Sony začalo predávať svoj nový prémiový telefón. Za 799 eur prináša rovnaké technológie ako Xperia 1, avšak v menšom tele.

Xperia 5 ponúka 6,1-palcový displej s už tradičným pomerom strán 21:9. Tento formát je pre Sony v roku 2019 typický a pravdepodobne sa ho bude držať aj v budúcnosti. Výsledkom je do výšky prerastený telefón, na ktorý si budete chvíľu zvykať.

V prípade Xperie 1 bol prechod na 6,5-palcový displej s takýmto pomerom subjektívne náročnejší, na Xperiu 5 sme si zvykli výrazne rýchlejšie. Dôvod je ten, že jej 158 mm výška nevyčnieva ani v porovnaní s ostatnými telefónmi. Xperia 1 je o 1 cm vyššia a tam je rozdiel cítiť okamžite. Xperia 5 má 68 mm šírku, telefón sa pohodlne drží v jednej ruke a to aj v prípade, že máte menšie dlane.

Xperiu 5 môžeme definovať ako kompaktnejšiu verziu Xperie 1, avšak s výnimkou šírky nie je tento telefón výrazne menší v porovnaní s niektorými konkurenčnými telefónmi. Napríklad Samsung Galaxy S10e má rozmery 142 × 70 × 8 mm a to je na prvý pohľad kompaktnejšie zariadenie oproti Xperii 5 – 158 × 68 × 8,2 mm. Novú Xperiu možno rozmermi zrovnávať so štandardným modelom Galaxy S10.

Sony Xperia 5

Sony Xperia 5 sa drží pohodlne v jednej ruke. Do dlane padne ako uliata

Dizajn neprekvapí

Xperia 5 má tradičný dizajn, ktorý neprekvapí. Aj v tomto prípade sa ponúka označenie kompaktná Xperia 1. Displej nemá výrez, nad obrazovkou sa nachádza horný rámik s prednou kamerou a reproduktorom. Vo výbave dokonca nájdete aj LED diódu, čo je vlastnosť, ktorá sa postupne vytráca zo segmentu prémiových telefónov. Brada pod displejom je porovnateľná s inými vlajkovými loďami.

Zadná strana má čistý dizajn. Chrbát je zo skla, telefón sa nám však v rukách nešmýkal. Trojitý zadný fotoaparát sa presunul zo stredu k ľavému hornému rohu – z pohľadu zadnej strany. Dôvodom sú už spomenuté menšie rozmery tela oproti Xperii 1, takže v Sony museli optimalizovať s umiestnením jednotlivých komponentov.

Hrany telefónu neprekvapia. Na pravom boku sa nachádza regulácia hlasitosti, snímač odtlačkov prstov a samostatné napájacie tlačidlo. Nechýba ani hardvérová spúšť fotoaparátu. Telefón má vo výbave USB-C port a spodný reproduktor. 3,5 mm jack chýba.

Sony Xperia 5

Zadná strana má čistý dizajn, fotoaparát sa zo stredu posunul k ľavej hrane

Technológie ako v Xperii 1

Oceňujeme, že Sony pri tvorbe Xperie 5 neškrtalo technológie alebo funkcie z jej výbavy. Uhlopriečka displeja je menšia, nižšie je aj rozlíšenie Full HD+ a kvôli kompaktnejším rozmerom sa tiež zmenšila batéria. Avšak technologická výbava je bez kompromisov.

V praxi to znamená, že Xperiu 5 poháňa prémiový procesor Snapdragon 855, má 6 GB RAM a 128 GB úložisko. 6,1-palcový displej využíva OLED panel s podporou HDR a ponúka špičkový vizuálny zážitok. Obrazovku chráni tradične hrubé ochranné sklo Gorilla Glass 6 a Xperia 5 ponúka vysokú odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP65/IP68.

Výbornú vizuálnu kvalitu obrazovky dopĺňa aj skvelá stereo reprodukcia zvuku, ktorá patrí k tomu najlepšiemu, čo je na trhu k dispozícii. Tieto výhody Xperie 5 je potrebné spomenúť.

3140 mAh batéria ponúka výdrž na bežný pracovný deň. V zaťažkávacích skúškach však dobrá optimalizácia operačného systému jednoducho nestačí a keď sme na výstave telefónom fotili a robili záznam videa, percentá batérie sa rýchlo strácali.

Po 9 hodinách od posledného nabitia a po 3 hodinách aktívneho používania sme Xperiu 5 opäť pripájali k nabíjačke. V rámci bežného používania sme s telefónom vydržali takmer 24 hodín, avšak pri cestovaní alebo náročnom používaní sme bez powerbanky neodišli.

Xperia 5 obsahuje 18 W rýchlu nabíjačku. Bezdrôtové nabíjanie telefón nepodporuje.

Sony Xperia 5

Sony Xperia 5 je Xperia 1 v menšom tele

Recenzia je rozdelená do troch častí:

1. strana: Dizajn, konštrukcia a výbava
2. strana: Android 9, fotoaparát a ukážkové fotografie
3. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit