Spoločnosť Specialized predstavila nástupcu obľúbeného modelu SL, ktorý prichádza na trh s mnohými vylepšeniami, pričom je ešte komplexnejší.

Specialized Kenovo SL2 ponúka celoodpružený rám, ktorý je osadený výhradne špičkovými komponentmi. Ako je zvykom, tak aj tento model bude dostupný v minimálne troch prevedeniach, ktoré sa líšia výbavou a nepochybne aj cenou. Nie, toto nie je cenovo dostupný e-bike, resp. ide o bicykel, ktorý si kúpite iba vtedy, ak na 100 % viete, čo robíte. Základnou verziou je Comp Carbon v hodnote 7500 eur, nasleduje model Expert Carbon v hodnote približne 9000 eur a na úplnom vrchole je už tradične model s označením S-Works Turbo Kenevo SL2 v hodnote 13 500 eur.

Specialized Kenovo SL2
Specialized Kenovo SL2

Čo táto „lahôdka“ ponúka? V prvom rade treba spomenúť špičkový karbónový rám Fact 11m, v ktorom sú osadené ďalšie komponenty. Keďže ide o e-bike, tak veľmi dôležitú úlohu tu zohráva stredový elektromotor vlastnej výroby s výkonom 320 Wattov a maximálnym krútiacim momentom 50 Nm. Tento motor je z pohľadu výkonu porovnateľný s konkurenčným systémom Bosch Performance Line SX. Oba motory sú zamerané na extra prirodzený pocit zo šliapania do pedálov a nízku hmotnosť, čo profi jazdci vždy ocenia.

Motor je dopovaný z 320-watthodinovej batérie v ráme, pričom nechýba ani možnosť rozšírenia o 160-watthodinový extender, teda predlžovač dojazdu, čo oceníte pri dlhších, resp. náročnejších výjazdoch. Dojazd sa, pochopiteľne, líši od náročnosti terénu a štýlu jazdy, takže presné čísla ťažko uvádzať, no minimálne 50 až 80 kilometrov to bude.

  • Specialized Kenovo SL2
  • Specialized Kenovo SL2
  • Specialized Kenovo SL2
  • Specialized Kenovo SL2

Z komplexného pohľadu na túto novinku oceňujeme i to, že model SL2 je o približne 1,9 kilogramu ľahší oproti predchodcovi. Celkovo je SL2 dokonale premyslený, od karbónového rámu a nižšie osadeného stredového elektromotora s dôrazom na nízke ťažisko a rovnováhu, až po odpruženie so zdvihom 170 mm (vpredu i vzadu), čo zaručuje, že tento model si poradí aj s veľmi náročným, resp. technickým terénom. SL2 ponúka aj špičkové brzdy Sram Code R a viaceré možnosti odpruženia od spoločnosti FOX, ako napr. Float X2 Factory, Performance Elite alebo Float X.

Bicykle v tejto kategórii musia ponúkať aj podrobné nastavenia jednotlivých dielov a SL2 nie je výnimkou. S dôrazom na detail je možné nastaviť uhol riadenia, výšku stredovej konzoly a mnoho iných komponentov tak, aby sa dal bicykel prispôsobiť takmer pre všetkých jazdcov, bez ohľadu na ich fyzické parametre. Specialized Kenovo SL2 je špičkový e-bike, čomu je od základu prispôsobený, vrátane ceny.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE