Takto si predstavujeme externý disk z pamäťových modulov.

Ide o typ SSD vďaka čomu je externý disk veľmi malý. Ideálny je na prenášanie a pri daných rozmeroch ho pohodlne využijete aj pri cestovaní. Pokojne môže na USB kábli visieť. Disk má pevné vyhotovenie a dodáva sa v striebornej a čiernej farbe.

Je z hliníkového tela, takže splní náročnejšie požiadavky na odolnosť. Najviac sme ocenili šifrovanie údajov. Softvér podporuje vytvorenie dvoch partícií s tým, že jedna môže byť voľne dostupná a druhá bude chránená heslom. Je však možné ponechať disk odomknutý alebo zamknutý úplne.

SSD disk má maximálny dátový prenos okolo 200 MB/s, no nie je to priemerná rýchlosť. Takýto prenos trvá len niekoľko sekúnd, zväčša ešte menej. Reálne rýchlosti sú podstatne nižšie. Práve tie sú uvedené v tabuľke. Cenovo vychádza menej priaznivo, no chápeme, že sa nedá počítať len kapacita v prepočte za EUR. Celkovo je disk spoľahlivý, má malé rozmery a podporuje šifrovanie. Toto je to, čo skutočne mnohí potrebujú. Komu sa disk zapáčil a nepotrebuje nutne 256 GB, je tu polovičná kapacita s cenou 118,40 EUR.

Hodnotenie

+ kompaktný dizajn, hliníkové telo, šifrovanie disku
– vyššia cena

Cena: 238,5 EUR
Zapožičal: Sony Slovakia

Technické parametre:

Externý diskSony SL-BG2
Kapacita256 GB
RozhranieUSB 3.0
Typ diskuSSD
Cache32 MB
Materiálhliník
Šifrovanie HDD256-bitové HW AES
Výbava navyšešifrovací a zálohovací softvér
Rozmery [mm]/ hmotnosť [g]78 × 37 × 9 / 35
ZapožičalSony Slovakia
Cena [EUR s DPH]238,5
Benchmarky Výsledky
Priemerná rýchlosť čítania [MB/s]106,8
Priemerná rýchlosť zápisu [MB/s]104,6
Priemerná doba odozvy [ms]0,29

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

HDD disk Seagate Innov8 s kapacitou až 8 TB

6.7 Miniatúrny SSD disk

Sony SL-BG2 odporúčame všetkým, ktorí chcú na cestách disk nosiť so sebou a vnímať ho ako rozšírenie disku počítača. Je malý a dá sa používať aj v lietadle alebo vo vlaku a navyše získate rýchle dátové úložisko. Síce nie tak rýchle ako napríklad pri modeloch Seagate s otáčkovými diskami, no minimálne 5× rýchlejšie ako USB 2.0.

  • Dizajn a konštrukcia 8
  • Rýchlosť 6
  • Doplnková výbava 6
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.