DNA spoločnosti Sony prichádza do cenovo dostupného segmentu.

Sony sa rozhodlo ísť cestou displejov s pomerom strán 21:9. Tento trend sme videli v prípade vlajkových lodí, časom sa presunul aj do strednej triedy. A v roku 2020 je k dispozícii aj v cenovo dostupnom segmente, do ktorého spadá Xperia L4 s cenovkou 199 eur.

Tento telefón výrazne neprekvapí – v cene do 200 eur je to prakticky nemožné. A nejde ani o ašpiranta na najlepší pomer cena/výkon vo svojej kategórii. Aj napriek tomu má Xperia L4 svoje drobné čaro, ktoré začína a končí pri unikátnom dizajne. Jednu vec totiž tomuto telefónu nemožno uprieť – drží sa v ruke veľmi dobre.

Xperia L4 má 6,2-palcovú uhlopriečku. Vďaka pomeru strán 21:9 je šírka telefónu iba 71 mm, výška je 159 mm. Pre porovnanie, L4-ka je vysoká ako bežné telefóny so 6,44-palcovým displejom, avšak je užšia o 3 mm. Človek by povedal, že je to zanedbateľný rozdiel, avšak v ruke to budete cítiť.

Sony Xperia L4 sa pohodlne drží v dlani

Odlišuje sa chudým telom

Telefón od Sony sa nám držal v dlani komfortne a pohodlne, dobre sa nám s ním pracovalo. V prípade vyšších uhlopriečok nám niekedy pomer strán 21:9 prekáža, pretože telefón je až moc vysoký, avšak v tomto prípade je to tak akurát. Rozumné rozmery môžu byť lákadlom, takže ak hľadáte telefón do 200 eur, ktorý nie je príliš široký, Xperia L4 je dobrá voľba.

Ignorujúc príjemnú šírku telefónu a mierne atypický displej – Xperia L4 príliš neprekvapí. Chrbát je z plastu, jeho boky sú mierne zaoblené. Telefón ľahko chytá odtlačky prstov a to z oboch strán. Všimnete si to pod určitým lomom svetla. Niekoho poteší fakt, že trojitý zadný fotoaparát nevystupuje z tela, telefón tak môžete bez problémov používať aj bez ochranného obalu. Ten je v prípade niektorých dnešných zariadení nevyhnutný práve kvôli výrazne vystupujúcemu modulu zadného fotoaparátu.

Xperia L4 má snímač odtlačkov prstov na bočnej hrane. Funguje spoľahlivo, nenahrádza však napájacie tlačidlo. To sa nachádza pod snímačom odtlačkov. Nad ním sa nachádzajú tlačidlá na reguláciu hlasitosti. Telefón dostal do výbavy USB-C port a 3,5 mm jack. SIM slot na dve nano SIM karty je hybridný, namiesto jednej SIM karty môžete použiť microSD kartu.

Vo výbave nechýba USB-C s rýchlym nabíjaním a 3,5 mm jack

Základná výbava a Android 9.0

Už spomenutý 6,2-palcový displej ponúka rozlíšenie 720 × 1680 pixelov. Počas práce s telefónom nám to výrazne neprekážalo, hoci bolo okamžite vidieť, že displej nie je tak jemný ako v prípade konkurenčných zariadení s Full HD+ obrazovkou. Niekto bude možnože kritizovať aj 3 GB RAM a Android 9.0. Faktom je, že za 200 eur dnes nájdete v obchodoch telefóny, ktoré majú vyššie rozlíšenie ako Xperia L4 a zároveň aj 4 GB RAM a Android 10. V tomto smere by sme reálne ocenili iba vyššiu kapacitu RAM či rýchlejší procesor, starší Android nie je v cene do 200 eur až taký problém.

Keď už spomíname procesor, základom Xperie L4 je Mediatek MT6762 Helio P22 s ôsmimi jadrami a taktom 2,0 GHz. Úložisko má 64 GB, k dispozícii je rozšírenie pomocou microSD karty. 3580 mAh batéria ponúka výdrž na jeden deň aj so značnou rezervou. Telefón sme mali na test k dispozícii bez nabíjačky, ktorá je v základnom balení. Podľa oficiálnych špecifikácií podporuje zariadenie rýchle nabíjanie cez štandard USB Power Delivery.

