Sony rozumie tomu, čo sa bude predávať. Kompaktné fotoaparáty sú mŕtve, fotoaparát si kúpi profesionál, ktorý má istotu, že sa mu investovaná suma vráti.

Špeciálne pre vlogovanie

A ešte je tu jeden segment – youtuberi, ktorí chcú veľmi dobre vyzerajúce video pri menších technických znalostiach ako majú profesionáli. Preto je na svete Sony ZV-E10 a sú ľudia, ktorí tvrdia, že je to najlepšia kamera súčasnosti.

Prispôsobíte si ho podľa seba

Je to fotoaparát vyslovene na vlogovanie a s vymeniteľnými objektívmi. Je z radu Alpha a to znamená veľmi dobrú kvalitu obrazu. Tento fotoaparát bol vytvorený od základov špeciálne na vlogovanie. Kombinuje pokročilé zobrazovacie technológie Sony s rôznymi možnosťami použitia a radom funkcií špeciálne vytvorených na mieru tvorcom videí.

Špeciálne funkcie

Základom ZV-E10 je snímač APS-C Exmor CMOS s 24,2 MPx a obrazový procesor BIONZ X. Medzi špeciálne funkcie patrí „Background Defocus“. Tá umožňuje plynulo prepínať medzi rozostreným (bokeh) a ostrým pozadím. Ďalej je tu aj režim „Product Showcase“, ktorý umožňuje automaticky preostriť z tváre na predstavovaný výrobok, ak ho držíte pred tvárou.

Sony ZV-E10 so setovým objektívomZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Sony ZV-E10 so setovým objektívom

Ľahký a s dobrou portovou výbavou

Treba povedať, že ZV-E10 je predovšetkým kamera na tvorbu videa a až druhý krát je to fotoaparát. Ak chcete profy fotky, toto nie je fotoaparát pre vás. ako to má byť APS-C a chcete využiť investíciu do objektívov, tak napr. Alpha 6400.

Porty na Sony ZV-E10Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Porty na Sony ZV-E10

Hmotnosť ZV-E10 je len 343 gramov. Sony pochopilo situáciu a je tu LCD displej s nastaviteľným uhlom a vyklápaním do strany. Rovnako táto spoločnosť vníma, že vlogeri potrebujú externý mikrofón ale aj slúchadlá a oba porty sú tu k dispozícii.

Spomalené zábery

Okrem fotografií a videa je tu aj režim nahrávania S&Q (Slowmotion a Quickmotion). Umožňuje jediným dotykom prepínať medzi jednotlivými režimami nahrávania. V praxi sme však toto tlačidlo nepoužívali, napr. zachytenie rýchleho pohybu sa dá vytvoriť aj pomocou režimu video a máte tu viac možností nastavenia a zároveň sa nahráva aj zvuk. Režim S&Q ide v pevnom režime rozlíšenia FullHD so vzorkovaním 100 fps (pre systém PAL) a nemáte čo nastavovať. Je to však jednoduchá a rýchla možnosť ako nahrať zábery, ktoré neskôr spomalíte alebo zrýchlite. Je tu aj možnosť intervalového nahrávania videa cez opakované fotografovanie v predpísanou časovou medzerou.

Horný ovládací panel Sony ZV-E10Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Horný ovládací panel Sony ZV-E10

Fiha, bez stabilizácie

Fotoaparát nemá optickú stabilizáciu, k dispozícii je ale elektronická stabilizácia obrazu s aktívnym režimom (Active Mode). Je pravda, že scéna je o niečo stabilnejšia, ale stabilizácia zoberie dosť veľa z hrán obrazu (crop factor je okolo 40 %). Na vlogy je to skôr nepoužiteľné, ale ak chcete robiť efektné zábery s dlhým objektívom a máte fotoaparát na statíve napr. v štúdiu, je to veľmi dobrá možnosť ako urobiť dodatočný zoom. Výsledok vyzerá veľmi dobre, aj keď to takto tvorcovia určite nezamýšľali. V každom prípade je vhodné mať objektív, ktorý má optickú stabilizáciu. To celkom pomôže.

Sony ZV-E10Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Sony ZV-E10

Excelentné zaostrovanie

Výborný je autofocus, to jednoducho Alpha kamery vedia ako asi nikto iný. A to sa pri natáčaní vlogu hodí. Autofocus sleduje vaše oko pri natáčaní videa a ktorá zabezpečuje stabilný záznam videa aj pri chôdzi a nahrávaní z ruky. Pokročilá technológia AF (autofokus) kamery ZV-E10 ďalej poskytuje rýchle a presné AF s vynikajúcim sledovacím výkonom a tiež vysoko kvalitné audio pre čistý záznam zvuku.

Skutočne použiteľný mikrofón

Zabudovaný mikrofón je veľmi dobrý v tomto prípade. Zvuk je naozaj čistý, dá sa to overiť aj v našom videu. Zreteľne zachytí hlas hovoriaceho a to pomocou internému smerového mikrofónu s tromi membránami a ochranou proti vetru. A našťastie je tu aj konektor pre slúchadlá, teda zvuk môžete kontrolovať.

Protiveterná clona na mikrofónZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Protiveterná clona na mikrofón

Viete, že nahrávate

Autori tejto kamery mysleli aj na to, že tlačidlo na nahrávanie musí byť umiestnené tak, aby sa dalo ľahko stláčať aj z pozície pred kamerou. Tentoraz je to veľké tlačidlo na hornom paneli a dá sa pohodlne dosiahnuť. Na prednej strane tela je umiestnená kontrolka záznamu. Počas záznamu sa na LCD displeji zobrazuje aj červený rámik. Ste tak poriadne informovaní o tom, že skutočne nahrávate. Na displeji vidíte aj stĺpce nahrávania hlasu a takto máte dosť veľkú istotu, že realizujete záznam a zároveň máte aj záznam zvuku.

Radi využívame aj páčku pri fotospúšti, ktorou sa pri power zoom objektívoch ovláda optický zoom. Vybrať sa dá z 8 nastavení rýchlosti zoomu.

Prikúpte si batériu a bluetooth statív

Batéria má výdrž na 125 minút záznamu, v zime to bolo pri bežnej práci tak okolo hodiny. To je na prácu v teréne málo, objednali sme teda ďalšie dve batérie. Napájanie je ale aj počas prevádzky možné pomocou powerbanky a USB-C portu.

Batéria v Sony ZV-E10Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Batéria v Sony ZV-E10

Na kamere chýba multifunkčný port, ktorý využívajú Sony kamery na pripojenie rôzneho príslušenstva. To môže celkom zamrzieť. Využívame ale príslušenstvo pripojené pomocou Bluetooth portu, ide o podstavec do jednej ruky s tlačidlami na nahrávanie a zoomovanie.

USB-C port však má výhodu v tom, že z tejto kamery ľahko urobíte webovú kameru a urobíte tak z video konferencie oveľa lepší zážitok pre vašich partnerov ako bez nej.

Prepojenie s mobilom

Do smartfónu dostanete natočené video zábery alebo aj fotografie pomocou aplikácie Imaging Edge Mobile a to cez Wi-Fi pripojenie. Teraz sa dajú takto prenášať aj fotky v RAW formáte. Po spojení s mobilom dostanete do fotiek a videí aj GPS súradnice.

Verdikt

No, rozhodne to nie je zlá voľba. Sú ľudia, ktorí tvrdia, že je to najlepšia kamera od Sony ale aj všeobecne za tento rok (vzhľadom na cenu). Je pravda, že sme ju ocenili aj v rámci asociácie EISA. V skutočnosti sa dá veľmi dobre použiť napr. spolu s gimbálom Zhyiun Crane M3. Ako sme spomenuli, chce to ešte doplnenie o ďalšie batérie a určite aj ND filter, ale tak do 1000 eur máte skutočne použiteľnú kameru na vlogovanie ale aj realizáciu video záberov s kvalitou ďaleko presahujúcou smartfón. Výhodou je, že ZV-E10 podporuje aj farebné profily, používame PP10 a PP06 a pri dobrom video editore to vyzerá veľmi dobre. Mimochodom na stabilizáciu obrazu z nestabilizovaného fotoaparátu existuje bezplatný softvér Catalyst Browse.

Cena: samotné telo oficiálne 749 eur, so setovým objektívom E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS power zoom za 849 eur. Aktuálne nájdete n a internete aj nižšie ceny.

Zdroje: Sony, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.