Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Lenovo zaznamenala v rámci fiškálneho roka rekordné výsledky s celkovým ziskom 51 miliárd USD, čo predstavuje medziročný nárast o 12,5%.

  • Stratégia Inteligentnej Transformácie podporila skok príjmov pred zdanením na 856 miliónov USD – viac ako štvornásobne pri medziročnom náraste na úrovni 459 %
  • Čistý príjem je 597 miliónov USD, čo predstavuje nárast o 786 miliónov USD oproti minulému roku
  • Vysoký výkon vo štvrtom kvartáli zahŕňal dvojciferný rast (10,1 % medziročne) na tržbách vo výške 11,7 miliardy USD, výnosy a zisk vo všetkých segmentoch po prvýkrát od akvizícií skupín x86 a Motorola, ako aj zvýšenie ziskovosti: Príjmy pred zdanením na úrovni 180 miliónov USD, čo predstavuje medziročný nárast o 389%; čistý zisk medziročne vzrástol o 261% na 118 miliónov USD
  • Manažment zdôrazňuje silný základ pre budúci rast, založený na zákaznícky orientovanom, multi-biznis operačnom systéme, ktorý môže prosperovať v transformujúcom sa svete

Spoločnosť Lenovo včera oznámila silné výsledky realizované pomocou stratégie Inteligentnej Transformácie a vyzdvihla svoje vedenie vo všetkých segmentoch. Globálna spoločnosť po prvýkrát priniesla celoročné tržby prevyšujúce 50 miliárd USD, čo predstavuje nárast o 12,5% na rekordných 51 miliárd USD.

Výrazný nárast ziskovosti zahŕňa medziročný zisk pred zdanením o 4 a pol násobok (459%) medziročne na 856 miliónov USD a čistý zisk na úrovni 597 miliónov USD, čo predstavuje nárast o 786 miliónov USD oproti zápornej sume 189 miliónov USD z minulého roka.

Celoročná výkonnosť zahŕňala najmä výrazný štvrtý štvrťrok, ktorý sa vyznačoval zlepšením príjmov a zisku vo všetkých segmentoch. Tržby medziročne vzrástli o 10% a dosiahli 11,7 miliardy USD. Príjem pred zdanením predstavoval 180 miliónov USD, čo je takmer štvornásobne viac ako v rovnakom období minulého roka (143 miliónov USD, + 389%) a čistý zisk 118 miliónov USD (nárast o 85 miliónov USD, + 261%).

Základný zisk na akciu za celý rok bol 5,01 USD centov alebo 39,2 hongkonských centov a za štvrtý štvrťrok to bolo 1,00 USD centov alebo 7,85 hongkonských centov. Predstavenstvo spoločnosti Lenovo vyhlásilo za fiškálny rok končiaci 31. marcom 2019 konečnú dividendu vo výške 2,78 USD centov alebo 21,8 hongkonských centov na akciu.

“Stabilná finančná výkonnosť spoločnosti Lenovo je výsledkom trvalej realizácie našej transformačnej stratégie. V čase veľkých globálnych zmien – ekonomických, sociálnych a environmentálnych – sa naďalej zameriavame na to, ako sa „inteligentne transformujeme“ a umožňujeme našim mnohým zákazníkom na celom svete, aby úspešne robili to isté. Som hrdý na naše silné výsledky a presvedčený o tom, ako v budúcnosti vystúpime do nových výšok,” povedal Yang Yuanqing,  predseda a generálny riaditeľ spoločnosti Lenovo.

Prehľad obchodných skupín

Skupina Inteligentných zariadení (IDG) pokračuje vo vedení odvetvia. Riadená stratégiou Smart IoT spoločnosti Lenovo, zaznamenala celoročný nárast tržieb o takmer dvojciferné hodnoty (o 9,9%) a príjem pred zdanením sa medziročne viac ako zdvojnásobil (109%) na 1 843 miliónov USD za rovnaké obdobie.

