Android 9 s extra funkciami

Jesenné Xperie patrili v minulosti medzi prvé telefóny, ktoré prišli na trh s novou verziou systému Android. Xperia 5 však ponúka minuloročný Android 9 s prísľubom aktualizácie na verziu 10. Používateľské rozhranie je výrazne inšpirované čistým Androidom, Sony ho však vylepšilo o pár funkcií.

Z hľadiska ovládania stojí za zmienku funkcia Bočný snímač. Ponúkol ju už model Xperia XZ3 a odvtedy sa dočkala viacerých vylepšení. V prípade Xperie 5 síce stále nefunguje bezchybne, avšak Bočný snímač sa nám darilo používať s výrazne väčšou mierou úspechu ako v minulosti. Túto funkciu sme nevyužívali každý deň a nie je dôvodom, prečo by sme Xperiu nevymenili za iný telefón, avšak v raritných prípadoch sme ju ocenili.

Sony sa takisto stále drží funkcie Dynamické vibrácie, ktorá spôsobuje, že telefón vibruje do tempa hudby či akčných scén vo videu. Xperia 5 zároveň disponuje silnejšími vibráciami v porovnaní s väčšinou ostatných telefónov.

Sony Xperia 5

Funkcia Bočný snímač nefunguje dokonalo, ale darilo sa nám ju aktivovať s väčším úspechom ako v prípade predchádzajúcich Xperií

Pomer obrazovky 21:9 má drobnú výhodu z hľadiska používania dvoch aplikácií pod sebou, resp. vedľa seba a tento režim môžete v prípade Xperie 5 aktivovať veľmi jednoducho a pohodlne. K dispozícii je tiež Optimalizátor hry, čo je funkcia, akú ponúka aj konkurencia. Umožňuje hranie bez zobrazovania oznámení a s optimalizáciou výkonu na hry.

Sony prezentuje Xperiu 5 ako nástroj pre tvorcov obsahu a preto je vo výbave predinštalovaná aplikácia Cinema Pro. Tá ponúka pokročilý záznam videa v 4K HDR a s možnosťou manuálneho nastavenia parametrov, ako je ISO, uzávierka, zaostrenie a vyváženie bielej. Táto aplikácia zabaví, avšak reálne neponúka nič, čo by ste nenašli v aplikácii Filmic Pro. Tú si však v prípade záujmu musíte kúpiť.

Cinemu Pro hodnotíme ako príjemný bonus, s ktorým sa zabaví aj tvorca – nadšenec. Profesionálnym tvorcom videa však budú chýbať určité funkcie a vlastnosti.

Sony Xperia 5

Aplikácia Cinema Pro v Sony Xperia 5. Svoj potenciál podľa nás nevyužíva naplno

Trojitý fotoaparát so zaostrovaním na oko

Xperia 5 má vo výbave rovnaký trojitý fotoaparát ako Xperia 1. 12 Mpx hlavný fotoaparát dopĺňa 12 Mpx teleobjektív a 12 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát. Medzi jednotlivými senzormi sa prepínate postupne, nedá sa rýchlo prejsť z hlavného na ultraširokouhlý.

Trochu otravuje aj pomalšie prepnutie na ultraširokouhlý fotoaparát a z neho. Nastavenia telefónu sú bohaté, k dispozícii je korekcia skreslenia fotiek zo širokouhlého fotoaparátu. Odporúčame ju aktivovať.

Xperia 5 neponúka automatický HDR režim, ten je možné ručne zapnúť alebo vypnúť v manuálnom režime, avšak iba pre hlavný fotoaparát. Pri fotení v automatickom režime používa softvér v protisvetle podobný efekt, ako je HDR, takže v tomto smere nemáme výhrady.

Kvalitu fotiek a dynamický rozsah chválime. Xperia 5 nemá tak vyhladené fotky ako niektorí konkurenti, avšak pôsobia reálnejšie a to aj s čiastočným šumom. V porovnaní s predchádzajúcimi Xperiami poteší lepšie zachytenie detailov, čo si však na zmenšených fotkách v našej galérii nevšimnete.

Sony Xperia 5

Sony Xperia 5 fotí veľmi dobre a to cez deň aj v noci

Chválime tiež nočné fotografie, ktoré sú v rámci smartfónov Xperia doteraz najlepšie. A to aj napriek tomu, že telefón nemá vo výbave dedikovaný nočný režim. Vystačí si aj bez neho. V prípade teleobjektívu a horších svetelných podmienok však treba počítať s určitou degradáciou kvality.

Xperia 5 tiež ponúka praktické funkcie, ako je zaostrovanie na oko, ktoré funguje dobre a vďaka ktorému telefón vo väčšine prípadov zaznamená ostrú fotku tváre aj v prípade pohybujúceho sa človeka. Rovnako je k dispozícii prediktívne fotenie. V niektorých prípadoch pomôže získať lepšiu fotku, ako manuálne odfotíte. Túto funkciu sme si obľúbili už v minulosti a pri testovaní Xperie 5 sme ju párkrát ocenili.

Sony zabudovalo do svojich telefónov aj inteligentné spúšťanie fotoaparátu. Táto funkcia sa nám niekedy aktivovala bez toho, aby sme ju chceli zapnúť, takže sme si ju vypli. Rýchle spustenie fotoaparátu je možné dosiahnuť stlačením hardvérovej spúšte a tak nám to počas používania aj vyhovovalo.

Video je možné zaznamenávať v rozlíšení 4K pri 30 fps a to aj v HDR. Kvalita je na veľmi dobrej úrovni, pričom vo vybraných režimoch je k dispozícii aj skvelá stabilizácia obrazu. V prípade záznamu videa vo vysokom rozlíšení však počítajte s rýchlym vybíjaním batérie.

Fotené Sony Xperiou 5. Fotku si môžete zväčšiť kliknutím na ňu

Recenzia je rozdelená do troch častí:

1. strana: Dizajn, konštrukcia a výbava
2. strana: Android 9, fotoaparát a ukážkové fotografie
3. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit