Sony na svojej CESovej tlačovke už pár rokov ukazuje koncept elektrického auta. Reálne sme ho v prevádzke na verejnej komunikácii nikdy nevideli, teraz sa to má zmeniť.

Konečne poznáme termíny

Aby koncept dostal niečo, čo by ho mohlo posunúť do realizačnej fázy, Sony urobilo niekoľko významných zmien. Predovšetkým sa spojili s japonskou značkou Honda a tým pádom zrazu existuje celá fabrická základňa. Vytvorili názov úplne novej značky, novinka na sebe nesie logo Afeela. Zatiaľ to nič neznamená, ale podľa Sony v roku 2026, konkrétne na jar budú o tejto značke vedieť všetci, ktorí sa zaujímajú o elektrické autá.

Nové logo, kopa snímačov a overená produkcia

Čo teda vlastne dodáva Sony, keďže po stránke základu automobilu to bude Honda? Od Sony pochádza celý zábavný systém určený pre spolujazdca ale hlavne pre cestujúcich vzadu. Ďalej je to senzorická výbava, prototyp Afeela má celkov 45 snímačov (vrátane kamier) vo vnútri ale hlavne zvonka elektromobilu.

45 snímačov vo vnútri a zvonka nového elektromobilu
45 snímačov vo vnútri a zvonka nového elektromobilu

Sony má ambíciu vytvoriť z tohto elektromobilu autonómne vozítko. Na rozdiel od toho, čo poznáme napr. z USA keď je autonómne auto doslova obsypané rôznymi nástavcami pre snímače, tu na prvý pohľad nevidieť nič zvláštne. Dalo by sa povedať, elektrické auto ako každé iné.

Elektrické auto Afeela
Elektrické auto Afeela

Komunikuje aj s okoloidúcimi ľuďmi

Logo Afeela sme videli na na tzv. mediálnej lište na prednom nárazníku vozidla. Táto môže údajne komunikovať a zdieľať informácie s ľuďmi mimo vozidla alebo okoloidúcimi. Takto napr. zistíte údaje o predpodvedi počasia alebo o stave nabitia vozidla. Reálne sme sa o tomto aute nedozvedeli žiadne podrobnosti napr. aký je dojazd alebo výkon motora, predstavitelia Sony sa stále točili okolo slova „pocit“.

Takto to má vyzerať počas jazdy v Afeela
Takto to má vyzerať počas jazdy v Afeela

Auto vie o vás všetko

Pomocou 45 snímačov a kamier sa zisťuje všetko. Aké je počasie, okolité prekážky, stav vozidla ale aj vodiča. Zo softvérovej stránke bude auto využívať technológiu od spoločnosti Qualcomm vrátane jej takzvaného digitálneho podvozku. Na realizáciu inteligentnej mobility sú potrebné nepretržité aktualizácie softvéru a vysoko výkonné počítače, zaznelo na pódiu tlačovky Sony na CESe.

Základom softvérového spracovania je platforma Qualcomm Snapdragon
Základom softvérového spracovania je platforma Qualcomm Snapdragon

Zatiaľ predaj len v USA

Predobjednávky sa začnú na konci roka 2025 a prvé kusy sa dostanú k zákazníkov v Severnej Amerike na jar 2026. Afeela sa bude vyrábať vo fabrike Honda v USA. O cene nevieme nič, dominantný predajný kanál bude on-line.

Zdroje: CES, Sony, Honda

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.