Android 9.0 je v prípade Xperia telefónov upravený iba minimálne. Sony tradične ponúka veľmi dobrú optimalizáciu z hľadiska spotreby batérie a nechýba ani bočný panel, ktorý je možné aktivovať poklepaním na bočnú lištu. Tento panel umožňuje rýchle prepínanie medzi aplikáciami či ich používanie v režime rozdelenej obrazovky – v tomto režime displej s pomerom strán 21:9 exceluje. Reakcie systému nie sú dokonalo plynulé, avšak telefón nás počas používania neiritoval.

Android 9.0 ponúka minimálne úpravy, trojica fotoaparátov nasleduje dnešné trendy

Trojica zadných fotoaparátov

Xperia L4 má vo výbave 8 Mpx predný fotoaparát a trojicu zadných fotoaparátov – 13 Mpx hlavný senzor, 5 Mpx ultraširokouhlý senzor a 2 Mpx senzor hĺbky. Hlavný fotoaparát ponúka decentné výsledky v dobrom osvetlení. Ultraširokouhlý senzor zaujme podaním scény, avšak na úkor šumu a straty detailov. To platí aj v prípade drahších telefónov, avšak v prípade Xperie L4 je kvalita ultraširokouhlého fotoaparátu vzhľadom k cene telefónu skutočne iba základná. Záznam videa je k dispozícii vo Full HD rozlíšení.

V prípade selfie fotiek je vidieť stratu detailov, zadné fotoaparáty majú problém s náročnejšími svetelnými podmienkami, kedy môže dôjsť k preexponovaniu oblohy, viď. tretia a štvrtá fotografia. Takisto si všimnite rozdiel v podaní detailov na fotkách z hlavného fotoaparátu (prvá a tretia fotka) a z ultraširokouhlého (druhá a štvrtá).

Fotené Sony Xperiou L4, hlavný fotoaparát

Fotené Sony Xperiou L4, hlavný fotoaparát

Fotené Sony Xperiou L4, ultraširokouhlý fotoaparát

Fotené Sony Xperiou L4, ultraširokouhlý fotoaparát

Fotené Sony Xperiou L4, hlavný fotoaparát

Fotené Sony Xperiou L4, hlavný fotoaparát

Fotené Sony Xperiou L4, ultraširokouhlý fotoaparát

Fotené Sony Xperiou L4, ultraširokouhlý fotoaparát

Fotené Sony Xperiou L4, predný fotoaparát

Fotené Sony Xperiou L4, predný fotoaparát

Verdikt

Sony Xperia L4 je telefón, ktorý vyčnieva displejom s pomerom strán 21:9. Vďaka tomu má zariadenie kompaktnú šírku a to je jeho hlavná pridaná hodnota. Pre niekoho to môže byť dôvod pre kúpu, pretože hoci je to detail, je to iný telefón ako zvyšné.

Ak vás displej s pomerom strán 21:9 neláka alebo nie ste fanúšikom telefónov Sony Xperia, potom L4 nemá nič, čím by dokázala prebiť silnú konkurenciu v tejto cenovej kategórii. Na trhu sú totiž zariadenia, ktoré ponúkajú za 200 eur aj výhodnejší pomer cena/výbava.

Sony Xperia L4

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Kompaktná šírka zariadenia
  • Dobrá ergonómia
  • Pohodlné používanie dvoch aplikácií pod sebou
  • Slušná výdrž

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Na trhu sú aj lepšie vybavené telefóny za 200 eur
  • Ľahko sa ucapká z prednej aj zadnej strany
  • Nižšie rozlíšenie displeja

Cena: 199 eur

Zapožičal: Sony

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické parametre:

Model telefónuSony Xperia L4
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 5. 1. 2020
Procesor, RAM, ROMMT6762 Helio P22, 3 GB RAM, 64 GB
Displej6,2″ IPS, 720 × 1680 px
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0 LE, ABGN, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video13 (f/2.0) + 5 (f/2.2) + 2 Mpx (f/2.4), Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx (f/2.0), Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3580 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]159 × 71 × 8,7 / 178

Prečítajte si aj:

Sony Xperia 5: Malý veľký telefón (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit