Youtubové vlogovacie videá, rovnako ako videá pre Instragram či iné sociálne siete vládnu dnešným svetom. O tomto vie aj spoločnosť Sony a začína vyrábať kamery, ktoré dokážu vytvoriť presne takýto štýl videa.

Základný popis

Nový model Sony ZV-E1 je vlastne kompaktná systémová full-frame bezzrkadlovka, ktorá a je určená pre tvorcov obsahu, špeciálne teda pre vlogerov. Je to nová vlajková loď zavedeného radu fotoaparátov ZV od spoločnosti Sony, ktorý používame aj v našej redakcii. Využíva 12 MPx full-frame snímač so zadným osvetlením, rovnako ako profesionálne zameraný model FX3 a využíva ak inteligentné automatické zaostrovanie AI modelu A7R V s cieľom zaistiť jednoduché vytváranie dobre vyzerajúceho videa.

Sony ZV-E1
Sony ZV-E1

Nie je to lacný špás

Samozrejme, Sony si za niečo takéto celkom vypýta a novinka stojí vyše 2 400 Eur za samotné telo a vyše 2700 Eur v balení s objektívom so zoomom 28-60 mm f/4-5,6. Na slovenský trh príde v prvej polovici mája, o test sme požiadali.

Sony-ZV-E1
Sony-ZV-E1

Jednoduchá prenositeľnosť

ZV-E1 ponúka kompaktné rozmery, hmotnosť je len 483 gramov a je navrhnutý na cestovanie. Len na porovnanie, fotoaparát Sony A7 IV váži 659 gramov a bývalý držiteľ koruny malého fotoaparátu pre Full frame, teda Sony A7C, váži 509 gramov.

Nízka hmotnosť sa však podpísala na tom, že tu vôbec nie je elektronický hľadáčik. Údajne to nie je možné ani s externým rozšírením. A je tu aj obmedzenie len na jeden slot na SD kartu. Na druhej strane displej sa dá otočiť tak , že na displeji sa budete pohodlne vidieť. Rovnako je tu len micro HDMI port a nie jeho plná verzia.

Volič na hornej strane Sony ZV-E1
Volič na hornej strane Sony ZV-E1

Formáty videa

Okrem bežných režimov natáčania v rozlíšení 4K 4:2:2 10 bitov s frekvenciou 60 snímok za sekundu dokáže ZV-E1 natáčať v rozlíšení 1080p FullHD s frekvenciou až 120 snímok za sekundu. S rozlíšením 4K/60 a 1080p/240 to bude neskôr po aktualizácii firmvéru. Chýba nahrávanie v rozlíšení 8K, ale toto dnes reálne nikto nepoužíva. ZV-E1 podporuje aj farebný profil S-Log3 a S-Cinetone, pričom druhý menovaný profil výrazne preniká zo sveta super high-endových Sony Venice. Profil S-Cinetone sa stal obľúbeným profilom u tvorcov obsahu, ktorí chcú dosiahnuť filmový vzhľad.

Extra stabilizácia

Trojpalcový kĺbový dotykový displej ZV-E1 umožňuje vybrať viaceré ovládacie dotykové prvky podobne ako je to v smartfóne, režim Cinematic Vlog dodá pocit dramatickosti prepnutím na pomer strán 2,35:1 a zapnutím S-Cinetone farieb. Ak to skombinujete s 5-osovou stabilizáciou obrazu priamo v tele a s dynamickou aktívnou stabilizáciou (orezávaním do obrazu na ďalšiu korekciu pohybu fotoaparátu) môžete zachytiť emocionálne pôsobivé zábery aj bez gimbálu či ďalšej stabilizácii.

Sony ZV-E1
Sony ZV-E1

ZV-E1 má dokonca zabudovaný mikrofón s tromi kapsulami, ktorý sa dynamicky prispôsobuje tak, aby snímal hlavného prezentujúceho a minimalizoval okolitý šum. Súčasťou dodávky je aj ochrana voči vetru. Podporuje UVC na jednoduché live vysielanie (alebo použitie webovej kamery) až do rozlíšenia 4K/30p prostredníctvom portu USB-C.

Umelá inteligencia

Na správne rozpoznávanie objektov v kamere ZV-E1 na základe umelej inteligencie sa môžete spoľahnúť rovnako ako pri rozhodovaní o rámovaní a kompozícii a orezaní snímky na jeden z viacerých rozpoznaných objektov v zábere.

Sony ZV-E1 má deklarovaný dynamický rozsah 15 stupňov a nastavenie citlivosti ISO až do 409 600. A na rozdiel od ostatných modelov ZV používa ZV-E1 oveľa lepšiu batériu NP-FZ100.

Sony ZV-E1 nie je teda určený výhradne pre (bohatých) začiatočníkov, ktorí hľadajú automatické funkcie na vytvorenie dobre vyzerajúceho videa. V skutočnosti je to malý FX3 alebo A7S III pre profesionálov, ktorí potrebujú druhý alebo tretí fotoaparát pre svoju prácu.

Zdroje: vlastné, Sony, The Verge

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.