Nie je však bez chýb.

Sony Xperia 10 II je zástupca strednej triedy a telefón, ktorý prináša viacero medzigeneračných vylepšení. Spomeňme najmä OLED displej, trojitý fotoaparát, odolnosť voči vode na úrovni IP65 a IP68 a takisto aj väčšiu batériu.

A zároveň je to telefón, ktorému sa podarilo nemožné – v konkurencii množstva smartfónov na jedno kopyto sa nová Xperia dokázala odlíšiť a zaujať. Ďakovať za to môže najmä veľmi nízkej hmotnosti na úrovni 151 gramov, výbornej ergonómii a s tým súvisiacim bezkonkurenčným pocitom z držania telefónu v ruke. Ak by sme mali vybrať jeden telefón za rok 2020, ktorý sa nám najvýraznejšie zapísal do pamäte po jeho chytení do ruky, bola by to určite Xperia 10 II.

Xperia 10 II je nádherný kus telefónu, ktorý si ide svojou cestou. Na toto tvrdenie sme boli v prípade Sony počas minulých rokov zvyknutí a Xperia 10 II to po dlhej dobe dotiahla takmer k dokonalosti. 6-palcový telefón má tenké rámiky nad a pod displejom – sú hrubšie v porovnaní s konkurenciou, avšak nepôsobia rušivo. Skôr elegantne a ikonicky.

Sony Xperia 10 II má 6-palcový displej s pomerom strán 21:9, ktorý je ideálny na používanie dvoch aplikácií pod sebou

Poteší odolnosťou voči vode a prachu

Telefón má vďaka pomeru strán 21:9 šírku iba 69 mm a okamžite vás osloví aj nízkou hmotnosťou na úrovni 151 gramov. Výsledkom je bezchybný pocit z držania telefónu v ruke počas jeho používania. Xperia takisto vyzerá elegantne – prednú a zadnú stranu zo skla dopĺňa plastový rám po bokoch.

Xperia 10 II zbiera plusové body za pomerne kvalitný reproduktor, ktorý je zabudovaný do spodného rámiku a smeruje na používateľa. Telefón síce neponúka plnohodnotnú stereo reprodukciu, avšak umiestnenie reproduktora si získa svojich fanúšikov.

Ďalší plusový bod dávame za kombinovaný snímač odtlačkov prstov a napájacie tlačidlo. Konkurenčné telefóny mali takéto riešenie už dávnejšie, Sony v niektorých modeloch používalo samostatný snímač odtlačkov a samostatné tlačidlo. Považovali sme to za zbytočné.

Snímač odtlačkov prstov funguje spoľahlivo a rýchlo, chválime aj 6-palcový OLED displej s rozlíšením 1080 × 2520 pixelov. V porovnaní s konkurenciou treba zdôrazniť aj odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP65/IP68. To je v tejto cenovej kategórii vzácnosť. Do pozornosti takisto dávame 3,5 mm jack a USB-C port s podporou 18 W rýchleho nabíjania.

Sony Xperia 10 II poteší dizajnom aj kombinovaným snímačom odtlačkov prstov s napájacím tlačidlom

Výkon a batéria postačujú

Xperia 10 II obsahuje hybridný slot na dve nano SIM karty, resp. na jednu SIM kartu a jednu microSD kartu. Smartfón poháňa procesor Snapdragon 665, ktorý bohato postačuje na bežné používanie a poradí si aj s dvoma aplikáciami pod sebou. Práve multitasking je jedným z hlavných lákadiel obrazovky s pomerom 21:9 a Xperia 10 II obsahuje aj dobre známu funkciu Sony telefónov s názvom Bočný snímač, ktorá uľahčuje súbežné používanie dvoch aplikácií.

Telefón od Sony využíva operačný systém Android 10 s minimálnymi úpravami. V porovnaní s ostatnými telefónmi dávame do pozornosti menšiu veľkosť objektov a textu, avšak to sú vlastnosti, ktoré si môžete zmeniť v nastaveniach. Faktom je, že po predchádzajúcom používaní rôznych čínskych telefónov, sa nám ikony a text v japonskej Sony Xperii 10 II zdali byť malé. Je to vec zvyku.

Xperia 10 II ponúka 3600 mAh batériu, samozrejmosťou je režim STAMINA, technológia na optimalizáciu nabíjania s cieľom predĺžiť životnosť batérie a veľmi dobrá optimalizácia samotného operačného systému. V praxi tak získate výdrž na úrovni jedného dňa aj s dobrou rezervou.

Vo výbave nechýba USB-C port a 3,5 mm jack

Tri zadné fotoaparáty

Novinka od Sony má takisto vo výbave trojitý zadný fotoaparát, ktorý pozostáva z 12 Mpx hlavného fotoaparátu, 8 Mpx ultraširokouhlého fotoaparátu a 8 Mpx teleobjektívu s 2× optickým priblížením. Predný fotoaparát má rozlíšenie 8 Mpx. K fotoaparátu máme jednu dôležitú pripomienku – po stlačení spúšte treba počkať približne polsekundu až sekundu, dokedy sa zhotoví snímka. V opačnom prípade môže byť výsledkom rozmazaná fotografia.

Kvalita fotografií je viacmenej štandardná pre strednú triedu. V dobrých svetelných podmienkach ponúkajú všetky tri fotoaparáty pekné fotografie. S ubúdajúcim svetlom pribúda šum, čo sa najvýraznejšie prejavuje v prípade ultraširokouhlého fotoaparátu. V porovnaní s drahšími telefónmi si takisto všimnete menej detailov na fotkách.

Fotené Sony Xperia 10 II, hlavný fotoaparát

Fotené Sony Xperia 10 II, hlavný fotoaparát

Fotené Sony Xperia 10 II, ultraširokouhlý fotoaparát

Fotené Sony Xperia 10 II, ultraširokouhlý fotoaparát

Fotené Sony Xperia 10 II, hlavný fotoaparát

Fotené Sony Xperia 10 II, hlavný fotoaparát

Fotené Sony Xperia 10 II, hlavný fotoaparát

Fotené Sony Xperia 10 II, hlavný fotoaparát

Fotené Sony Xperia 10 II, hlavný fotoaparát

Fotené Sony Xperia 10 II, hlavný fotoaparát

Fotené Sony Xperia 10 II, hlavný fotoaparát

Fotené Sony Xperia 10 II, hlavný fotoaparát

Fotené Sony Xperia 10 II, ultraširokouhlý fotoaparát

Fotené Sony Xperia 10 II, ultraširokouhlý fotoaparát

Fotené Sony Xperia 10 II, selfie fotoaparát

Fotené Sony Xperia 10 II, selfie fotoaparát

Verdikt

Sony Xperia 10 II je telefón, ktorý si nás získal. Dôvodom je jeho spracovanie, dizajn a ergonómia. Všetky tieto vlastnosti sa podpisujú pod to, že Xperia 10 II je zariadenie, ktoré vyčnieva nad konkurenciou.

Stredná trieda od Sony ponúka všetko, čo budete potrebovať. Tradične však čelí silnej konkurencii a v cene na úrovni 379 eur musí obstáť v zástupe prevažne čínskych telefónov, ktoré chcú presvedčiť atraktívnejším pomerom cena/výbava či lepším fotoaparátom.

Sony Xperia 10 II

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Dokonalý pocit z držania telefónu v ruke
  • Precízne spracovanie
  • Obsahuje všetko, čo budete potrebovať
  • Pekný OLED displej
  • Odolnosť voči vode a prachu IP65/IP68

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Oneskorenie medzi stlačením spúšte a zhotovením fotografie
  • Ultraširokouhlý fotoaparát je v noci viac-menej iba do počtu

Cena: 379 eur

Zapožičal: Sony

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické parametre:

Model telefónuSony Xperia 10 II
Operačný systémAndroid 10, aktualizácie 1. 5. 2020
Procesor, RAM, ROMSnapdragon 665, 4 GB RAM, 128 GB
Displej6,0″ OLED, 1080 × 2520 px
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0 LE, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12 (f/2.0) + 8 (f/2.2) + 8 Mpx (f/2.4), 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx (f/2.0), Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3600 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]157 × 69 × 8,2 / 151

Prečítajte si aj:

Sony Xperia L4: Vysoký a štíhly smartfón (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit