Tlačovka firmy Sony na výstave CES bola z európskeho pohľadu jedna veľká katastrofa. Žiadny poriadny produkt, volanie po kreatívcoch, ktorí majú sami objavovať doposiaľ neodhalené tajomstvo produktov Sony, jednoducho v Las Vegas stratený čas.

Všetko mal zachrániť príchod repera Pharella Williamsa, ktorý spomínal svoju cestu do Japonska a centrály tejto firmy v Tokiu. V skutočnosti sme však z tejto tlačovky odchádzali sklamaní. A to sa pred konaním výstavy šírili fámy o tom, že Sony ukáže ďalšie veľké želiezko v ohni z oblasti fotoaparátov. Divízia fotoaparátov a PlayStation totiž dnes drží Sony nad vodou. Na CESe sa však, žiaľ, žiadne takéto predstavenie nekonalo.

Dosť nečakane sa špeciálna tlačová konferencia konala v americkom sídle Sony, v San Diegu, teda na južnom cípe Kalifornie. Stream z odhalenia nových fotoaparátov bol prístupný aj pre nás a cez internet sme sa tak spolu asi s 30 osobne prítomných amerických novinárov zúčastnili toho, na čo sme čakali už pred pár dňami. Sony ohlásilo model strednej triedy Alpha A6400 s formátom APS-C. Tento model pritom nie je priamym nástupcom Alpha A6500, skôr nahrádza Alpha A6300, pričom modely Alpha A5100 a A6000 zostávajú v predaji.

Model Alpha A6400 je vybavený snímačom Exmor CMOS s rozlíšením 24,2 megapixelov (APS-C) a tradičným Sony bajonetom, ktoré v kombinácii s obrazovým procesorom BIONZ X (využívajú ho aj vlajkové lode A9, A7R III a A7 III), dosahuje citlivosť ISO 102 400 a rýchlosť spracovania fotiek je až 1,8 krát rýchlejšie, ako to bolo v prípade A6300. Podľa Sony sa tiež vylepšila aj reprodukcia farieb.

Ako sme počuli na tlačovej konferencii Alpha A6400 má byť úplne najrýchlejší fotoaparát s automatickým zaostrovaním na svete, pričom rýchlosť zaostrenia je len 0,02 sekundy. Do tohto fotoaparátu spoločnosť Sony zaradila technológiu Real-Time Eye AF s rozpoznávaním oka na báze umelej inteligencie. Má to byť ešte lepší spôsob ako súčasný systém Sony Eye AF, ktorý má v ponuke nastavenie zaostrenia na pravé alebo ľavé oko.

Zaostrovanie je založené na 425-bodovom systéme detekcie fázy, ktorý je doplnený ďalšími 425 zaostrovacími bodmi s detekciou kontrastu a s 84 % pokrytím rámčeka. Fotoaparát A6400 dokáže snímať zábery s rýchlosťou až 11 snímok za sekundu. Ak použijete tiché tiché snímanie, dosiahnete rýchlosť 8 snímok za sekundu.

Vyrobený pre vlogy

Telo modelu Alpha A6400 má podobný tvar ako ostatné fotoaparáty radu A6000 s relatívne veľkým ručným držadlom a primeraným množstvom ovládacích prvkov na tele. Pre video blogy je podstatný vyklápací 3,0 palcový dotykový displej, ktorý sa otáča smerom von o 180 stupňov.

A6400 dokáže snímať 4K video pri rýchlosti až 100 Mbps. Okrem toho je tu aj podpora S-log3 a S-log2 pre post-produkciu, ako aj nahrávanie 4K HDR (HLG). A6400 má tiež konektor pre mikrofón (nepochopiteľne však nie pre slúchadlá) a je kompatibilný aj s adaptérmi XLR. Pomocou novej aplikácie Imaging Edge Mobile môžete rýchlo presunúť 4K video priamo do vášho smartfónu.

Alpha A6400 je vybavený elektronickým OLED hľadáčikom XGA s vysokým rozlíšením, zatiaľ čo telo je vyrobené z horčíka s odolnosťou voči prachu a vlhkosti. Sony Alpha A6400 bude k dispozícii od začiatku februára a to s cenovkou 1050 eur za telo, pribudnú sety s objektívom 16-50 mm a 18-135 mm.

Vylepšenia aj pre vlajkové lode – a to zadarmo

Sony na tejto tlačovke tiež ohlásilo update firmwaru pre fotoaparáty A9, A7R III a A7 III. Pre A9 to bude kontinuálne zaostrovanie na oko zvieraťa a tiež kontinuálne zaostrovanie na pohybujúcu sa postavu. Pre A7 III a A7R III to bude zaostrovanie na oko zvieraťa a intervalové snímanie. Update bude pre majiteľov prístrojov zadarmo a príde v marci až apríli tohto roka.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.