Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Sony predstavila nový objektív FE PZ 16-35MM F4 G (SELP1635G), ktorým rozšírila svoju ponuku na celkovo 66 objektívov s bajonetom E.

Ide o širokouhlý zoomový power zoom objektív s vynikajúcou kvalitou obrazu, vysoko výkonným ostrením a mimoriadnou ovládateľnosťou, ktorý bol navrhnutý tak, aby vyhovoval potrebám najlepších svetových tvorcov.

Tento nový objektív v sebe ukrýva výsledok rozsiahlych skúseností spoločnosti Sony v oblasti konštrukcie objektívov. Je najľahším[1] širokouhlým power zoom objektívom na svete s konštantnou svetelnosťou F4 a disponuje vynikajúcim výkonom a ovládateľnosťou. Tento kompaktný objektív ponúka vycibrenú kvalitu obrazu, rad možností na expresívne vyjadrenie a ovládanie, ktoré zaujme súčasných náročných tvorcov obsahu. Predstavuje tiež skvelú voľbu pre fotografov, pretože ponúka nádhernú kresbu typickú pre objektívy radu G, úžasný výkon ostrenia a ľahko ovládateľný power zoom v pozoruhodne kompaktnom objektíve, ktorý je ideálny pre telá kompaktných fotoaparátov. Celková dĺžka tela objektívu zostáva pri ostrení a zoomovaní nemenná, takže sa objektív FE PZ 16-35MM F4 G hodí na všetky účely, od nakrúcania vlogov a filmov až po snímanie vzdialených objektov a fotografovanie krajiny.

„S rastúcim dopytom po tvorbe kvalitného obsahu, najmä v online prostredí, rastie potreba „hybridných“ produktov, ktoré sú vhodné ako na fotografovanie, tak na nakrúcanie videí,“ uviedol Yann Salmon Legagneur, riaditeľ produktového marketingu divízie Digital Imaging spoločnosti Sony Europe. „Model FE PZ 16-35MM F4 G bol precízne navrhnutý tak, aby spĺňal potreby týchto náročných užívateľov. Ako najľahší širokouhlý výkonný zoom s konštantnou svetelnosťou F4 na svete odstraňuje všetky prekážky, ktoré bránia ich kreativite.“

Výnimočná kvalita obrazu

Objektív FE PZ 16-35MM F4 G ponúka mimoriadnu kombináciu úžasného rozlíšenia a nádherného bokehu v kompaktnom prevedení. Optická stavba objektívu zahŕňa dva členy AA (Advanced Aspherical), jeden asférický člen, jeden člen Super ED (Extra-low Dispersion), jeden člen ED a jeden asférický člen ED. Chromatická a sférická aberácia sú súčasne potlačené, takže je zabezpečený vynikajúci optický výkon na celej ploche snímky a to v rozsahu zoomu 16-35 mm. Použitie prvkov AA v pokročilej optickej konštrukcii taktiež zabezpečuje vynikajúci výkon pri priblížení v celom rozsahu zoomu – minimálna ostriaca vzdialenosť je 0,28 m pri 16 mm a 0,24 m pri 35 mm, pričom maximálne zväčšenie je 0,23x. Optimalizovaná povrchová úprava navyše účinne potláča odlesky a duchov, zabezpečuje jasné, ostré a dobre prekreslené snímky.

Kruhová clona a starostlivo prepracovaná sférická aberácia spoločne zabezpečujú hladký a hlboký bokeh na celej ploche snímky, ktorý dokáže dodať snímke dokonalú atmosféru.

Vysoko výkonný autofokus

Objektív FE PZ 16-35MM F4 G využíva, ako vôbec prvý z objektívov Alpha, šesť originálnych lineárnych motorov XD (extreme dynamic) spoločnosti Sony, ktoré poháňajú zaostrovanie i zoom. Rýchla odozva a plynulý, tichý chod tohto systému dáva používateľom novú tvorivú slobodu. V kombinácii s telom vlajkovej lode Sony Alpha 1 je možné udržať presné zaostrenie pri kontinuálnom snímaní fotografií rýchlosťou až 30 snímok za sekundu.[2]

Ostrenie je dôležité najmä pri nakrúcaní spomalených záberov, videí v rozlíšení 4K alebo 8K. FE PZ 16-35MM F4 G je kompatibilný s telami radu Alpha[3], spoľahlivo zaostruje a plynule a ticho sleduje aj rýchlo sa pohybujúce objekty. Vysoko výkonné lineárne motory XD, optimalizovaná optická konštrukcia a citlivé ovládanie prispievajú k mimoriadne presnému výkonu zaostrenia bez toho, aby tým utrpeli kompaktné rozmery objektívu.

