Elektrické bicykle sú čoraz výkonnejšie a bežné konštrukčné diely nie sú na ich výkon, silu a hmotnosť stavané.

Aj z tohto dôvodu sa stále viac výrobcov dielov, ale aj samotných producentov bicyklov zameriava na vývoj a produkciu nových, odolnejších komponentov. Niektoré bicykle ponúkajú motorizácie so silou až 90 Nm, čo v spojení s hmotnosťou bicykla + samotného jazdca a náročným terénom nie je pre bežné diely ideálny stav, resp. nie sú na takéto záťaže stavané.

DT Swiss / Heavy-Duty Hybrid Hubs
DT Swiss / Heavy-Duty Hybrid Hubs

Jednoznačným príkladom špecifického vývoja sú aj nové náboje od spoločnosti DT Swiss, ktoré sú extra odolné a špeciálne vyvinuté pre E-MTB bicykle. Hybridné náboje s označením 240 a 350 ponúkajú zvýšenú tuhosť, no zároveň si ponechali relatívne nízku hmotnosť, čo je žiadanou kombináciou. Konštrukcia nových nábojov je špecifická najmä zväčšenými  prírubami a odolným plášťom náboja, v rámci ktorého bol využitý predovšetkým dural. Duralová zliatina je nielen ľahká, ale hlavne ponúka vyššiu tuhosť a nižšiu ohybnosť pod extrémnou záťažou, napr. pri brzdení alebo akcelerácii. Oba náboje sú konštrukčne vyhotovené tak, aby boli kompatibilné so špicami DT Swiss s priemerom 2,34 milimetra.

Model 240 využíva telo voľnobežky Ratchet EXP OS od spoločnosti DT Swiss, ktoré ponúka väčšie a odolnejšie ložiská, čo v praxi znižuje pohyb osi a zlepšuje životnosť samotných ložísk. Okrem toho zabezpečuje presný a stabilný prenos energie medzi motorom, zadným kolesom a jazdcom. Model 350 využíva štandardný račnový systém. Náboje sú vybavené aj zásadne odolnejšou oskou, ktorá ponúka nielen vyššiu odolnosť, ale hlavne dlhšiu životnosť a trvanlivosť oproti bežným nábojom.

  • DT Swiss / Heavy-Duty Hybrid Hubs
  • DT Swiss / Heavy-Duty Hybrid Hubs
  • DT Swiss / Heavy-Duty Hybrid Hubs
  • DT Swiss / Heavy-Duty Hybrid Hubs

Aj napriek všetkým vylepšeniam si dokázal výrobca poradiť s udržaním hmotnosti nábojov na prijateľnej úrovni. Model 240 Hybrid má hmotnosť: 156 gramov predný náboj, 290 gramov zadný náboj. Model 350 má hmotnosť: 174 gramov vpredu a 302 gramov vzadu. Dodajme, že všetky verzie sú v ponuke s rôznymi priemermi a rovnako tak sú kompatibilné s rôznymi variáciami rotorov (Center Lock alebo šesťskrutkové), čo umožňuje takmer univerzálne použitie na horských e-bicykloch.

Zabudnúť nesmieme ani na cenu, ktorá je rovnako prémiová ako samotné náboje. Model 240 Hybrid sa predáva za 459,90 $ (430,60 €/zadný ), resp. 242,90 $ (227,40 €/predný). Model 350 Hybrid je o niečo lacnejší a predáva sa za 297,90 $ (279 €/zadný), resp. 116,90 $ (109,50 €/predný)

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE