Poskytuje vysoko kvalitný a stabilný záznam zvuku pre Vloggerov, YouTuberov a ďalších tvorcov video obsahu

Sony oznámila uvedenie dvoch nových mikrofónov, bezdrôtového mikrofónu ECM-W2BT kompatibilného s hotshoe rozhraním Multi Interface Shoe a kompaktného klopového stereofónneho mikrofónu ECM-LV1. Bezdrôtový mikrofón ECM-W2BT umožňuje vysoko kvalitný bezdrôtový zvukový záznam s nízkym šumom a stabilným pripojením, najmä ak je spárovaný so stereofónnym klopovým mikrofónom ECM-LV1 a jedným z fotoaparátov Sony s digitálnou kompatibilitou. Táto kombinácia ponúka dokonalé riešenie vhodné pre vloggerov, YouTuberov a ďalších tvorcov video obsahu. Zaznamená čistý zvuk pre širokú škálu prostredí, vrátane pouličných predstavení, recenzií produktov, kulinárskych recenzií, cestovateľských vlogov a ďalších.

Bezdrôtový mikrofón Sony ECMW2BT. Zdroj: Sony

Bezdrôtový mikrofón Sony ECMW2BT. Zdroj: Sony

Bezdrôtový mikrofón ECM-W2BT umožňuje záznam digitálneho zvuku s nízkym šumom pripojením prijímača ku kompatibilnému fotoaparátu[1], ktorý je vybavený kompatibilným digitálnym zvukovým hotshoe rozhraním Multi Interface Shoe. Výstup digitálneho zvukového signálu z prijímača je možné zaznamenávať priamo z tela fotoaparátu bez nutnosti externého zvukového kábla. ECM-W2BT bol navyše kompletne prepracovaný pre vysokú kvalitu zvuku použitím všesmerovej mikrofónnej kapsule na záznam čistého zvuku z ľubovoľného smeru. ECM-W2BT tiež umožňuje flexibilitu záznamu zvuku zvýšením stability bezdrôtového pripojenia medzi mikrofónom a prijímačom a to aj v prípade prekážok alebo v preplnenom prostredí s dodatočnou bezdrôtovou aktivitou. V miestach s dobrou viditeľnosťou je komunikácia možná až na 200 metrov, čo výrazne zvyšuje flexibilitu záznamu zvuku. A novo adaptovaný kodek Qualcomm aptX Low Latency[2] poskytuje vysoko kvalitný záznam zvuku aj nízku latenciu.

Bezdrôtový mikrofón Sony ECMW2BT. Zdroj: Sony

Bezdrôtový mikrofón Sony ECMW2BT. Zdroj: Sony

Bezdrôtový mikrofón ECM-W2BT tiež ponúka slobodu pre tvorivosť vďaka svojim funkciám na nahrávanie zvuku. Tri režimy snímania zvuku – režim MIC, režim MIX a nový režim RCVR – umožňujú nahrávať zvuk a ambientný zvuk na základe požadovaných preferencií. Režim MIC sníma zvuk iba z vysielača mikrofónu, takže zachytáva len zvuk subjektu. Režim RCVR sníma zvuk iba z interného mikrofónu na prijímači, používateľ si teda môže nahrávať zvuk seba samého. Režim MIX sníma zvuk vysielača i prijímača, čo je užitočné, keď je požadovaný zvuk od subjektu a aj od používateľa. Mikrofón ECM-W2BT podporuje stereofónny zvukový výstup a externý 3,5 mm stereofónny mini-jack, ktorý umožňuje stereofónne snímanie zvuku. Je to tak možné použiť v kombinácii so stereofónnym klopovým mikrofónom, ako je kompaktný stereofónny klopový mikrofón ECM-LV1, nenápadný mikrofón, ktorý možno ľahko pripevniť na oblečenie subjektu a zaznamenať zvuk so zvýšenou presnosťou. Vzhľadom na to, že prijímač je vybavený zvukovým výstupom 3,5 mm, možno model ECM-W2BT používať aj s fotoaparátmi bez hotshoe rozhrania Multi Interface Shoe.

