Telefón Sony Xperia M5 je podarený smartfón, ktorý sme testovali hneď dvakrát. Najskôr testovaciu vzorku a teraz predajnú verziu. 

Pred niekoľkými mesiacmi sme dostali na test prvý testovací kus, ktorého softvér nebol celkom optimalizovaný. Hodnotili sme ho ako dobrý telefón, ktorému treba ešte vylepšiť softvér, pretože pri našom prvom testovaní bol mierne spomalený, občas nám vypadával signál operátora a prerušovalo sa pripojenie k Wi-Fi routeru.

Teraz sme si telefón od výrobcu vypýtali na test znova. Prebehlo totiž dosť času a pre Xperia M5 Sony pripravilo niekoľko aktualizácií softvéru. Teraz sme tak otestovali vyhotovenie, ktoré dostane zákazník vtedy, keď si kúpi telefón dnes.

sony_xperia_m5_fw2

Po aktualizácii sa toho zmenilo veľa. Vylepšenie sa pritom týka fotoaparátu a celej optimalizácii systému. To je práve zásadná vec na to, aby telefón fungoval správne a plynulo. Možno, že na prvý pohľad neuvidíte žiadne zmeny vo funkčnej výbave, no vo vnútri systému je zmien veľa a to dosť podstatných.

Konštatujeme, že všetky nami pôvodne odhalené chyby sú už opravené a telefón funguje hladko, žiadne vypadávanie signálu alebo pripojenia na Wi-Fi sme už nespozorovali. Rovnako sa vylepšila aj kvalita fotografií.

Toto sú pritom bežné javy testovaných vzoriek, ktoré ešte nie sú pripravené do priameho predaja. Samozrejme, my novinári sa snažíme dostať k testu novinky čo najskôr, a preto sa na tieto prvé vzorky pozeráme trochu ohľaduplnejšie ako je to pri opakovanom teste. Sony však dokázalo, že detské choroby dokáže opraviť.

Na tomto príklade sme si preverili dve veci. Prvou je, že aktualizovať Sony telefón sa jednoznačne oplatí. Ak vám Sony oznámi dostupnosť novej aktualizácie, neodkladajte ju a nainštalujte si ju. Nič tým nepokazíte a optimalizácia správania sa systému a nadstavby u tohto výrobcu býva výrazne optimalizovaná. Druhým faktom je, že Sony sa o svoje telefóny stará a to na dlhodobej báze.

Cena: 379 EUR

Zapožičal: Sony Mobile

Prečítajte si test Sony Xperia M5

Smartfóny s cenovkou pre všetkých: Sony Xperia M5

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.