Sony vystavuje na CESe predovšetkým svoje nové televízory. Prichádza s novými panelmi a zameriava sa na kvalitu obrazu.

Je známe, že Sony má špeciálne postavenie v oblasti televízorov. Ľudia boli v roku 2021 ochotní dať za televízor tejto značky v priemere viac ako 1000 eur. Všetci ostatní vrátane najväčších hráčov majú priemernú cenu celosvetovo pod 1000 eur. Z hľadiska počtu predaných kusov Sony určite nie je na špici, ale schopnosť predávať prémiové televízory, to táto značka naozaj vie.

Sony Bravia XRZdroj: Sony
Nové televízory Sony BRAVIA XR

Je jasné, že ceny televízorov v roku 2022 pôjdu hore a Sony si chce zachovať to, že ľudia tejto značke veria ako vysoko prémiovej.

V Las Vegas tak Sony ukázalo nový rad televízorov BRAVIA XR, ktorý zahŕňa modely MASTER Series Z9K 8K a X95K 4K Mini LED, MASTER Series A95K, MASTER Series A90K a A80K 4K OLED a X90K 4K LED. Je to celkom nádielka a základom je čo najvyššia kvalita obrazu.

Sony BRAVIA XR Zdroj: Sony
Prehľad predstavených modelov

Jednotka XR Backlight Master Drive využíva výkon procesora Cognitive Processor XR a presne ovláda podsvietenie Mini LED najnovšej generácie modelov radu Z9K a X95K. Výsledkom je neobyčajný dynamický rozsah s jasnými svetlými časťami a hlbokými odtieňmi čiernej ako aj prirodzené stredné tóny. Kognitívny procesor XR je tiež srdcom nového OLED panelu modelu A95K s technológiou XR Triluminos Max.

Pri sledovaní filmov si vychutnáte vylepšený systém Acoustic Surface Audio+ a to pri modeloch OLED a Acoustic Multi-Audio pri modeloch LED. Ide o priestorovú podobu zvuku. Novinkou je aj režim Netflix Adaptive Calibrated Mode, ktorý automaticky upravuje spracovanie obrazu v závislosti na okolitých svetelných podmienkach okolo televízora. Filmy tak vyzerajú podľa pôvodného zámeru režiséra.

Sony BRAVIA XRZdroj: Sony
Podanie zvuku v jednotlivých radách nových televízorov

Nový režim Sony BRAVIA CORE Calibrated Mode navyše automaticky upravuje kvalitu obrazu na obrazovke tak, aby lepšie zodpovedala pôvodnej predstave tvorcu videa. Všetky televízory BRAVIA XR modelového radu 2022 nesú označenie Perfect for PlayStation 5. Disponujú aj dvoma funkciami pre PS5 – Auto HDR Tone Mapping a Auto Genre Picture Mode.

Sony tiež prišlo s kamerou BRAVIA CAM, ktorá rozpozná, kde sedíte a podľa toho optimalizuje obraz aj zvuk. Umožňuje tiež údajne lepšie ovládanie gestami, videochat a využiť sa bude dať aj pri hrách. Má tiež výrazné označenie stavu, kedy je kamera opticky blokovaná, aby ste nemali obavy z nazerania do svojho súkromia.

Kamera BRAVIA CAMZdroj: Sony
Kamera BRAVIA CAM

K televízorom sa dodáva prémiový hliníkový diaľkový ovládač, ktorý má zjednodušené tlačidlá a podsvietenie. Pomocou funkcie Finder v televízore mu môžete povedať, aby ovládač zazvonil. Takto ho ľahko nájdete. Údajne sa aj veľmi ľahko čistí.

Sony sa tiež zaviazalo k ekológii a vybrané modely TV sú vyrobené z materiálu SORPLAS. Ten pochádza na 99 % z recyklovaného plastu. Zmenšila sa tiež veľkosť obalov pre televízory približne o 15 % .

8K Mini LED televízory Z9K s uhlopriečkami 85” a 75” série MASTER

Spomenutý procesor Cognitive Processor XR chápe, ako vidíte a počujete a podľa toho aj spracováva údaje. Táto séria používa technológiu XR Backlight Master Drive a ňou presne ovláda zadné podsvietenie Mini LED. Použitá technológia X-Anti Reflection minimalizuje odlesky, X-Wide Angle zase poskytuje realistické farby z rôznych uhlov pri zachovaní kvality farieb a jasu.

Sony 85 Z9KZdroj: Sony
85-palcový 8K televízor Sony Z9K so soundbarom pod prístrojom

Z hľadiska zvuku technológia Acoustic Multi-Audio využíva štyri výškové reproduktory integrované v ráme televízora rozmiestené v hornej časti televízora a po jeho stranách. To prináša zážitok ako v kine. Pomocou Acoustic Center Sync sa optimalizuje zvukový výstup na možné pripojenie soundbaru.

Televízor je založený na operačnom systéme Android TV a má prístup k celému radu obsahu a služieb Google TV. Ovládať ho môžete aj hlasovo. Trojpolohový stojan umožňuje využiť menší pôdorys, polohu pre soundbar a klasickú polohu.

Sony podstavecZdroj: Sony
Podstavec pre Sony BRAVIA Z9K

OLED televízory MASTER Series A95K s uhlopriečkami 65” a 55”

Opäť využívajú procesor Cognitive Processor XR, ale na úpravu obrazu používa technológiu XR OLED Contrast Pro. Širšiu ponuku farieb tu ponúka XR Triluminos Max. Televízor tiež optimalizuje zvukový výstup z televízora a soundbaru.

Sony MASTER A95KZdroj: Sony
Televízor Sony MASTER A95K

Nositeľom minimalistického kompaktného dizajnu s hladkým kovovým povrchom je tu jednoliata tabuľa z tvrdeného skla. Dvojitá možnosť inštalácie umožňuje voliť z dvoch spôsobov sledovania – predné umiestnenie umožňuje umiestniť obrazovku do popredia, aby tak bolo televízor a jeho obraz čo najviac vidno. Zadné umiestnenie zase umožňuje umiestniť televízor čo najbližšie k stene, aby televízor splynul s miestnosťou.

Sony Bravia XRZdroj: Sony
Usporiadanie stojanu pre A95K

4K Mini LED televízor X95K s uhlopriečkami 85”, 75” a 65”

Využíva Cognitive Processor XR a tiež minimalizuje odlesky. Využíva výškové reproduktory na lokalizáciu zvuku na vysielanie vysokofrekvenčných zvukov zo správneho miesta scény tak, aby zvuk ladil s dianím na obrazovke.

Sony BRAVIA X95K
Sony BRAVIA X95K

Ponúka tri možnosti inštalácie, vrátane polohy s menším pôdorysom šetriacim miesto, polohy eliminujúcej rušivý dojem a polohy pre soundbar, ktorá zdvihne televízor a integruje systém soundbaru.

OLED televízory série A90K MASTER s uhlopriečkami 48” a 42”

Používa Cognitive Processor XR a technológiu XR OLED Contrast Pro i XR Triluminos Pro. Technológia Acoustic Surface Audio+ využíva špeciálne meniče na to, aby premenila televízor na mnohokanálový reproduktor. Zvuk je tak v harmónii s dianím na obrazovke. Televízor je vybavený dvoma veľkými meničmi a dvoma subwoofermi.

Sony A90K MASTERZdroj: Sony
Sony A90K MASTER

Flexibilný dvojpolohový stojan umožňuje dva rôzne spôsoby inštalácie – štandardnú polohu, ktorá eliminuje rušivé dojmy a polohu pre umiestnenie soundbaru, ktorá umožňuje zvýšiť polohu televízora pri inštalácii tak, aby bolo možné integrovať systém soundbaru. Takto sa dá televízor použiť aj ako herný monitor.

OLED televízory A80K s uhlopriečkami 77”, 65” a 55”

Využíva Cognitive Processor XR a technológiu XR OLED Contrast Pro. Prináša tak intenzívnejšiu čiernu v tmavých oblastiach scény. 

Sony A80KZdroj: Sony
Sony A80K

Televízor je vybavený troma meničmi a dvoma subwoofermi. Dva meniče sú vyhradené pre výšky a podporujú lokalizáciu zvuku a priestorový zvuk.

4K LED televízory X90K s uhlopriečkami 85”, 75”, 65” a 55”

Ide o panel Full Array LED a procesor Cognitive Processor XR, používa technológie XR Triluminos Pro a XR Contrast Booster 10 pre realistický obraz s hlbokými odtieňmi čiernej a intenzívnym jasom so širším farebným gamutom.

Dva výškové reproduktory používa na lokalizáciu zvuku. Nezávislé zosilňovače sa ovládajú samostatne, čo umožňuje presné ovládanie lokalizácie zvuku týchto reproduktorov v pásme vysokých tónov.

Sony X90KZdroj: Sony
Sony X90K

Minimalistický kompaktný dizajn s hladkým povrchom tohto televízora maximalizujú plochu obrazovky a minimalizujú rámček. Využiť môžete aj trojpolohový stojan.

4K LED televízory X85K s uhlopriečkami 85”, 75”, 65”, 55”, 50” a 43”

V tomto prípade je použitý procesor 4K HDR Processor X1 a technológiu spracovania obrazu 4K X-Reality PRO. Pokročilé techniky redukcie šumu a špeciálna databáza obrazových vzorcov zabezpečujú, že scéna je plná realistických detailov. Použitý panel na 100 Hz, reproduktory X-Balanced poskytujú výkonnú zvukovú kulisu. Súčasťou dodávky je dvojpolohový stojan poskytujúci polohu pre menší pôdorys a štandardnú polohu eliminujúcu rušivý dojem.

Sony X85KZdroj: Sony
Sony X85K

4K LED televízorov X80K má podobné vlastnosti a prichádza s uhlopriečkami 75”, 65”, 55”, 50” a 43”-

Zdroje: vlastné, Sony, CES

Prečítajte si tiež


Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.