Stredná trieda medzi Xperiami – takto sa telefón dimenzuje a my sme k nemu vlastne nemali väčšie výhrady. Priaznivci značky ocenia klasiku v podobe Sony. Zadný kryt je biely, no má na sebe nádych olejovej škvrny, niečo čo smartfóny tejto značky mávajú. Telo je plastové a je zaoblené na zadnej hrane, fotoaparát presahuje líniu zadnej strany len nepatrne.

Doplnený je o jednofarebný LED blesk. Predná strana nemá integrovaný 2.5D displej, to nám však v tejto kategórii neprekážalo. Model L1 má 5,5-palcový displej a virtuálne tlačidlá a aj napriek tomu sú tu širšie okraje na spodku a nad displejom. Audiokonektor je na hornej hrane, spodná má USB-C konektor.

To sa nám páčilo a ocenili sme, že nielen fakt drahé smartfóny prichádzajú s USB-C konektorom. Xperia L1 tentoraz neprináša samostatné tlačidlo na fotografovanie. Tým, že je tu integrovaná batéria, prístup k SIM kartám je z bočnej hrany. To ale pri tejto značke neprekvapuje.

Model telefónuSony Xperia L1
Operačný systémAndroid 7.0
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorMediaTek 6737T , 4-jadrový, max. frekvencia 1,45 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 720 × 1280
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, BGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video13 Mpx / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video5 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2620 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]151 × 74 × 9 / 180
KonektorUSB-C
ZapožičalSony Mobile
Cena [EUR s DPH]159
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark – Total score38126
PCMark for Android – Performance3428
3DMark Sling Shot Extreme – Total184
Graphic150
Physics925
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž3/5

V tomto prípade sme pocítili trochu rýchlejší variant procesora MediaTek 6737 s prívlastkom T. Model bez prívlastku sa tu v našom teste objavil viackrát a mal nižšiu frekvenciu. Zvýšenie kmitočtu L1 pomohlo, no pociťovali sme prítomnosť 2 GB RAM. Je to tak na hrane.

Chválime Sony za to, že ich nadstavba sa posledné roky uberala cestou optimalizácie, pred neustálym nabaľovaním nových funkcií. Systém má vo výbave multimediálne aplikácie od Sony na hudbu, video a vlastnú galériu. Páčia sa nám, špeciálne galéria a spôsob jej napojenia na ďalšie služby, kde by ste mohli mať uložené fotografie.

Zaujímavosťou je možnosť povolenia otáčania ikon aj na ploche, podobne ako na tabletoch. Ikony sa budú otáčať len vtedy, keď je povolené automatické otáčanie obrazovky. Užitočné môže byť prebudenie telefónu dvojitým ťuknutím na displej.

Fotoaparát je použiteľný, je tu ale pomalšie zaostrovanie. Fotografie sú dostatočne ostré aj pri tmavých scénach. Tu sme napríklad nepotrebovali využiť manuálny režim. Režim Superior Auto zvláda dobre rozpoznávanie bežných scén. Niekedy síce prepína režim na pohybový, hoci nemáme nejako viditeľne ani rýchlo sa pohybujúce objekty v zábere.

To ale nie je prípad len tejto Xperie. Spokojní sme boli so selfie fotoaparátom, ktorý robí naozaj dobré autoportréty. Počítajte ale s menej výraznými fotkami, umelé osvetlenie sa snaží fotoaparát vyvážiť, výsledkom sú ale príliš chladné fotky.

Hodnotenie
+ dobre sa drží v ruke,
+ slušný výkon za danú sumu,
+ fotografie aj pri horšom svetle,
– zbytočne veľké telo,
– horšie vyváženie bielej

Cena: 159 EUR
Zapožičal: Sony Mobile

Verdikt
Sony Xperia L1 je cenový tip pre tých, ktorí chcú veľkú Xperiu. Za dobrý peniaz získajú telefón, ktorý sa dá dobre použiť a je rýchly tak akurát. Vlastne na nižšiu strednú triedu by sme taký výkonný smartfón nečakali. Urobíte s ním aj ostré fotky, akceptovať musíte pomalšie zaostrovanie a pri nedokonalom svetle aj chladný nádych. Pozitívne berieme prítomnosť USB-C portu.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.