 1 VI

Zdroj: Sony

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit