Telefóny Sony Xperia XA1 sme videli na výstave MWC v Barcelone. Teraz sme mali možnosť sa s ním zoznámiť na tlačovej konferencii firmy Sony vo Vysokých Tatrách. 

Ako sme si na prvý pohľad všimli, je to telefón s veľmi tenkými okrajmi. Telefón má 5 palcový displej, ktorý sa dobre drží v ruke. Farebné verzie budú biela, čierna, ružová a zlatá. Zadná kamera má rozlíšenie až 23 Mpx. Sony Xperia XA1 je vybavený 8 MPx selfie kamerou, predný objektív má sveteľnosť F2.0 a realizuje zábery so širokým uhlom obrazu. Spustenie selfie fotografovania je možné aj kývaním rukou.

Preto je tento telefón vytvorený pre niekoho, kto potrebuje hlavne fotografovať. Sony Xperia XA1 je určený pre aktívnych fotografov, napr. pre fanúšikov Instagramu. Zrealizované fotky sú tak vo vysokom rozlíšení, aj pri nízkom svetle sa dosiahne veľmi dobrá kvalita. Výborný je aj rýchly štart fotoaparátu, od potlačenia hardvérového tlačidla je to len za 0,6 sekundy. Používateľ môže využiť manuálne fotenie, čo umožňuje ďalšiu kreativitu. Pritom maximálna dĺžka uzávierky môže byť až do 1 sekundy a takto vznikajú veľmi zaujímavé zábery.

Ďalšie výhody sú rýchle nabíjanie, v prípade batérie je ďalej vylepšený Stamina režim. V porovnaní s predchádzajúcim telefónom Xperia XA, ktorý sa na Slovensku veľmi dobre predával je v tomto prípade dlhodobá životnosť batéria až dvojnásobná. Súčasťou dodávky je rýchla nabíjačka s podporou technológie MediaTek PumpExpress+.

Vo výsledku je to telefón, ktorý sa dá dobre používať a má pre väčšinu používateľov správne rozmery. Výhodou sú práve úzke rámčeky okolo displeja. Nám sa na dizajne páčili hlavne zrezané hrany, pričom vyhotovenie telefónu je kovové. Použitým procesorom je Media Tek Helio s vyšším výkonom ako to bolo v prípade Sony Xperia XA a je tu viac pamäte RAM. Telefón má podporu Cat6, ale aj VoLTE a VoWIFI. Kapacita batéria je rovnaká ako XA1, teda 2300 mAh.

XA1 Ultra je potom 6-palcový telefón. Tento má dve super kamery, pričom predná kamera má rozlíšenie neuveriteľných 16 Mpx a je vybavená s optickou stabilizáciou. Voči modelu XA1 má XA1 Ultra aj viac pamäti RAM a vylepšená je aj v hardvérovom vybavení.

Dostupnosť telefónu XA1 je do mesiaca a odhadovaná cena je 279 Eur. Telefón XA1 Ultra sa predávať bude v cene 399 Eur.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.