Slúchadlá s plnou výbavou, nízkou hmotnosťou a veľmi dobre nastavenou cenovkou.

Z úvodu ste sa dozvedeli prakticky najpodstatnejšie, čo potrebujete o slúchadlách vedieť. Vyhotovené sú z plastu, vďaka čomu majú nižšiu hmotnosť a mne sa tento systém páči. Na hlave ich prakticky necítite. Neraz zabudnete, že ich máte nasadené a neuvedomíte si to.

Špecialitou slúchadiel je ich kompletná výbava. Máte tu ANC, možnosť detailného nastavenia v aplikácii Sony Headphones a ešte k tomu sú univerzálne čo sa týka pripojenia. Pravdepodobne ich budete používať cez bezdrôtové pripojenie Bluetooth, ale v balení je aj štandardný audio konektor.

Môžete ich pripojiť k 2 zariadeniam naraz, avšak túto funkciu treba aktivovať v aplikácii. Podporujú Fast Pair pre Android ako aj Swift Pair v systéme Windows 10 / 1. Všetko fungoval bezchybne.

sony wh-ch720nZdroj: TOUCHIT
sony wh-ch720n

ANC

Najzaujímavejšie na celých slúchadlách sú práve technologické možnosti a to, čo po tejto stránke obsahujú. Máte tu aktívne odhlučnenie, ktoré sa dá nastaviť na 1 z 20 úrovni a zároveň si tak prispôsobíte počuteľnosť okolitých zvukov.

Prispôsobiť sa dá ešte aj preferencia na hlas. To znamená, že nebudete počuť tak výrazne okolité zvuky. Avšak ak začnete rozprávať, budete sa počuť lepšie, rovnako tak aj tých, čo budú rozprávať smerom k vám.

Slúchadlá totiž výrazne eliminujú okolité rušenie už len tým, že si ich nasadíte. Pri zapnutej funkcii ANC počítajte s tým, že už znenie vášho hlasu bude tlmené a rovnako tak aj hlasy ostatných. Preto sú vhodné aj používateľom, ktorí radi oddychujú a chcú eliminovať okolité rušenie bez toho, aby si museli púšťať vlastný obsah.

sony wh-ch720nZdroj: TOUCHIT
sony wh-ch720n

Výrobca použil systém dvoch mikrofónov v každej mušli, aby čo najlepšie eliminoval okolité ruchy. Zároveň zapracoval aj na zlepšení odrušovacieho algoritmu pri telefonovaní vo vetre. Jeden z takýchto mikrofónov môžete vidieť na prednej strane mušle tesne pod závesom spojovacieho mosta.

Podobne ako pri iných modeloch slúchadiel od Sony, aj tu je možné meniť nastavenia ANC automaticky podľa vašej polohy. Nechýba ani analýza tvaru vašich uší priamo cez aplikáciu na základe fotografie, ktorú si vyhotovíte a tiež je tu podpora 360° audio zvuku na základe pohybov vašej hlavy. Áno, dajú sa použiť aj počas hrania.

sony wh-ch720nZdroj: TOUCHIT
sony wh-ch720n

Konštrukcia

V tomto smere vás nečakajú žiadne prekvapenia a výrobca použil osvedčenú konštrukciu. Dalo by sa povedať, že je typická pre jeho náhlavné slúchadlá. Po nasadení na hlavu budete mať pravdepodobne aj vy pocit, akoby boli robené priamo pre vás. Týmto sa slúchadla Sony vyznačujú už niekoľko rokov. Sú plastové a je zrejmé, že niektorí používatelia k tomu budú mať výhradu. Ale ako už bolo spomenuté v úvode, oceníte to na nízkej hmotnosti, vážia iba 192 gramov.

Nastavenie veľkosti spojovacieho oblúka je prostredníctvom niekoľko krokového mechanizmu, čo uľahčí opätovné nasadenie na hlavu. Nie je to hladký posuvný systém a takto si zapamätajú vašu polohu, bez toho, aby sa počas nasadzovania alebo dávania dolu zmenila veľkosť. Dajú sa zložiť aj do kompaktného tvaru s tým, že mušle sa dajú otočiť o 90°. Zloženie v spojovacom moste pri tomto modeli nie je možné.

Polstrovanie je jemné a slúchadla nijako netlačia na uši, keďže mušle sú tak veľké, že ich kompletne pohltia. Použitý materiál sa podobá na koženku alebo umelú kožu a je príjemný aj na dotyk. Výplň je z pamäťovej peny alebo jej blízkeho ekvivalentu.

Ovládanie

Sú rozdelené a na ľavej mušli máte konektory a funkciou zdvojené tlačidlo na vypnutie, respektíve párovanie. Pravá mušľa obsahuje tri tlačidlá, ktoré sú multifunkčné a používate ich na hudbu a hovory ako aj tlačidlo na prepínanie režimov ako ANC / Ambient alebo vypnutého stavu. Funkciu tohto tlačidla si môžete prispôsobiť v aplikácii, no dve funkcie však musia byť vybraté vždy.

Kvalita zvukového prejavu

Keď zoberiete, že na trhu je množstvo slúchadiel s podobnou výbavou, tak práve model Sony WH-CH720N vytvára silnú konkurenciu. Majú implementovanú funkciu DSEE na obnovu stratených tónov a celkové vylepšenie hudby. Podobne ako pri iných modeloch tejto značky aj tu môžete po novom používať toto rozšírenie s tým, že ste si hudbu zároveň prispôsobili cez ekvalizér. To v minulosti nebolo možné a na výber bola aktivácia DSEE alebo ekvalizéra.

Vstavaný ekvalizér si môžete prispôsobiť podľa seba a z preddefinovaných režimov sa dá určite vyberať. Ja už dlhé roky preferujem režim Excited. Je pravda, že vstavaný ekvalizér ešte viac vylepšuje základný zvukový zážitok, ktorý zo slúchadiel dostanete. No aj základ poskytuje veľmi dobrú kvalitu zvuku. Myslím si, že slúchadlá sú vhodné aj pre náročnejších poslucháčov. Nedajte sa pomýliť v tomto segmente nízkou cenou.

Výdrž na batériu

Dá sa povedať, že už ide o tradičnú funkciu v podaní Sony a tou je rýchle nabíjanie. Je tu konektor USB-C, pričom kábel máte v balení. Nabíjať ich môžete, ale akýmkoľvek USB-C káblom. Stačia 3 minúty nabíjania na 1 hodinu používania. Celkovú dobu nabíjania výrobca uvádza na hodnote 3,5 hodiny, avšak toto som nemal možnosť otestovať, keďže samotné slúchadlá majú celkovo dlhú výdrž. V praxi ich budete mať málokedy vybité.

So zapnutou funkciou potlačenia hluku vydržia do 35 hodín, prípadne do 50 hodín pri vypnutom odhlučnení. Podobné časy máte aj pri telefonovaní. Tú výrobca hovorí o maximálne 40 hodinách telefonovania pri vypnutom ANC a o 5 hodinách menej pri zapnutom aktívnom odhlučnení a zároveň telefonovaní.

Páči sa nám

  • Plnohodnotná výbava
  • Výborná kvalita zvuku
  • Ľahká konštrukcia
  • Možnosti ANC
  • Výdrž na jedno nabitie

Nepáči sa nám

  • Niekomu môže prekážať plastová konštrukcia

Verdikt

Sony WH-CH720N sú výborné a rozhodne ich môžem odporúčať. Nájdete aj lacnejšie slúchadlá, no tieto majú množstvo pozitív. Až na plastové telo, ktoré mne subjektívne neprekáža, nie je tu čo vytknúť.

Veľmi dobre funguje ANC, poradí si s hlukom z vysávača alebo okolitými zvukmi na ulici. Tu pozor, odhlučnenie je naozaj silné. Oceňujem aj dlhú výdrž na jedno nabitie a tak ich počas bežného dňa pri potrebe sústredenia môžete používať namiesto štupľov do uší. Vďaka nízkej hmotnosti a vyváženiu sa naozaj dobre nosia.

Cena: 149 eur

Zapožičal: Sony

Technické parametre

Názov modelu / Technické parametreSony WH-CH720N
TypBluetooth 5.2
Veľkosť meniča [mm]30
OdhlučnenieANC
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]7 ÷ 20 000 Hz
Audio konektor3,5 mm v tvare L
NFCnie
Nabíjací konektorUSB-C
Výdrž batérie [hod.]35 s ANC a BT
HodnotenieSony WH-CH720N
Vlastné odhlučnenie3/5
Odhlučnenie od okolia5/5
Kvalita reprodukcie5/5
Pomer cena / celkové možnosti5/5
Cena [EUR s DPH]149,00

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.