Xperia XZ Premium je vlajková loď Sony z roku 2017. Prináša jemný 4K HDR displej.

Je zaujímavé, že Sony v prípade tohto modelu nevyložilo všetky tromfy hneď pri uvedení, ale postupne sa odkrývajú pre používateľov práve v týchto dňoch. Takýmto esom v rukáve je podpora vysokej 120 Hz obnovovacej frekvencie displeja, ako je tomu aj v prípade herného smartfónu Razer Phone.

Táto funkcia bola už aj vyskúšaná niekoľkými testermi, ale výsledky neboli zatiaľ uspokojivé. Samotná vysoká frekvencia displeja vytvára plynulejšie systémové animácie a prehrávaný obsah sa príjemnejšie sleduje.

Displej Xperia XZ Premium podporuje 3 režimy zobrazenia. Jedná sa o 1080p pri 60fps, 2160p pri 60fps a nakoniec skrytý režim 1080p pri 120fps.

Vďaka programu Sony Open Device, ktorý podporuje aj Xperia XZ Premium vo verzii pre Android Oreo, je pre vývojárov pomerne jednoduché vytvoriť funkčný AOSP ROM pre zariadenie. Bohužiaľ, vtedy dochádza k problému s vymazaním kľúčov DRM pri odomykaní bootloadera, čo v konečnom dôsledku zníži výslednú kvalitu fotoaparátu.

Podľa rôznych členov fór, ktorí testovali zostavy pre podporu 120 Hz frekvencie, sú výsledky nekonzistentné. Niektorí hovoria, že zmena funguje, zatiaľ čo iní hovoria, že ide len o placebo efekt.

Musí existovať pádny dôvod, prečo Sony Xperia XZ Premium neumožňuje plné využitie potenciálu displeja použitím frekvenciu 120 Hz. Určite to nebude súvisieť s výkonom zariadenia, pretože Xperia používa rovnaký čipset ako Razer Phone, teda Snapdragon 835.

Ostáva iba dúfať, že sa vývojárom nakoniec podarí sfunkčniť stabilné zobrazovanie displeja so 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Sony zatiaľ oficiálne tento režim zobrazenia nepodporuje.

Ukázalo sa, že existuje viac zariadení od Sony, ktoré majú tento skrytý režim, ktorý by vedel pracovať so 120 Hz frekvenciou. Ďalší člen XDA zistil, že sa jedná o zariadenia Sony Xperia X, Sony Xperia X Performance, Sony Xperia XZ, Sony Xperia XZ1, Sony Xperia XZ1 compact, Sony Xperia XA2 a Sony Xperia XA2 Ultra. V podstate by mali tento režim podporovať všetky nové zariadenia Sony, okrem Sony Xperia X Compact.

Sony oficiálne neumožňuje prepínačom zobrazovať najvyšší 120 Hz mód, čo môžu zmeniť alternatívne ROM zostavy.

zdroj: xdadevelopers

Prečítajte si aj:

Tipy a triky pre Microsoft Windows a Office

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.