Vylepšený obraz, power zoom a ovládanie pre náročné filmové aplikácie

Na základe spätnej väzby od popredných tvorcov navrhla spoločnosť Sony model FE PZ 16-35MM F4 G tak, aby poskytoval dokonalý obraz a ovládanie, ktoré potrebujú. Je vybavený najnovšou optickou technológiou, ktorá obmedzuje tzv. focus breathing,  preostrovanie a axiálny posun pri zoomovaní. Zabezpečuje tak jednoduché snímanie v najvyššej kvalite. Ostrenie, zoomovanie a ovládanie clony sú tiež extrémne tiché, čo výrazne znižuje hluk a vibrácie, ktoré môžu rušiť záznam videa. ​

Vďaka novo navrhnutému elektronickému systému výkonného zoomu, ktorý je poháňaný lineárnym motorom XD, ponúka objektív FE PZ 16-35MM F4 G pokročilé ovládanie s odozvou a bezprostrednosťou manuálneho zoomu bez elektrického pohonu. Páčka zoomu s premenlivou rýchlosťou zoomu uľahčuje prácu so superpomalým zoomom s konštantnou rýchlosťou. Power zoom minimalizuje chvenie fotoaparátu, ku ktorému môže dochádzať pri ovládaní krúžku zoomu a pri použití s kompatibilnými telami fotoaparátov môžu používatelia prispôsobiť pohyb krúžku zoomu tak, aby vyhovoval podmienkam fotografovania.

Ďalšou fantastickou vlastnosťou je možnosť používať tlačidlá a ovládacie prvky na kompatibilných telách alebo príslušenstvo na ovládanie zoomu na diaľku.

Funkcia Linear Response MF navyše zabezpečuje, že ostriaci krúžok reaguje priamo a lineárne na jemné ovládanie pri manuálnom ostrení a clonový krúžok umožňuje rýchle, priame a jednoduché manuálne ovládanie clony.

Vynikajúca mobilita, ovládanie a spoľahlivosť

Prvotriedny dizajn a technológia sa spojili do kompaktného a ľahkého objektívu, ktorý sa navyše môže pochváliť power zoomom, ktorý zabezpečuje špičkový výkon ostrenia, priblíženia a ovládania clony – skvele sa prenáša a výborne sa s ním pracuje. Ako najľahší širokouhlý[4] objektív s power zoomom a svetelnosťou F4 na svete váži FE PZ 16-35MM F4 G iba 353 gramov, čo je približne o 30 % menej ako pri modeli SEL1635Z a má rozmery iba 80,5 mm x 88,1 mm s priemerom filtra φ72 mm.

Celková dĺžka objektívu zostáva pri ostrení a zoomovaní konštantná, čo zabezpečuje ideálne vyváženie a manipuláciu. Konzistentné vyváženie robí z tohto objektívu ideálnu voľbu na nakrúcanie videa s gimbalom. Ostriaci krúžok je možné pri nakrúcaní videa ľahko ovládať prstom a susedné ostriace a zoomovacie krúžky sú odstupňované, takže ich je možné jednoducho rozlíšiť a ovládať hmatom pri sledovaní monitora.

Medzi ďalšie pôsobivé funkcie objektívu FE PZ 16-35MM F4 G patrí zámok clonového krúžku (Iris Lock Switch), ktorý je možné aktivovať, aby sa zabránilo náhodnému pohybu clonového krúžku medzi nastaveniami [A] a F4 – F22 a prispôsobiteľné tlačidlo na uzamknutie ostrenia, ktoré umožňuje presné ovládanie.

Objektív má konštrukciu odolnú proti prachu a vlhkosti[5] a fluórovú povrchovú úpravu predného člena, takže zostane čistý a spoľahlivý aj pri použití vonku.

Cena a dostupnosť

Nový objektív FE PZ 16-35MM bude v predaji od mája 2022 u autorizovaných predajcov spoločnosti Sony za odporúčanú maloobchodnú cenu 1 499 EUR.

Podrobné informácie o produkte nájdete na adrese: https://www.sony.sk/electronics/objektivy-fotoaparatu/selp1635g   

Produktové video nového objektívu si môžete pozrieť tu

Najrôznejšie exkluzívne príbehy, videá a vzrušujúci nový obsah nakrútený najnovšími fotoaparátmi a ďalšími produktmi Sony nájdete tu. Európske fotografické centrum spoločnosti Sony je k dispozícii v 22 jazykoch a prináša podrobné informácie o produktových novinkách, súťažiach a aktuálny zoznam akcií Sony v jednotlivých krajinách.


[1] Údaj je platný k marcu 2022, prieskum Sony týkajúci sa širokouhlých zoomových objektívov s priebežnou svetelnosťou F4 pre 35mm fullframové snímače.

[2] Režim sériového snímania „Hi+“. Účinné pri rýchlosti uzávierky 1/125 s alebo vyššej. V režime AF-C pri rýchlosti uzávierky 1/250 s alebo vyššej závisí maximálna rýchlosť sériového snímánia na režime snímania.

[3] Informácie o kompatibilite na adrese: https://www.sony.net/dics/breathing/

K dispozícii iba v režime videa. Pri použití tejto funkcie sa môže mierne zmeniť uhol záberu a kvalita obrazu. Kompenzácia nemusí pokryť všetky situácie.

[4] Údaj je platný k marcu 2022, prieskum Sony týkajúci sa širokouhlých zoomových objektívov s priebežnou svetelnosťou F4 pre 35mm fullframové snímače.

[5] Nie je zaručená 100% odolnosť proti prachu a vlhkosti.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.