Model Xperia XZ3 nás v redakcii počas testovania prekvapil.

V DxOMark sa pozreli bližšie na fotografické schopnosti ”XZ3-jky”. Recenzentov portálu však príliš nepresvedčila a tento smartfón dokonca neprekonal ani starší model XZ Premium. V skutočnosti tento telefón iba s ťažkosťami porazil model strednej triedy, Xperiu XA2 Ultra.

Smartfón produkuje veľmi dobré fotky s dostatočne dobrým vykreslením detailov a príjemným a verným podaním farieb. Pri fotoaparáte narazíme na jeden zásadný problém. Spomenuté však platí iba pri fotení v dobrých svetelných podmienkach, pričom výsledky v horších, sú už na vlajkovú loď nepostačujúce.

 V tmavom prostredí sa automatické zaostrovanie citeľne spomalí a podľa testu, trvá až pol sekundy. Rovnako sa neprirodzene zmení saturácia a fotografie sú až príliš “vyfarbené” a klesá aj úroveň detailov. Nočné scény sa stretávajú aj s pomerne nepresným vyvážením bielej farby.

Fotoaparát Xperie XZ3 má však problémy aj počas dňa. Dynamický rozsah nie je tak široký, ako pri konkurenčných vlajkových lodiach.  Aj na fotografiách vytvorených počas dobrých svetelných podmienok, môžeme vidieť dokonca zvýšený šum a menej detailov. Rovnako sa smartfón musí popasovať aj s chýbajúcim portrétovým režimom, ako aj rôznymi artefaktmi, kvôli čomu dostal fotoaparát vo výsledku iba 76 bodov.

Pomerne slabý výsledok čiastočne zachraňuje (prekvapivo) nahrávanie videa. To pri teste dokázalo dosiahnuť 85 bodov. Dobre fungujúca elektronická stabilizácia obrazu priniesla pre kameru niekoľko potrebných bodov a kvalita obrazu bola taktiež dobrá.

V konečnom dôsledku videozáznam vykazoval menej artefaktov ako fotografie. Dynamický rozsah ani pri videu stále nie je dostatočne veľký a mínusom je aj v tomto prípade pomalé automatické zaostrovanie, hlavne pri slabom osvetlení.

Fotografický test portálu DxOMark skutočne nedopadol pre Sony Xperia XZ3 príliš dobre a so 79 bodmi sa zaraďuje dokonca až za model XZ Premium, ktorý dosiahol v roku 2017 skóre 83 bodov. Napríklad aj taká Xperia XA2 Ultra dostala v teste 75 bodov. 

Do porovnanie dávame aj iPhone 7 z roku 2016. Ten v teste DxOMark dosiahol 85 bodov.

Zdroj: DxOMark

Prečítajte si aj:

Recenzia Sony Xperia XZ3: Vlajková loď od Sony

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.