Rad smartfónov Z5 predstavuje najnovšie modely telefónov Xperia na trhu. Zahŕňa tri modely – okrem originálneho modelu Z5 s 5,2-palcovým displejom je tu kompaktná verzia Z5 Compact a Z5 Premium s 5,5-palcovým, ale pozor – 4K displejom. My sme testovali verziu Compact, ktorá je funkčne rovnaká ako „dospelá“ Z5, ale dodáva sa vo vyhotovení, ktoré si pohodlne dáte do vrecka (127 × 65 × 8,9 mm).

Sony Xperia Z5 Compact je smartfón do vrecka s plnou výbavou. Vybrať si môžete z viacerých farieb

Sony Xperia Z5 Compact je smartfón do vrecka s plnou výbavou. Vybrať si môžete z viacerých farieb

Kvalitný displej

Uhlopriečka displeja je v prípade Z5 Compact 4,6 palca a je to asi najlepší Triluminos displej, aký sme na Xperii zatiaľ videli. Má vylepšený jas a údaje na displeji dobre vidieť aj počas slnečného dňa. Farby sú jasné, zreteľné, displej automaticky vylepšuje kontrast zobrazeného obrazu. Rozlíšenie displeja je 1280 × 720 bodov.

Odtlačok prsta na odomykanie

Novinkou je integrácia snímača odtlačku prsta do zapínacieho tlačidla. Pri prvotnom zadávaní odtlačku prsta pritom prikladáte prst opakovane a následne pri autorizácii používateľa postačuje priložiť prst k snímaču v ľubovoľnom uhle. Odtlačok prsta sa neskôr bude používať aj na autorizáciu platieb mobilom.

Takto jednoducho sa dostanete do zamknutého telefónu po priložení prsta na zapínacie tlačidlo

Takto jednoducho sa dostanete do zamknutého telefónu po priložení prsta na zapínacie tlačidlo

Odolnosť voči vode a otvorený port

Xperia Z5 Compact odoláva vode, vlhkosti a prachu, stupeň jej krytia IP68. Pritom micro USB port na pripojenie napájania a synchronizáciu dát je odokrytý. To znamená, že nemusíte, na rozdiel od  staršieho modelu, manipulovať s krytkou, čo je veľmi pohodlné. Port je vyhotovený tak, že odolá ponoreniu do vody, na spojoch tohto konektora je použité zlato. Rovnako je otvorený port na pripojenie slúchadiel v hornej časti telefónu. Fotoaparát nevyčnieva zo zadnej strany, tá je úplne plochá.

Inovovaný dizajn, nie však zásadne

Voči minulosti sa zmenil aj dizajn zariadenia, konkrétne jeho zadná strana. V minulosti tu bolo ploché a lesklé sklo, teraz tu nájdeme mierne vyvýšenú obrubu telefónu, ktorá zabraňuje tomu, aby sa mobil zošmykol zo stola. To sa v minulosti naozaj stávalo a telefón sa musel trochu používaním „obrúsiť“, aby sa vám nezošmykol. Xperia Z5 Compact sa nešmýka od prvého momentu. Zadná strana telefónu je matná a neostávajú tu teda odtlačky prstov.

Z hardvérovej stránky je tu 64-bitový 8-jadrový procesor Qualcomm Snapdragon 810, 2 GB RAM, podporovaná je microSD karta do 200 GB. Telefón používa formát nanoSIM karty. Ako operačný systém sme mali Android 5.1.1, kapacita batérie je 2700 mAh.

Fotoaparát a jeho kvalita

To, čo sa ale vylepšilo najviac, je zadná kamera. Tá je úplne nového typu, je tu nový hardvér i softvér, rozlíšenie je 23 Mpx. Sony pritom využilo všetko to, čo poznáme z fotoaparátov Sony Alpha a tieto technológie sa teraz dostali aj do mobilného telefónu. Dobre fotí aj pri zníženej intenzite svetla, my sme fotili aj za úplnej tmy.  Až také efektné, ako je to v upútavke k novému Jamesovi Bondovi to nie je. Ale treba konštatovať, že Sony Xperia Z5 sa šera určite nebojí a fotky realizované počas tmy vyzerajú umelecky. Fotografie so zoomom do 5 × pritom len minimálne strácajú na kvalite, dosahuje sa to kombináciu softvéru a hardvéru.

Fotoaparát sme testovali najintenzívnejšie a fotí naozaj výborne. Doba zaostrenia je 0,03 sekundy, čo je rádovo menej ako dosahuje najbližšia konkurencia. Zaostrovanie je hybridné a zachytíte tak ostro aj naozaj rýchle deje. Farebné podanie je výborné. Predná kamera má rozlíšenie 5 Mpx a tiež realizuje pekné fotografie. Fotoaparát sa dá spúšťať samostatným hardvérovým tlačidlom.

S Xperia Z5 Compact urobíte skvelé fotky aj na smetisku

S Xperia Z5 Compact urobíte skvelé fotky aj na smetisku

Výdrž na batériu – aj dva dni

Nám sa osobne veľmi pozdávalo aj predĺženie doby prevádzky na batériu. Výrobca udáva 2 dni výdrže a nám sa to pri testoch aj potvrdilo. Telefón vydržal od piatka rána do nedele poobedia, cez pracovné dni je to pri plnom nasadení tak na deň a pol. V tomto prípade sme telefón používali naozaj intenzívne, hlavne na telefonovanie, maily, sociálne služby a webové stránky. S využitím systému Stamina dosiahnete ešte viac a telefón vám po čase aj začne odporúčať, ako tento systém použiť, aby vám vyhovoval čo najviac.

Audio vo vysokom rozlíšení

Sony Xperia Z5 Compact podporuje tzv. hi-res audio, čo je hudba vo vysokom rozlíšení. Dosiahnete to s kompatibilnými slúchadlami. V dodávke telefónu sú pritom štandardné slúchadlá, ale ak je pre vás extra kvalitný zvuk dôležitý, tieto slúchadlá si kúpite. Takéto slúchadlá existujú vo vyhotovení štuple, ale aj klasické mostové.

Xperia Z5 podporuje aj audio vo vysokom rozlíšení

Xperia Z5 podporuje aj audio vo vysokom rozlíšení

Nové príslušenstvo

Keďže sa zmenilo umiestnenie napájacieho portu, zmenená je aj dokovacia stanica pre tento telefón. Telefón sa do nej zasunie zhora a minulosťou je prepojovací konektor na boku telefónu.

Ku každej farbe telefónu existuje ako príslušenstvo aktívny kryt s okienkom. Puzdro je vybavené NFC čipom a telefón po vložení do neho automaticky stiahne príslušný softvér. Zatvorením krytu sa prispôsobí displej zobrazeniu údajov cez okienko. Telefón sa bude dodávať vo farbách: biela, grafitová, žltá a ružovo-červená.

Je teda Z5 Compact naozaj pre Bonda či jeho dievča? No, ak si predstavíme, že títo ľudia potrebujú dlhú výdrž na batériu, možnosť fotenia dynamických scén aj pri nízkej úrovni svetla a telefón odolný voči vode s rýchlym prihlásením odtlačkom prsta, tak si asi lepšie vybrať nemohli.

Cena: 549 EUR
Zapožičal: Sony

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.