Sony má v ponuke nové fotoaparáty, ktoré majú vylepšené funkcie a využívajú ich aj kameramani v TV priemysle.

RX10M2_protect-front-1200_nowat

Sony RX10 II a RX100 IV

Dva nové Cyber-shot fotoaparáty sa vyznačujú najmä technologickou pokročilosťou. V prvom rade je to veľký snímač, ktorý je v priemere 4× väčší, ako u iného porovnateľného kompaktu. Získate tým nielen menej šumu ale aj lepší svetelný zisk, no a v neposlednom rade aj lepšiu prácu s hĺbkou ostrosti.

Fotogaléria modelu RX10 II

Fotogaléria modelu RX100 IV

Oba fotoaparáty majú telo z hliníku a horčíkovej zliatiny. Drahší model, RX10 má navyše utesnenie proti prachu a vlhkosti. Umožňujú nakrúcanie vo Full HD a fotenie do RAWu. V rámci moderných funkcií nechýba prepojenie cez Wi-Fi s asistenciou NFC, možnosť prepojenia na TV alebo PC a diaľkové ovládanie cez mobilnú aplikáciu Play Memories Mobile. Ich hlavnou charakteristikou je zhruba porovnateľný výkon so zrkadlovkou, no používateľ nosí len kompaktné zariadenie a sú tu režimy od plného automatu až po manuálne nastavenia.

Celkovo má Sony v ponuke 6 modelov v sérii RX. Model RX100 bol uvedený na trh ešte v roku 2012. Vtedy išlo o skúšku, keďže v rodine kompaktov išlo o dosť drahé zariadenie. Predáva sa dodnes a je to najpredávanejší a najúspešnejší model v tejto triede.

Ide zároveň o prvé Cyber-shot fotoaparáty s nahrávaním 4K videa. RX100 IV umožňuje nahrávanie videa s dĺžkou 5 minút, model RX10 II má predĺženú dobu na 29 minút. Je potrebné použiť SDXC 64 GB kartu vo verzii UHS-I U3. Ak nebude vložená správna karta, fotoaparát na to upozorní a nestane sa tak, že by používateľ túto skutočnosť zistil až pri pokuse o nahrávanie videa. Fotoaparáty využívajú aj Full pixel read-out, čo znamená, že niektoré riadky nie sú vynechané a využíva sa celá plocha snímača. Tiež tue nie je priemerovanie viacerých pixelov ale každý jeden je čítaný samostatne. Odstraňujú sa tým farebné posuny.

Exmor RS

CMOS_front-1200.jpg_nowat

Vo výbave je najnovší čip Exmor RS, ktorý má na sebe ako prvý pamäť DRAM. Vďaka tomu je tu 5-násobne rýchlejšie čítanie dát zo snímača, čo umožňuje následne rýchlejšie zaostrovanie a pri 4K videu. Je to vlastne rezervoár dát, ktoré potom CPU spracuje. Vďaka tomu má fotoaparát aj super rýchlu závierku v maximálnej hodnote 1/32 000 sekundy a tiež tzv. Anti Distortion Shutter. Ide o funkciu na ochranu proti skresleniu pohybom fotoaparátu. Vhodné na fotenie rýchlej scény. Vynikajúce je aj nakrúcanie v režime Slow Motion Video až na hodnotu 100 fps.

SlowMoutionRX_nowat

Má dva režimy a to začiatočný a koncový. Prvý režim začne snímanie a po stlačení nakrúca v závislosti na kvalite 2-4 sekundy. Druhý režim priebežne zaznamenáva obraz a ponechá ešte dve posledné sekundy do záznamu. No a v rámci takýchto technických parametrov nie je problém súbežne fotiť v rozlíšení 17 MPix a zároveň nakrúcať video. Môžete využiť aj sériové snímanie 16 sn./ sek. bez zaplnenia bufferu.

SuperSlow1_nowat

SuperSlow2_nowat

Ostré fotky z predstavenia

Cena RX100 IV – 1150 EUR
Cena RX10 II – 1600 EUR

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.