Začnime tým, koľko tento smartfón stojí – je to 1049 eur, čo nie je málo. Pri pohľade na technické parametre zistíte, že má tri 12 MPx zadné fotoaparáty. Poviete si – veď dnes majú vlajkové lode 200 MPx snímač a 12 MPx mali pred 5 rokmi. Sony však vie, ako robiť dobré fotky aj videá.

Má na to všetky predpoklady, kvalita fotiek nie je len o megapixeloch, aj keď sa to marketingovo dobre predáva. Kvalita fotiek je daná tým, aký je snímač, aké má veľké snímacie body, aká je optika a aký je softvér a hardvér, ktorý nasnímané informácie spracováva. A v Sony vedia ako na to, dokazujú to tak populárne fotoaparáty ako je rad Alpha. Sami používame fotoaparáty Alpha na prípravu našich videí a aj fotografií, tu však uprednostňujeme Canon.

Sony Xperia 5 IVZdroj: TOUCHIT.sk
Sony Xperia 5 IV sa pohodlne drží v ruke

Späť ale k Xperia 5 IV – je to smartfón, ktorý vznikol v spolupráci s ľuďmi z fotografickej divízie. Preto ani nemá klasickú aplikáciu na fotografovanie a natáčanie videa ale dve špeciálny – Photo Pro a Video Pro.

Základné technické parametre

Sony Xperia 5 IV je založená na procesore Snapdragon 8 Gen. 1 a 128 GB pamäti pre používateľa. Tá sa dá ďalej rozširovať pomocou microSD karty, čo je dnes už zriedkavosť. K tomu je 8 GB RAM. Ďalšou osobitosťou je, že telefón má 3,5 mmm audio jack a vývojári venovali veľa času aj samotnému vedeniu káblov pre tento port, aby bolo rušenie vo zvuku minimálne. Xperia 5 IV dobre spolupracuje so slúchadlami od Sony a treba povedať, že v tejto oblasti je Sony na absolútnej špičke.

Sony Xperia 5 IVZdroj: TOUCHIT.sk
Pripojenie slúchadiel k Sony Xperia 5 IV

Displej je 6,1 palcový OLED s pomerom strán 21:9 a frekvenciou 120 Hz. Vieme si predstaviť aj displej s vyšším jasom, ale ak nie ste úplne na slnku, je to v poriadku. Z prednej aj zadnej strany je telefón chránený sklom Corning Gorilla Glass Victus, ochrana telefónu je IP65/68. Naozaj sme ho ponorili do vody a prežil do, dlhšie ale písal, že v USB-C porte je voda a nedovolil nám telefón nabíjať.

Nabíjanie a nabíjačka

Nabíjanie je osobitná kategória. Sony si zvyklo, že výrobcom prechádza do telefónov nad 1000 eur nedať nič len telefón. Tak je to aj tu – ani nabíjačka a ani kábel nie je v dodávke. Sony má osobitnú technológiu na to, aby batéria dlho vydržala s kapacitou v rámci dlhodobého používania. Na to ale treba Sony nabíjačku a tú si teda prikúpiť. Kapacita batérie je 5000 mAh a telefón vám pri bežnom používaní vydrží na 2 dni. Nie však pri celodennom natáčaní videa – na to treba potom USB power banku. Ešte pripomeňme podporu bezdrôtového nabíjania. So Sony nabíjačkou sa úplne vybitá batéria nabije na 50 % za 30 minút.

Porty a pripojenia

Z hľadiska prepojovacích portov je tu USB C a ďalej šachta na SIM kartu a microSD kartu ako aj spomenutý 3,5 mm jack port. Šachta pre karty sa dá vybrať bez nástroja. Z bezdrôtových pripojení je tu 5G, ďalej Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.2. Všetko najmodernejšia výbava. Páči sa nám LED indikátor, ktorý označuje napr. nízku kapacitu batérie alebo zmeškaný hovor.

Sony Xperia 5 IVZdroj: TOUCHIT.sk
USB-C konektor a šacha na karty na Sony Xperia 5 IV

Softvér

Operačný systém je Android 12 s prísľubom na Android 13. Sony nemá nejakú super nadstavbu, ktorá by priniesla len kopu balastu spomaľujúceho beh systému. Všetko je svižne nadstavba umožňuje napr. rozdeliť obrazovku alebo vyvolať rýchlu voľbu pomocou dvojitého poklepania palcom na hranu displeja. Dá sa prežiť bez toho, ten dvojklik si treba dosť dobre nacvičiť, ak by ste to chceli používať. Na boku telefónu je ešte snímač odtlačku prsta a ten funguje bezchybne.

Video

Máme teda tri fotoaparáty, podľa fotografickej hantírky sa označujú ohniskovou vzdialenosťou – 16 mm (šíro), 24 mm (hlavný) a 60 mm (teleobjektív). Hlavný a teleobjektív majú optickú stabilizáciu. Na všetkých troch objektívoch sa dá natáčať 4K video so vzorkovaním 120 fps, čo znamená, že dobre zachytíte aj dynamické deje. Ďalej aplikácia Video Pro umožňuje meniť zoom plynulo, pričom prechádzate aj medzi objektívmi. Toto vo svete Android telefónov často nevidíte, vždy je tam menšie trhnutie pri prechode medzi objektívmi.

Sony Xperia 5 IVZdroj: TOUCHIT.sk
Zadné objektívy na Sony Xperia 5 IV

V porovnaní s predchádzajúcimi telefónmi Xperia 5 je aplikácia trochu viac ľudovejšia a nie je určená len pre profi kameramanov. Dokonca sa dá urobiť aj Selfie video, čo predtým nebolo. Predná kamera má opäť rozlíšenie 12 MPx a umožňuje 4K video ale opakovacia frekvencia je tu 30 fps. To úplne stačí. Aplikácia Video pro ukazuje aj úroveň zvuku a treba povedať, že zabudovaný mikrofón je veľmi dobrý. Poradí si aj s vetrom a to bez protiveternej ochrany.

Sony Xperia 5 IVZdroj: TOUCHIT.sk
Aplikácia Video Pro

S telefónom Sony Xperia 5 IV sme pripravili aj viderecenziu a tu vidíte, ako vyzerajú videá z tohto smartfónu. Pri rovnakej scéne sme použili všetky objektívy a otestovali aj zabudovaný mikrofón vo vetre.

Fotografovanie

Tak ak máte návyk z Alphy, potom ste tu ako doma. Nastavíte si manuálny režim, nastavujete všetko okrem clony a fotíte pokojne do RAWu. Osobne odporúčam fotiť do RAW a potom výsledok upraviť v Lightroome priamo v telefóne, vtedy to naozaj dáva zmysel.

Existuje aj Basic režim v rámci aplikácie Photo Pro, kde nemusíte vedieť nič, len namieriť a potlačiť spúšť.

Mimochodom spúšť je mechanická – Sony obetovalo mechanické tlačidlo na spúšť a urobilo dobre. Dáva to spolu so zvukom uzávierky dojem, že naozaj fotíte bezzrkadlovkou. Basic režim umožňuje dobre fotiť aj na výšku, profesionálne režimy nie sú na to celkom pripravené, ale dá sa.

Sony Xperia 5 IVZdroj: TOUCHIT.sk
Mechanické tlačidlo spúšte na Sony Xperia 5 IV

Práca so zvukom

Na toto má Sony špeciálnu aplikáciu Music Pro. Je to viacstopový nahrávač, ktorý je myslený tak, že ste v hudobnej skupine sa pomocu tohto telefónu si vytvárate záznam vášho umeleckého diela. Osobitne nahrávate spev, gitaru, bubny a pod. Výsledok potom pošlete na spracovanie do Sony a dostanete výsledok ako od zvukára. Spracovanie je na vyskúšanie zadarmo ale potom sa platí. Vyskúšali sme, Sony spracovalo našu nahrávku a odstránilo ruchy v pozadí. Zase až taký veľký rozdiel to nebol, ale bol rozpoznateľný.

Sony Xperia 5 IVZdroj: TOUCHIT.sk
Aplikácia Music Pro na Sony Xperia 5 IV

Vyhodnotenie

Sony Xperia 5 IV je telefón s hrúbkou 8,2 mm a hmotnosťou 172 gramov. Pohodlne sa drží v ruke. Od výrobcu nedostanete v dodávke žiadny plastový obal, treba si tak dať na telefón pozor. Je to jednoznačne zariadenie určené pre pomere úzky segment profesionálov, ktorí presne vedia, čo chcú. S trochou zjednodušenia sa dá konštatovať, že Sony Xperia 5 IV je taká kompaktná Xperia 1 Mark IV s výnimkou toho, že tu nie je možné zmeniť clonu. A tým pádom je to niečo lacnejšia a na väčšinu použití to bohato stačí. A veľmi ľahko sa nosí vo vrecku.

Páči sa nám

  • kvalita fotografií a fotenie do RAW
  • plynulý zoom pri videu
  • kvalita zaznamenávaného zvuku
  • 3,5 mm jack port
  • príjemný na dotyk
  • dlhá výdrž na batériu
  • odolnosť voči vode aj prachu

Nepáči sa nám

  • absencia napájacieho adaptéra
  • chceli by sme vyšší jas displeja
  • vyskakovacie okno s poklepaním hrany displeja vyžaduje cvik

Zdroje: vlastné, Sony

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.