Uf, tak toto je naozaj silný zvuk.

Vynikajúci reproduktor, ktorý prekonáva podstatne väčšie modely. Toto by mohlo Sony zdôrazňovať, podobne ako výrobcovia aviváže. Takto by ste videli rozmer reproduktoru Sony, ktorý bude ekvivalentom väčších „bežných“ reproduktorov. Cena je vyššia a odpovedá segmentu reproduktorov PartyBox či podobného označenia.

Opláchnete vodou

Pripravený je na použitie doma aj vo voľnej prírode, prípadne niekde na terase. Neuškodí mu dážď ani keď ho ponoríte do vody. Tiež je odolný voči prachu. Na pohľad je vidno, že ho výrobca pripravil na horšie podmienky ako domáca klíma. Používa sa v režime na šírku. Valcovitý tvar mohol byť vyvážený viac, ak to neho ťuknete spredu, pretočí sa vám. Treba ale ťuknúť viac, stability sa báť nemusíte, najlepšie ale je mať ho na čo najrovnejšom povrchu.

Látkový poťah sa dá vyčistiť a zároveň tlmí nárazy. Je to ideálne riešenie, ako ochrániť reproduktor pred mechanickým poškodením, preto je tento typ tkaniny všeobecne obľúbený.

Zdroj: Samuel Hindy

Reproduktorová zostava

Výrobca použil svoju zostavu meračov s názvom X-Balanced Speaker Unit, čo má dopad na kvalitnejšie a bohatšie podanie zvuku. Rozdiel je v tom, že membrána nie je kruhová ale hranatá. Tým sa dosiahne vytvorenie väčšieho akustického tlaku. Zostava obsahuje dve stredobasové jednotky X-Balanced, dva výškové po bokoch, takže na prednej strane máte celkovo štyri meniče. Po bokoch sú neprehliadnuteľné basové meniče.

Silné nízke tóny vedia z týchto gumových plôch vyfŕkať vodu. Prakticky z jednej, keďže takto by ste mali reproduktor postavený na výšku. Okolo nich sú výrezy na prenikanie LED svetelných efektov. Tie sa zapínajú tlačidlom na zadnej strane, pohodlnejšie to bude cez aplikáciu. Oceňujem ale to, že nepotrebujete na všetko aplikáciu. Ľudia aj bez aplikácie môžu zmeniť typ a farebnosť svetelného efektu aj bez toho, aby na to potrebovali váš smartfón.

Technológie a možnosti

Pri zadnej strane ešte zostaneme. Pod krytom je okrem tlačidla na zmenu svetelných režimov tlačidlo, ktoré po stlačení nechá reproduktor hlasovo oznámiť stav batérie. Tiež je tu konektor USB-C, AUX vstup na prepojenie káblom a USB-A konektor na nabíjanie iných zariadení. Výstupný výkon je 5 W.

Rozmery reproduktora sú 318 × 138 × 136 mm a hmotnosť sú 3 kg. Prenášať sa dá cez vyberateľná rukoväť na vrchnej strane. Dobrý nápad, pričom nezavadzia, keď je reproduktor na stole a nijako nekazí dizajn reproduktora.

Rýchle nabíjanie je už takou tradičnou záležitosťou výrobkov Sony. Inak tomu nie je ani teraz. Za 10 minút nabíjania získate 70 minút používania. Inak model XG-300 vydrží na jedno nabitie 25 hodín. V tomto smere bývajú reproduktory značky Sony rekordéri a prekonávajú svojou výdržou väčšinu konkurencie. Nabíja sa dodávaným adaptérom s výkonom 15 W. Použiť môžete aj vašu nabíjačku k smartfónu.

Aplikácia a tlačidlá

Väčšinu funkcií nastavíte na reproduktore. Režim Mega Bass sa dá aktivovať samostatným tlačidlom a je to dobrý režim. Dodá hudbe hutnosť a zároveň nekrivý celkový zážitok z vyváženej reprodukcie. K tomu tu je ešte režim Live Sound, ktorý rozšíri vnímanie z hudobného zážitku o stredné a vysoké tóny. Tiež veľmi dobrý režim, ktorý pripomenie efekt koncertov. Naopak režim hlbokých basov je zase vhodný na Deep House a klubovú atmosféru.

Vyhrať sa dá s efektami DJ ako isolator a flanger. Pekný doplnok, ktorý oživí reprodukciu hudby. Cez Sony Music Center sa dá nastaviť aj to, aby sa batéria nenabíjala na viac ako 90 % v záujme jej ochrany životnosti. Poslúži aj na spojenie dvoch reproduktorov do stereo režimu alebo prepojenie 100 kompatibilných reproduktorov za sebou vrátane vzájomnej synchronizácie.

Verdikt

Sony SRS-XG300 je vynikajúci reproduktor. Stojí 299 eur, avšak dostanete z neho silný zvuk. Určite je vhodný na ozvučenie veľkej obývačky, okolo bazéna či opekačky. Večer bude vidno jeho osvetlenie po bokoch.

V skupine reproduktorov určených na ozvučenie väčšieho priestoru má výkon ako podstatne rozmernejšie modely na trhu. Hodí sa do telocvične a na miesta, kde potrebujete vyprodukovať objemnejší zvuk, aby sa nestratil vo vrave ľudí. A poľahky ho zoberiete do ruky a prenesiete, kam bude treba.

Cena: 299 eur

Zapožičal: Sony

Páči sa nám

  • odolné telo s IP67
  • Mega Bass s kvalitným podaním nízkych tónov
  • Dynamika zvuku
  • Vhodný na ozvučenie väčších priestorov
  • Svetelné efekty

Nepáči sa nám

  • Mohol byť lepšie vyvážený, aby sa vám nekotúľal po drgnutí spredu
Zdroj: Samuel Hindy

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.