Skupina pre osobné počítače a inteligentné zariadenia (PCSD), jedna z dvoch obchodných skupín patriacich pod IDG, priniesla rekordné celoročné tržby vo výške 38,5 miliardy USD, pričom zisk pred zdanením dosiahol 1,98 miliardy USD.  Spoločnosť Lenovo je vďaka zákazníckym inováciám PC spoločnosťou číslo #1 na svete (podľa IDC) s rekordným trhovým podielom 23,4% za fiškálny rok a zostáva najrýchlejšie rastúcim spomedzi piatich najväčších hráčov (medziročne o 9,5%). Nároky na zaužívaný stav a prehodnotenie formovacích faktorov a skúseností používateľov viedli v uplynulom fiškálnom roku k mnohým technologickým prielomom, najmä nedávno po oznámení z 13. mája o prvom osobnom počítači na svete so sklopnou obrazovkou.

Druhá obchodná skupina IDG, Skupina pre mobilné zariadenia (MBG), medziročne zlepšila zisk pred zdanením o 464 miliónov USD a bola zisková už od druhej polovice roka, vďaka jasnému zameraniu sa na vybrané trhy, konkurencieschopnému portfóliu produktov a kontrole nákladov.

Prioritné regióny zaznamenali rýchly rast, vrátane rekordného podielu 17,6% v Latinskej Amerike. V Severnej Amerike objem predbehol trh o 59,2 bodu a v Číne o 185,8 bodu navyše v rámci trhu. Pri zvyšku svetového obchodu bol zúčtovaný výrazný zisk – príprava cesty pre návrat k rastu.

Skupina dátových centier (DCG) dosiahla najrýchlejší medziročný rast od akvizície x86 serverového biznisu, ktorý vzrástol o 37% s celoročným rekordným obratom vo výške 6,02 miliardy USD. To bolo spôsobené silným rastom infraštruktúry Hyperscale a softvérovo definovaných infraštruktúr, ktoré zaznamenali medziročný nárast tržieb o 240% a 96%.

Spoločnosť Lenovo zostáva #1 na svete v oblasti výkonu so 139 svetovými rekordmi, #1 v spoľahlivosti x86 a spokojnosti zákazníkov podľa ITIC (Information Technology Intelligence Consulting), TBR (Technology Business Research) a ďalších priemyselných benchmarkov a #1 v rámci poskytovateľov superpočítačov v zozname TOP500.

Ďalšie vrcholy

V priebehu roka skupina Lenovo Capital and Incubator Group úspešne rozdelila svoje záujmy v troch investíciách a prispela sumou 107 miliónov USD na príjmy skupiny pred zdanením. Tržby za softvér a služby dosiahli za celý fiškálny rok 2,4 mld. USD, čo predstavuje medziročný nárast o 18,9%.

Q4 vrcholy:

  • Výnosy PCSD medziročne vzrástli o 10,3%; v objeme PC medziročne vzrástli o 9%, na trhu 12 bodov navyše. Podnik získal späť pozíciu #1 v oblasti spotrebiteľov a posilnil svoju vedúcu pozíciu #1 v komerčných prenosných počítačoch v porovnaní s cenovým rozpätím 800 USD pri medziročnom raste o 34%.
  • MBG bol ziskový už druhý štvrťrok po sebe, čím sa medziročne zlepšil príjem pred zdanením o 146 mil. USD; výnosy sa po piatich štvrťrokoch po prvýkrát vrátili k medziročnému rastu, medziročne o 15,1% a predbehli trh o 26,8 bodu. Aj v tomto štvrťroku spoločnosť uviedla na trh prvý 5G mobilný produkt na svete.
  • Obchodné príjmy a zisk DCG sa aj napriek tvrdým trhovým podmienkam medziročne zlepšujú. Spoločný podnik s NetApp v Číne je teraz funkčný a vykazuje skoré známky úspechu.

Značky: