Xperia L2 má dizajn so zaobleným chrbtom. Na ňom sa nachádza snímač odtlačkov prstov, čo je v podstate prvýkrát v histórii tejto značky. Doteraz čítačky odtlačkov chýbali, resp. v prípade prémiových modelov boli umiestnené na boku, v napájacom tlačidle.

Xperia L2 však prináša snímač odtlačkov prstov, podobne ako NFC. Zadná strana obsahuje 13 Mpx fotoaparát so svetelnosťou f/2.0. Na bočných hranách nájdete napájacie tlačidlo a tlačidlo na reguláciu hlasitosti. Na pravej strane je šachta pre nano SIM kartu a microSD kartu. 3,5 mm jack je umiestnený na hornej hrane, na spodku sa prekvapujúco nachádza USB-C konektor a vedľa neho mono reproduktor. Jeho kvalita je porovnateľná s ostatnými smartfónmi z toho testu, výraznejšie sa neodlišuje.

5,5-palcový displej ponúka rozlíšenie HD. Rozdiel v porovnaní s novým Honorom alebo aj Alcatelom si všimnete. Xperiu chválime za vysoký maximálny jas a tiež za výbornú výdrž batérie, ktorá je kombináciou nižšieho rozlíšenia a 3300 mAh batérie.

Základom nového modelu L2 je procesor MediaTek MT6737, 3 GB RAM a 32 GB úložisko. Procesor patrí medzi tie pomalšie, prejavuje sa to najmä pri hrách. Na bežné účely poslúži dobre, avšak z hľadiska pomeru cena/výkon sú dnes na trhu aj výkonnejšie zariadenia. L2 však prináša už spomenutý USB-C konektor, čo môže byť pre niekoho atraktívna pridaná hodnota a tiež 120° superširokouhlý selfie fotoaparát.

Model telefónuSony Xperia L2
Operačný systémAndroid 7.1.1, bezpečnosť 5. 11. 2017
Formát SIM kartySingle Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorMediaTek MT6737, 4-jadrový, max. 1,5 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 720 × 1280
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2 LE, ABGN, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video13 Mpx / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3300 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]150 × 78 × 9,8 / 178
KonektorUSB-C
ZapožičalSony Mobile
Cena [EUR s DPH]229
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score38831
PCMark for Android – Performance3571
3DMark Sling Shot Extreme – Total175
Graphic142
Physics966
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž4/5

Pri fotení selfie fotiek sa môžete prepínať medzi dvoma režimami – jeden z nich je vhodný na fotenie jednotlivca, druhý režim je optimálny na fotenie skupinových selfie fotiek. Výhodou je tiež, že Xperia L2 fotí aj o niečo jasnejšie a krajšie fotky ako priama konkurencia.

Android 7.1.1 ponúka funkciu FM rádio, ktorá je v tejto cenovej kategórii považovaná ešte stále za štandard. Majú ju prakticky všetky testované telefóny v tomto teste. V prípade Xperie poteší ovládanie jednou rukou a tiež asistent – s Xperia Actions sme sa stretli v segmente drahších telefónov od Sony a teraz sú dostupné aj pre cenovo najdostupnejší model. Môžete si tak čiastočne automatizovať telefón počas noci, cestovania alebo hrania hier.

Chválime aj zakomponovanie batériových technológií, ako je režim STAMINA na dlhšiu výdrž batérie a technológiu Qnovo na dlhšiu životnosť. Qnovo optimalizuje proces nabíjania tak, aby minimalizovalo opotrebovanie batérie.

thumbs-up-icon

Výhody

  • USB-C port
  • Qnovo a STAMINA režim
  • vzhľadom k cene slušné fotky
  • dobrá výdrž batérie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • menej výrazný dizajn
  • pre niekoho len HD rozlíšenie

 

Cena: 229 EUR

Zapožičal: Sony Mobile

Verdikt

Sony Xperia L2 je vstupná brána medzi smartfóny značky Sony. Poteší USB-C portom a technológiami, ktoré sme si obľúbili v segmente drahších Xperia telefónov, ako je Qnovo a STAMINA na lepšiu životnosť, resp. výdrž batérie. Samotná výdrž sa medzigeneračne zlepšila vďaka väčšej batérii, takže aj za to dávame plusové body.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2018, ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit