Sony predstavila vlogovací fotoaparát ZV-1F. Ponúka funkcie na nakrúcanie vlogov a pokročilú konektivitu, myslí aj na životné prostredie.

Nový model je určený vlogerom, ktorí chcú fotoaparát vreckových rozmerov vybavený najnovšími technológiami.

Kľúčové vlastnosti ZV-1F:

  • Pevný ultraširoký 20 mm objektív so svetelnosťou F2,0 na zhotovovanie selfie snímok
  • Rozostrenie pozadia a automatické zaostrovanie s prioritou tváre
  • Optimalizácia podania pleti vrátane funkcie Soft Skin Effect
  • Presné ostrenie a zaostrenie na oko na ľudí i zvieratá
  • Elektronická stabilizácia obrazu pri nakrúcaní videa
  • Možnosť spomaleného a zrýchleného snímania
  • Nastavenie funkcie špeciálne na recenzie produktov
  • Vylepšené funkcie dotykového displeja s funkciami Touch Zoom a Step Zoom
  • Čistý záznam hlasu vďaka mikrofónu s tromi vložkami a veternou clonou
  • Rozlíšenie 4K 30p /FHD 120p
  • Jednoduché pripojenie k smartfónu na prenos obsahu na sociálne siete

Zvýšenie kreativity

Vlogovací fotoaparát ponúka aj funkciu bokeh na rozostrenie pozadia pri fotografiách a videách, ktorá ešte viac zvýrazní fotografovaný objekt a vytvorí jemnejší vzhľad. Odtieň pleti je možné optimalizovať pri videozáznamoch aj fotografiách pomocou funkcie „Soft Skin Effect“. Tá vyhladzuje a redukuje vrásky pri nakrúcaní videozáznamov a vytvára efekt prirodzeného tónu pleti pri fotografovaní. Funkcia Face Priority AE automaticky upravuje jas pri fotografovaní, aby bolo možné zachytiť tváre s optimálnym jasom aj v situáciách, kedy sa mení svetlo. Fotoaparát ZV-1F sa chváli tiež vysoko presným ostrením a funkciou Eye AF pre ľudí aj zvieratá. Tieto výhody umožňujú spoľahlivo zaostriť na tvár a oči bez toho, aby dochádzalo k preostreniu na iné predmety. Jednoducho môžete meniť zaostrenie na objekty prostredníctvom dotykového displeja fotoaparátu.

Vlogovací fotoaparát Sony ZV-1F
Vlogovací fotoaparát Sony ZV-1F

Pri nakrúcaní videa je navyše v režime Active Mode aj elektronická stabilizácia obrazu. Funkcia Creative Look ponúka niekoľko vopred prednastavených možností na vytvorenie požadovanej atmosféry pri fotografiách a videách s rozdielmi v tóne, jase, farebnej hĺbke a ďalších parametroch. K dispozícii máte celkom 10 režimov, ktoré zvyšujú kreativitu a umožňujú ihneď zdieľať obsah bez nutnosti úprav. 

Model ZV-1F je tiež vybavený režimom S&Q, ktorý umožňuje snímať rôzne rýchlosti pohybu a zanechať pri nich plynulý záber. Napríklad spomalený pohyb s päťnásobným spomalením, ale aj zrýchlený pohyb so šesťdesiatnásobne vyššou rýchlosťou zrýchlených záberov na dosiahnutie požadovaného efektu.

Vlogovací fotoaparát Sony ZV-1F
Kompaktný vlogovací fotoaparát Sony ZV-1F

Okrem fotografií a videa je pre super video dôležitý aj kvalitný zvuk. Smerový mikrofón s troma vložkami a veterná clona zabezpečujú čistý hlasový záznam a redukujú šum vo veterných vonkajších podmienkach.

Jednoduché kompaktné zariadenie na vlogovanie

Fotoaparát ZV-1F bol navrhnutý na čo najjednoduchšie použitie, takže sa môžete sústrediť na zachytenie obsahu. Váži iba cca 229g , je dostatočne kompaktný a ľahký na každodenné použitie a možno ho nosiť všade so sebou. Je tiež vybavený dotykovým LCD displejom Vari-Angle s funkciami a nastaveniami meniteľnými dotykom, vrátane možnosti zoomovania.

Tento fotoaparát je vybavený tlačidlom Bokeh Switch, ktoré umožňuje rýchlo zapínať a vypínať funkciu rozostreného pozadia (bokeh). Napríklad keď chcete zvýrazniť tvár, a to aj počas nakrúcania videa. Model ponúka tiež nastavenie Product Showcase, ktoré vám umožňuje plynule meniť zaostrenie medzi tvárou a produktmi. Toto využijete, ak robíte recenzie. Model ZV-1F je vybavený samospúšťou a nahrávacou kontrolkou.

Možnosti pripojenia a príslušenstvo

Vlogovací fotoaparát ZV-1F bol optimalizovaný na použitie so smartfónom. Vylepšená aplikácia pre smartfóny Imaging Edge Mobile Plus umožňuje pripojiť sa ku kamere prostredníctvom rozhrania Bluetooth alebo Wi-Fi a prenášať snímky a video. Zhotovený obsah sa dá jednoducho preniesť do smartfónu a následne nahrať na sociálne siete. Môžete si aj označiť zábery na zverejnenie na sociálnych sieťach pomocou značiek záberu už počas nakrúcania alebo vo fotoaparáte. Okrem toho môžete vystrihnúť a preniesť konkrétne označené 15, 30 alebo 60-sekundové klipy do smartfónu a zverejniť ich priamo na sociálnej sieti bez nutnosti upravovať ich dĺžku tak, aby vyhovovala danej platforme.

Vlogovací fotoaparát Sony ZV-1F
Vlogovací fotoaparát Sony ZV-1F s gripom a veternou clonou

Aplikácia Imaging Edge Mobile Plus tiež umožňuje ovládať rôzne nastavenia fotoaparátu, ako je dátum, čas a oblasť, zároveň ponúka aktualizácie softvéru a podporou. Môže diaľkovo ovládať zariadenie ZV-1F a zobrazovať úroveň nabitia batérie a zostávajúcu kapacitu pamäte.

ZV-1F sa dá používať aj ako vysoko kvalitné zariadenie na živé vysielanie. S vhodnou aplikáciou určenou na videokonferencie môže ZV-1F po pripojení k počítaču alebo smartfónu cez USB fungovať ako webová kamera.

Model ZV-1F je kompatibilný s gripom GP-VPT2BT s bezdrôtovým diaľkovým ovládačom, ktorý ponúka bezkáblové ovládanie zoomu, záznamu a ďalšie funkcie. Je možné ho použiť aj ako mini statív na stabilné zábery. Do pätice na príslušenstvo je možné tiež jednoducho pripojiť externý mikrofón pre ešte lepší záznam zvuku.

Vlogovací fotoaparát Sony ZV-1F
Vlogovací fotoaparát Sony ZV-1F pri tvorbe videa

Podpora udržateľnej budúcnosti

Model ZV-1F bol navrhnutý s ohľadom na životné prostredie a technológie, ktoré zabezpečujú udržateľnú budúcnosť. Recyklované materiály boli použité ako na telo fotoaparátu, tak na príslušenstvo.

Čo za to?

Kamera ZV-1F bude v predaji na konci októbra 2022 za cenu 649 eur.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.