Prijímač bezdrôtového mikrofónu Sony ECMW2BT. Zdroj: Sony

Prijímač bezdrôtového mikrofónu Sony ECMW2BT. Zdroj: Sony

Pre náročné nahrávacie prostredie obsahuje bezdrôtový mikrofón ECM-W2BT funkciu útlmu. Môžete si vybrať jednu z troch úrovní útlmu v závislosti na hlasitosti zdroja zvuku, aby nahrával výrazne hlasné zvuky pri nižšej hlasitosti či nahrával hlasné zvuky so zosilnením tichších zvukov pre celkovo hlasnejší zvuk. ECM-W2BT tiež obsahuje ochranu proti vetru na zníženie hluku vetra, čo je vhodné pri nahrávaní vonku. Ak je potrebná dlhšia prevádzka, funkcia podpory batérie pomocou napájania z kamerového hotshoe rozhrania Multi Interface Shoe umožňuje prevádzkovať prijímač až 9 hodín[3]. Na jednoduchú orientáciu obsahuje ECM-W2BT kontrolku LINK informujúcu o stave komunikácie medzi mikrofónom a prijímačom a kontrolku POWER na jednoduchú kontrolu zostávajúceho stavu nabitia batérie. Okrem toho je k dispozícii kryt konektoru Multi Interface Shoe, ktorý možno použiť na nosenie prijímača a mikrofónu ako jednej jednotky, alebo ho možno tiež použiť ako stojan na mikrofón na stabilné umiestnenie mikrofónu počas rozhovorov alebo iných stacionárnych použití.

Vysielač bezdrôtového mikrofónu Sony ECMW2BT. Zdroj: Sony

Vysielač bezdrôtového mikrofónu Sony ECMW2BT. Zdroj: Sony

Kompaktný stereofónny klopový mikrofón ECM-LV1 tiež umožňuje kvalitné snímanie zvuku v kombinácii s kompaktným dizajnom na jednoduché prenášanie a pohodlie pri nakrúcaní. ECM-LV1 obsahuje ochranu proti vetru pre dodatočné potlačenie rušivého šumu a otočný klip o 360° umožňuje napríklad horizontálne pripevnenie ku kravate alebo vertikálne pripevnenie ku vrecku, pričom mikrofón je pripevnený v rovnakom uhle. Napájanie tohto mikrofónu je poskytované z konektoru mikrofónu.

Bezdrôtový mikrofón ECM-W2BT bude k dispozícii od apríla 2021 za cenu 240 EUR a kompaktný stereofónny klopový mikrofón ECM-LV1 bude tiež k dispozícii od apríla 2021 za cenu 35 EUR. Tieto mikrofóny budú k dispozícii u autorizovaných predajcov Sony.

[1] Úplný zoznam kompatibilných modelov nájdete na stránke https://www.sony.net/dics/w2bt/. Analógový zvuk je tiež podporovaný, ale odporúča sa použitie s digitálnym zvukom. Na použitie so zariadením, ktoré podporuje digitálne zvukové rozhranie, nastavte prepínač DIGITAL / ANALOG na bezdrôtovom mikrofóne ECM-W2BT na DIGITAL.

[2] Qualcomm aptX je produkt spoločnosti Qualcomm Technologies, Inc. a / alebo jej dcérskych spoločností. Qualcomm je ochranná známka spoločnosti Qualcomm Incorporated, registrovaná v Spojených štátoch a ďalších krajinách. aptX je ochranná známka spoločnosti Qualcomm Technologies International, Ltd., registrovaná v Spojených štátoch a ďalších krajinách.

[3] U niektorých fotoaparátov nie je napájanie dodávané z fotoaparátu prostredníctvom hotshoe rozhrania Multi Interface Shoe. Informácie o kompatibilných fotoaparátoch nájdete na odkaze: https://www.sony.net/dics/w2bt/

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.