Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V čase, keď sa zločinecké siete skrývajú v anonymite online prostredia, bolo tiež odhalených a odstránených 224 000 nezákonných ponúk na atramentové a tonerové kazety

Tím spoločnosti HP pre boj proti falšovaniu a podvodom (ACF) vlani pri zásahoch v regióne EMEA (Európa, Blízky východ a Afrika), v Ázii, Tichomorí a v Amerike skonfiškoval viac ako 4,5 milióna falšovaných výrobkov, dielov a komponentov pre tlač, okrem iného aj veľké množstvo atramentových a tonerových kaziet.

Tovar bol zhabaný v období od novembra 2019 do októbra 2020, teda v roku, keď bol boj proti falšovanému spotrebnému materiálu pre tlač po celom svete z dôvodu pandémie Covidu-19 mimoriadne náročný.

V období celoštátnych opatrení, nedostatku pracovných síl a meniacich sa priorít pri colných kontrolách zločinecké siete pozmenili svoju stratégiu a snažili sa zneužiť meniace sa prostredie vo svoj prospech. Vzhľadom na to, že spotrebitelia aj podniky prešli k nakupovaniu cez internet, intenzívne bol zneužívaný elektronický obchod. Tím HP ACF sa preto musel rýchlo prispôsobiť a nájsť nové metódy, ako svojich zákazníkov pred týmito nelegálnymi internetovými obchodníkmi chrániť. Vďaka činnosti tímu bolo z online trhovísk stiahnutých 224 000 ponúk falšovaných kaziet.

Tím HP ACF v priebehu roka 2020 úzko spolupracoval so zákazníkmi i partnermi a vykonal v uvedených oblastiach viac ako 1 700 kontrol zakúpeného tovaru u zákazníka (CDI) a auditov pre ochranu partnerov (CPPA). Vďaka týmto kontrolám, pri ktorých boli dodržiavané všetky hygienické a bezpečnostné predpisy dané situáciou okolo Covidu-19, môžu mať zákazníci istotu, že aj naďalej kupujú iba originálny spotrebný materiál pre tlač značky HP. Tím pokračoval v preškoľovaní a vzdelávaní partnerov v oblasti boja proti falšovaniu prostredníctvom online podujatí, na ktorých sa zúčastnilo viac ako 6 700 zainteresovaných strán, partnerov a zákazníkov z celého sveta.

„Online predaj začal získavať na význame už skôr, ale vzhľadom na fyzické obmedzenia, ktorým musel v súvislosti s pandémiou čeliť maloobchod, teraz cez internet predáva a nakupuje čoraz viac ľudí – vrátane subjektov s nekalými úmyslami, ktoré zneužívajú anonymitu internetu,“ uviedol Glenn Jones, riaditeľ globálneho programu spoločnosti HP na boj proti falšovaniu a podvodom. „V dnešnej dobe zastávajú technológie pri odhaľovaní falšovateľov a boji proti nim dôležitejšiu úlohu než kedykoľvek predtým. Spoločnosť HP pokračuje v hľadaní nových, inovatívnych spôsobov, ako chrániť svojich zákazníkov, a priebežne investuje do nástrojov na monitorovanie online prostredia, využíva na odhaľovanie falšovaných tovarov big data a zdokonaľuje technológie pre dohľadateľnosť pôvodu výrobkov.“

Tím pre boj proti falšovaniu a podvodom si v regióne EMEA v roku 2020 na svoje konto pripísal aj nasledujúce úspechy:

  • Zhabanie jedného milióna kusov falšovaného spotrebného materiálu a stiahnutie viac ako 135 000 podvodných online ponúk v rámci celého regiónu.
  • Zamedzenie potenciálneho predaja 54 000 kusov falšovaných tonerov a atramentových kaziet v Nigérii – v roku 2020 v regióne EMEA išlo o najväčší objem zhabaného tovaru.
  • Vydanie viac ako 500 metodických sád, ktoré zamestnancom spoločnosti HP, partnerom i zákazníkom pomôžu v boji proti falšovanému a podvodnému tovaru.
  • Ďalší rozvoj technológií pre dohľadanie pôvodu tovarov, ktoré napomáhajú v boji proti nezákonnému predaju tlačového spotrebného materiálu. Najčastejšie falšovanou položkou aj naďalej zostávajú tonerové kazety, na ktoré vo finančnom roku 2020 pripadlo viac ako 75 % hodnoty zhabaného tovaru.

„Vzhľadom na to, že dochádza k uvoľňovaniu protipandemických opatrení a zamestnanci sa vracajú do kancelárií, musia pracovníci rozhodujúci o IT záležitostiach zachovávať ostražitosť a vyhýbať sa lacným kancelárskym výrobkom zaplavujúcim trh, ktoré môžu byť falzifikáty,“ dodal Glenn Jones. „Výrobcovia značkového tovaru, poskytovatelia služieb a platformy pre elektronické obchodovanie musia niesť spoločnú zodpovednosť a zabezpečiť, že predávaný tovar je legálny. V tesnej spolupráci s našimi partnermi a distribútormi môžeme obmedziť počet prípadov, keď sa k zákazníkovi dostanú falšované výrobky.“

Falšovanie je zločin. Nelegálne napodobeniny môžu používateľom spôsobiť rad nepríjemností, ktoré môžu mať za následok problémy s funkčnosťou i spoľahlivosťou. Ak sa tlačiareň pokazí kvôli použitiu falšovaného atramentu alebo tonera, môže to zneplatniť záruku poskytovanú výrobcom.

Originálne výrobky HP sú oproti tomu navrhnuté tak, aby spĺňali prísne štandardy kvality a spoľahlivosti uplatňované spoločnosťou HP, založené na dlhej histórii inovácií, výskumu a testovania. Originálne kazety pre laserové a atramentové tlačiarne HP na rozdiel od falzifikátov zaručujú vynikajúcu funkčnosť a konzistentné výsledky.

Značky: