Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Nový model LinkBuds S ‚Earth Blue‘ využíva recyklovaný živicový materiál, ktorý vzniká z plastových barelov na vodu.
  • Suma 2 USD z predajnej ceny každého výrobku LinkBuds S bude venovaná na aktivity na ochranu morí a oceánov.
  • Nová aktualizácia softwaru prináša Multipoint Bluetooth pripojenie do radu LinkBuds a slúchadiel WF-1000XM4, ktoré umožňuje súčasné pripojenie dvoch zariadení s plynulým prepínaním z jedného zariadenia na druhé.  

LinkBuds S: nová dimenzia slúchadiel

LinkBuds S sú ideálne na celodenné spojenie s online aj offline svetom vďaka veľmi malej a ľahkej konštrukcii s prirodzeným ambientným zvukom. Kombinujú inovatívnu technológiu ambientného zvuku LinkBuds, ktorá vám umožní komunikovať s okolitým svetom, s vysoko kvalitným potlačením okolitého hluku, vďaka ktorému sa môžete sústrediť len na obľúbený obsah a na nič iné.

Slúchadlá majú integrovanú funkciu Adaptive Sound Control, ktorá upravuje nastavenie okolitého zvuku v závislosti od toho, kde sa nachádzate, a vytvára tak ideálny zážitok z počúvania. Vzhľadom na to, že spôsoby ovládania zvuku sú rôzne a vyvíjajú sa (napríklad počúvanie hudby a hranie hier prostredníctvom slúchadiel alebo účasť na konferenčných hovoroch), bude spoločnosť Sony pokračovať vo vývoji radu LinkBuds a jeho využitia s aplikáciami ďalších partnerských spoločností. Zabezpečí tak optimálny zvukový zážitok pre zákazníkov, ktorý odráža ich súčasný životný štýl.

Nová farba slúchadiel LinkBuds S: „Earth Blue“

Pohodlné slúchadlá LinkBuds S budú k dispozícii v novej farbe ‚Earth Blue‘.  Časť konštrukcie a puzdra je vyrobená z recyklovaných živíc, ktoré pochádzajú z recyklovaných plastových dávkovačov vody [1]. Tento materiál pôvodne vyvinula spoločnosť Sony v snahe o nový dizajnový výraz s cieľom rozšíriť možnosti využitia recyklovaných materiálov z dávkovačov vody a využiť ich priľnavé vlastnosti. Výsledný materiál použitý na slúchadlá LinkBuds S ‚Earth Blue‘ vytvára krásny jedinečný mramorový vzor, pričom každý kus je jednotlivo navrhnutý tak, aby mal iný vzor.

Okrem modelu ‚Earth Blue‘ sa celý rad LinkBuds dodáva aj s obalom bez použitia plastov a slúchadlá obsahujú recyklované materiály z automobilových dielov [2]. To odráža záväzok spoločnosti Sony znižovať vplyv výrobkov na životné prostredie.

Spoločnosť Sony Group realizuje dlhodobý plán ochrany životného prostredia nazvaný ‚Road to Zero‘, ktorého cieľom je znížiť do roku 2050 ekologickú stopu na nulu. Súčasťou tohto plánu je aj stanovenie strednodobých cieľov spoločnosti Sony v oblasti ochrany životného prostredia ‚Green Management 2025‘, ktoré nadobudnú účinnosť od roku 2021 do roku 2025. Jej cieľom je urýchliť úsilie, ako je zavedenie používania recyklovaných plastov, zníženie spotreby energie pri výrobe produktov, odstránenie plastov z obalov novo navrhovaných malých produktov a zavedenie obnoviteľných zdrojov energie.

Darcovský program podporujúci činnosti na ochranu oceánov

Ročná produkcia plastov sa za posledných 50 rokov zvýšila približne 20-krát [3], zatiaľ čo množstvo recyklovaných plastov zostalo na približne 9 % [4]. Spoločnosť Sony venuje [5] percento z predaja všetkých farebných slúchadiel LinkBuds S medzinárodnej mimovládnej organizácii Conservation International (CI), ktorá od roku 1987 pôsobí v 70 krajinách sveta, kde sa snaží podporovať spoločnosti v zodpovednej a udržateľnej starostlivosti o prírodu a globálnu biodiverzitu pre blaho ľudstva.

Suma 2 USD z predajnej ceny každého predaného kusu bude venovaná na podporu aktivít CI v oblasti ochrany oceánov. To znamená, že každý nákup ochráni takmer 58 824 metrov štvorcových oceánu, čo je podľa výpočtov organizácie Conservation International [6] plocha zodpovedajúca približne 47 olympijským plaveckým bazénom [7].

V prírode sa nič nedeje vo vzduchoprázdne – znečistenie na jednom mieste môže mať vplyv na celý oceán,“ hovorí Anastasia Khoo, marketingová riaditeľka organizácie Conservation International. „Znečistenie plastmi je problémom samo o sebe, ale podieľa sa aj na zhoršovaní ďalších problémov, ktorým oceán čelí, od zmeny klímy po nadmerný rybolov. Ľudia sú závislí na zdravom oceáne a takéto aktivity pomáhajú získavať potrebné finančné prostriedky a zvyšovať povedomie a angažovanosť spotrebiteľov.“

Dostupnosť funkcie Multipoint Connection

Všetky modely radu LinkBuds navyše dostanú aktualizáciu softwaru, ktorá sprístupní funkciu Multipoint Bluetooth. Tá umožňuje pripojenie k dvom zariadeniam súčasne. Ak napríklad prehrávate hudbu na počítači a váš smartfón prijme prichádzajúci hovor, slúchadlá sa automaticky prepnú na hovor smartfónu. Tak zabezpečia, že budete môcť telefonovať handsfree bez toho, aby ste museli prepínať pripojenie.

Aktualizáciu softwaru podporujúcu funkciu Multipoint Bluetooth dostanú všetky modely radu LinkBuds v novembri 2022, rovnako ako oceňované slúchadlá WF-1000XM4, pre ktoré bude táto pohodlnejšia funkcia na Bluetooth pripojenie k dispozícii už tento rok v zime.

Cena a dostupnosť

Cena slúchadiel LinkBuds S vo farbe „Earth Blue“ bude 179 EUR a budú v predaji od polovice novembra 2022.


[1] Časti konštrukcie a puzdra slúchadiel LinkBuds S „Earth Blue“ sú vyrobené z recyklovaných zásobníkov na vodu.

[2] Recyklovaný plast bol použitý na výrobu viacerých častí slúchadiel a puzdra, pričom jeho množstvo sa môže meniť v závislosti od doby výroby.

[3] Nadácia Ellen MacArthurovej (2016). „Nová ekonomika plastov: prehodnotenie budúcnosti plastov“ – Svetové ekonomické fórum.

[4] Geyer, Roland, Jambeck, Jenna, & Lavender Law, Kara L. (2017). Výroba, používanie a osud všetkých plastov, ktoré boli kedy vyrobené. American Association for the Advancement of Science (Americká asociácia pre rozvoj vedy).

[5] Počnúc 25. októbrom 2022.

[6] Táto fundraisingová iniciatíva s organizáciou Conservation International sa vzťahuje na predej v Japonsku a Európe.

[7]  34 dolárov sú priemerné náklady na zdroje potrebné k zaisteniu ochrany jedného kilometra štvorcového oceánu podľa výpočtov organizácie Conservation International.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.