Špičkový výrobca komponentov pre bicykle, spoločnosť Magura, predstavila unikátny systém kotúčových bŕzd s inteligentným kombinovaným účinkom, ktorý zásadným spôsobom zefektívni brzdenie a bezpečnosť.

V rámci výstavy Eurobike 2023 ukázala spoločnosť Magura špeciálny kombinovaný systém bŕzd, ktorý má príznačné označenie – CBC (Combined Braking System). Tento systém využíva inovatívny rozdeľovač brzdnej sily, čo v praxi znamená, že ak počas brzdenia siahnete po ktorejkoľvek brzde – prednej alebo zadnej – tak sa vždy zapoja do akcie obe. Tento inteligentný systém automaticky odvádza časť brzdnej sily na prednú i zadnú brzdu, čím zásadne zvyšuje celkový brzdný výkon.

Magura CBS
Magura CBS

Podľa internej štúdie spoločnosti Magura by zavedenie tohto systému dokázalo preukázateľne znížiť bežnú brzdnú dráhu až o 40%! Ide o výrazné zlepšenie vyváženia brzdného účinku, no hlavne bezpečnosti. Moderné elektrické bicykle sú relatívne ťažké a stále pribúdajú aj rôzne špeciálne nákladné verzie, pre ktoré je tento systém bŕzd priamo vyvinutý.

Rovnako tak by systém CBS pomohol zbaviť bicyklových nováčikov strachu z brzdenia prednou brzdou, nakoľko by nedochádzalo ku žiadnym kolíznym situáciám, ale iba k plynulému, kontrolovanému a bezpečnému brzdeniu. Tento systém sa nám veľmi páči a veríme, že bude mať v praxi obrovský úspech.

  • Magura CBS
  • Magura CBS
  • Magura CBS
  • Magura CBS

Magura má s novým brzdovým systémom ambiciózne plány. Do roku 2024 plánuje urobiť z kombinovaného brzdového systému (CBS) štandardnú súčasť nákladných bicyklov. V strednodobom horizonte má za cieľ ponúknuť túto pokročilú brzdnú technológiu aj používateľom trekových, mestských a all-roadových bicyklov. 

Dodajme, že záväzok tejto spoločnosti k inováciám naďalej formuje cyklistický svet a zvyšuje bezpečnosť všetkých jazdcov.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE