Sony uviedlo na trh dva nové modely slúchadiel radu h.ear. Jeden veľký model, druhý vo forme in-ear slúchadiel do uší. Oba sú dostupné v piatich farbách a ladia farebne s novými Walkmanmi. Sony MDR-100AAP ako veľké circum aural slúchadlá poskytujú odhlučnenie vďaka mäkkým náušníkom. Chválime najmä to, že majú aj vnútorné odhlučnenie. To znamená, že sa hodia aj na cestovanie a pri rozumnej hlasitosti v závislosti od prostredia nebude vaše okolie počuť reprodukciu. Nie sú úplne nepriepustné, no postačí to na to, aby ste ich nemuseli používať len doma. Ich konštrukcia je pohodlná na dlhodobé používanie a z hlavy nebudú padať ani pri chôdzi. Vďaka minimálnemu prítlaku sa hodia aj pre používateľov, ktorí pociťujú bolesť hlavy pri nosení podobných slúchadiel.

2124cf20bcccb9a6fdff2adee6c0c665_vyd2015_6_nowat

Kábel je plochý a oddeliteľný. Má na sebe tlačidlo na prijímanie hovorov a mikrofón. Po nainštalovaní špeciálneho softvéru môžete prostredníctvom sekvencie počtu stlačení ovládať posúvanie hudby aj cez jedno tlačidlo. Slúchadlá sú určené k Hi-Fi sústave a podporujú Hi-Res Audio, presne tak ako napríklad prehrávače Sony Walkman. Slúchadlá hrajú vynikajúco a majú vyvážený zvuk, najmä však veľmi príjemnú dynamiku basov. Okrem toho aj zreteľné výšky, ktoré však nie sú na úkor nízkych tónov, inými slovami „nedrancujú“ uši. Sony pridalo vlastnú technológiu Beat Response Control na reprodukciu nízkych tónov. Časť z nej môžete vidieť na hornej strane mušle, je tu basový „výduch“. Frekvenčný rozsah je 5 ÷ 60 000 Hz a veľkosť meničov je 40 mm.

Malé štuple do uší Sony MDR-EX750NA sú špeciálne prispôsobené do hlučného prostredia. Majú funkciu Noise Canceling, ktorá je teraz vo vylepšenej verzii. Slúchadlá samé podľa okolitého hluku vytvoria režim na odrušenie zvukov. V kryte sú dva mikrofóny, ktoré snímajú zvuky z okolia. Slúchadlá fungujú aj bez tejto funkcie. Na ňu je potrebné mať nabitý akumulátor, ktorý je dosť nešťastne umiestnený na kábli niekoľko centimetrov od 4-pólového konektora. Budiaca jednotka má priemer 9 mm. Tento model takisto podporuje technológiu Beat Response Control. Vďaka tomu dosiahnete silnejšie basy.

1b067912af4b16c037a08c768e7b5ee7_vyd2015_6_nowat

S vypnutou NC funkciou sme dosiahli hlbšie basy, no so zapnutou funkciou zase čistejší zvuk a výraznejšie stredy a výšky. Výhodou ale je, že slúchadlá sa dajú používať aj bez nabitého akumulátora. Ovládanie NC aj s tlačidlom na hovory a mikrofón je na hornej časti kábla. Výrobca mohol integrovať akumulátor do jedného modulu, takto sú slúchadlá dosť ťažkopádne. Najmä ak dáte telefón do vrecka a vedľa neho aj akumulátor na slúchadlách. Počas niekoľkých dní používania sa na kábli spravili mierne nerovnosti, ktoré na ňom zostali. Toto je nepodarené, najmä pri značne vysokej cene slúchadiel. Takisto ide o Hi-Res Audio slúchadlá. Ideálne k vášmu Walkman prehrávaču. Odrušenie funguje výborne, ku kvalite zvuku až na občasný pocit z absencie basov výhrady nemáme. Cena sa nám ale javila ako privysoká, najmä pre typ kábla a nedoladenie umiesteného akumulátora. Frekvenčný rozsah je v tomto prípade 5 ÷ 40 000 Hz. Plné nabíjanie je do 2,5 hod. cez USB port počítača, vydržia hrať 16 hodín so zapnutým NC.

Cena: 179 EUR, cena platí pre oba modely
Zapožičal: Sony Slovakia

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.