Nesklame ani náročných hráčov.

Iba nedávno sme sa v redakcii pozreli na kompaktnú hernú klávesnicu SPC Gear GK630K. Teraz sa k nám dostala aj väčšia verzia SPC GK650K, ktorá má takisto čo ponúknuť. Ide o plnohodnotnú mechanickú klávesnicu, čiže pre veľa používateľov má „tie správne“ rozmery a obsahuje aj numerickú časť. Hoci je primárne určená pre hráčov, svoje využitie nájde aj pri práci a štúdiu.

Klávesnica po konštrukčnej stránke pôsobí hodnotným dojmom, k čomu prispieva aj vrchná nárazuvzdorná hliníková časť. Vo výbave sa v pravej časti nachádza dostatočne široké otočné koliesko na ovládanie hlasitosti. Pokým v prípade modelu Gear GK630K boli podsvietené aj bočné strany „puding“ klávesov, tak v prípade plnohodnotnej verzie sú klávesy podsvietené iba zospodu. RGB podsvietenie sa pritom nachádza aj na bočných stranách klávesnice. To je však pomerne nenápadné.

SPC Gear GK650KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
SPC Gear GK650K

Kvalita za dostupnú cenu

Mechanické klávesnice majú vysoký zdvih kláves a bývajú pomerne hlučné. To však nie je prípad SPC GK650K. Práca a hranie na klávesnici je však pohodlné aj vďaka magnetickej opierke dlaní. Tá na svojom mieste drží veľmi dobre a neodpojila sa ani vtedy, keď sme klávesnicu zdvihli zo stola. Hlavnou výhodou tohto riešenia je možnosť odpojenia tejto podložky a jej umiestnenie do ľubovoľnej vzdialenosti od klávesnice. 

Keďže zo spodnej strany opory sa nachádzajú aj gumené nožičky, tak opora na ruky na stole drží vždy spoľahlivo. K pohodlnej práci prispievajú aj tri polohy nastavenia sklonu klávesnice. K tomu sa používajú dva typy nožičiek, ktoré je možné aj celkom zasunúť. 

SPC Gear GK650KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
SPC Gear GK650K

Pri mechanickej klávesnici sú najdôležitejšie spínače, ktorých je niekoľko typov. Pre tých najnáročnejších je pripravená práve nami testovaná verzia s mechanickými spínačmi Kailh Red, ktoré majú extrémne dlhú životnosť až 50 miliónov kliknutí. 

Okrem toho je na stláčanie 104 klávesov potrebný iba veľmi malý tlak, vďaka čomu sa táto klávesnica vhodná na hranie FPS titulov alebo rôzne herné turnaje, kde o víťazovi rozhoduje aj ten najmenší detail. Klávesnica je na pomery herných klávesníc veľmi tichá.

SPC Gear GK650KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
SPC Gear GK650K

Moderný dizajn

Po dizajnovej stránke nejde o klasického zástupcu herných klávesníc. Vzhľad modelu Gear GK650K je akousi kombináciou klasického a herného štýlu. Dizajn je skutočne pekný a s citom pre detail. 

Konfigurovateľné RGB podsvietenie poskytuje takmer neobmedzené možnosti farebných kombinácií. Môžete si vybrať z 18 rôznych efektov – od pevného podsvietenia cez pohyblivé vzory, až po podsvietenie, ktoré reaguje na stlačenie konkrétneho tlačidla, ktoré pripomína kameň hodený do vody. Svetlo sa vtedy po klávesnici šíri vo vlnách. 

Všetky úpravy efektu možno vykonať prostredníctvom softvéru SPC Gear, ktorý umožňuje prispôsobiť vzhľad podsvietenia. Inštalácia je veľmi jednoduchá, len je potrebné stiahnuť potrebné ovládače.

Po inštalácii softvéru používateľ získa prístup k mnohým ďalším užitočným funkciám. Okrem nastavenie RGB podsvietenia sa v ponuke nachádza aj tvorca makier, ktorý hráčovi poskytuje možnosť rýchlo uložiť vlastné príkazy.

SPC Gear GK650KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
SPC Gear GK650K

N-Key Rollover

Vo výbave klávesnice sa samozrejme nachádza aj najžiadanejšia funkcia herných klávesníc N-Key Rollover, ktorá je plne anti-ghostingová. To znamená, že bez ohľadu na počet súčasne stlačených klávesov si môžete byť istí, že každý z nich bude počítačom zaregistrovaný v takom poradí, v akom bol stlačený. Klávesnica je tak pripravená aj na tie najzložitejšie príkazy.

Softvér pre Windows:

Technické parametre:

  • Typ klávesnice: Mechanický
  • Typ prepínačov: Kailh Red
  • Počet klávesov: 104
  • Typ podsvietenia: RGB
  • Typ zástrčky: Pozlátené USB-C
  • Dĺžka kábla (m): 1,8
  • Odnímateľný kábel: ÁNO
  • Softvér: ÁNO
  • Programovateľné makrá: ÁNO
  • Podpora zápästia: ÁNO
  • Anti-Ghosting: Plný
  • N-Key rollover: Plný
  • USB report rate: 1000 Hz
  • Rozloženie kláves: CZ
  • Rozmery klávesnice [mm]: 453 × 210 × 45 
  • Hmotnosť [g]: 1154
  • Cena: 73,33 eur (v prepočte)

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Cooling PL.

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.