Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najnovší objektív radu G Master v portfóliu objektívov pre bezzrkadlovky Sony s bajonetom E-mount so špičkovou optickou konštrukciou, unikátnymi technológiami pohonu, pokročilým ostrením a ďalšími funkciami.

Spoločnosť Sony dnes predstavila 67. objektív patriaci do portfólia objektívov typu E-mount určených pre bezzrkadlovky – očakávaný FE 24-70 mm F2.8 GM II (model – SEL2470GM2). Spoločnosť Sony vyvinula najľahší štandardný zoomový objektív so svetelnosťou F2,8 na svete s využitím svojej špičkovej technológie, ktorá prináša ohromujúce rozlíšenie a krásny bokeh, ktorý je pre rad „G Master“ spoločnosti Sony charakteristický. Objektív FE 24-70 mm F2.8 GM II je jedným z najuniverzálnejších objektívov tohto radu a bol vytvorený pre fotografov, kameramanov a hybridných tvorcov.

„Od doby, kedy spoločnosť Sony uviedla na trh prvý model objektívu 24-70 mm F2,8 G Master, uplynulo šesť rokov a za tú dobu sa potreby našich zákazníkov premenili,“ uviedol Yann Salmon Legagneur, Product Marketing Director divízie Imaging Solutions spoločnosti Sony. „Vždy počúvame našu komunitu a nový model FE 24-70 mm F2.8 GM II sme navrhli na základe spätnej väzby od našich užívateľov. Pretože vieme, že je objektív s ohniskovou vzdialenosťou 24-70 mm mimoriadne obľúbený, bolo absolútne nevyhnutné pokračovať v jeho zdokonaľovaní a aby sme pri konštrukcii tohto objektívu, ktorý je tak dôležitou súčasťou výbavy našich zákazníkov, použili tú najpokročilejšiu technológiu. Dnes s potešením predstavujeme najmenší a najľahší štandardný zoomový objektív so svetelnosťou F2,8 na svete.“

Zdokonalená obrazová kvalita objektívu so zoomom, ktorý sa vyrovná objektívom s pevnou ohniskovou vzdialenosťou [1]

Objektív FE 24-70 mm F2.8 GM II sa skvele hodí pre kompaktnú a pritom všestrannú výbavu a umožňuje užívateľom zhotovovať mimoriadne ostré a detailné foto aj video zábery. Nový objektív sa vyznačuje vysokým rozlíšením po celej snímke – aj pri naplno otvorenej clone. Úplne prepracovaná optická konštrukcia obsahuje päť asférických členov, vrátane dvoch vysoko presných členov XA (extrémne asférické členy). Objektív FE 24-70 mm F2.8 GM II obsahuje aj dva prvky ED (s veľmi nízkym rozptylom) a dva sklenené prvky Super ED. V kombinácii s novým mechanizmom floating ostrenia potláča objektív účinne chromatickú aberáciu, astigmatizmus, skreslenie a kómu, takže je dosiahnuté vynikajúce rozlíšenie v celej ploche snímky pri všetkých ohniskových vzdialenostiach zoomu a clony.

Aj pri fotografovaní v náročných svetelných podmienkach dosahuje objektív FE 24-70 mm F2.8 GM II vynikajúcu kvalitu obrazu vďaka účinnému potlačeniu odleskov a duchov. Za tieto vlastnosti vďačí originálnej povrchovej úprave Nano AR Coating II od spoločnosti Sony, ktorá vytvára na povrchu objektívu rovnomernú antireflexnú vrstvu. Vďaka pokročilej optickej konštrukcii a novo vyvinutej 11-lamelovej clonovej jednotke vytvára objektív FE 24-70 mm F2.8 GM II úžasný bokeh s krásnym a takmer dokonale kruhovým rozostrením v celom rozsahu zoomu.

Tento objektív 24-70 mm v novom prevedení poskytuje vynikajúci výkon pri fotografovaní zblízka s minimálnou ostriacou vzdialenosťou 0,21 m pri 24 mm a 0,30 m pri 70 mm a s maximálnym zväčšením 0,32x.

Rýchle a presné ostrenie

Objektív FE 24-70 mm F2.8 GM II spoľahlivo ostrí vďaka štyrom originálnym lineárnym motorom XD (extrémne dynamické členy) spoločnosti Sony, plávajúcemu zaostrovaciemu mechanizmu a pokročilému systému ovládania objektívu a to aj pri fotografovaní rýchlo sa pohybujúcich objektov. Objektív navyše podporuje sériové snímanie až 30 snímok za sekundu [2] pre fotografie a záznam videa v rozlíšení 4K 120p s automatickým ostrením.

Fotoaparát FE 24-70 mm F2.8 GM II umožňuje plný AF tracking aj pri fotografovaní so zatvorenou clonou, takže je možné použiť väčšiu hĺbku ostrosti a zabezpečiť, aby pohybujúce sa objekty zostali ostré aj pri kontinuálnom snímaní [3]. Výkon AF trackingu objektívu pri zoomovaní je približne dvakrát lepší ako pri predchádzajúcom modeli [4].

Vycibrené schopnosti pre kreatívne nakrúcanie filmov

Vďaka konštantnej maximálnej clone F2,8, úžasnému výkonu systému ostrenia, všestrannému ovládaniu a spoľahlivosti je objektív FE 24-70 mm F2.8 GM II určený pre všetky typy nahrávania videí. Model FE 24-70 mm F2.8 GM II ponúka extrémne tichú prevádzku AF vďaka lineárnym motorom XD a novo vyvinutej clonovej jednotke. Použitie najnovšej technológie obmedzuje pri objektíve FE 24-70 mm F2.8 GM II efekt „focus breathing“, posun zaostrenia a axiálny posun pri zoomovaní a zabezpečuje tak plynulé nakrúcanie videozáznamov. Tento objektív tiež podporuje funkciu kompenzácie dýchania [5], ktorú poskytujú kompatibilné fotoaparáty radu Alpha.

Ďalšou výhodou pre pokročilú tvorbu videa je, že najnovší objektív je vybavený funkciou Linear Response MF (manuálne zaostrovanie), ktorá zabezpečuje vysokú mieru presnosti pri manuálnom zaostrovaní, pretože ostriaci krúžok reaguje priamo a opakovane na jemné ovládanie. Model je tiež vybavený clonovým krúžkom, ktorý umožňuje rýchle, priame a ľahké manuálne ovládanie clony. Špeciálny clonový krúžok umožňuje ovládanie bez cvakania, takže je možné docieliť plynulé prechody hĺbky ostrosti. 

Úžasne prenosný

Objektív FE 24-70 mm F2.8 GM II je navrhnutý na dokonalé spojenie s kompaktnými fotoaparátmi Sony Alpha™ s bajonetom E-mount, je najmenším a najľahším zoomovým objektívom 24-70 mm F2,8 na svete vo svojej triede a ponúka výnimočnú flexibilitu a slobodu pri fotografovaní v najrôznejších situáciách. FE 24-70 mm F2.8 GM II váži iba 695 gramov, čo je približne o 20 % menej ako pôvodný model 24-70 mm F2,8 G Master. Dĺžka objektívu bola skrátená o 16 mm a celkový objem sa zmenšil približne o 18 %.

Spoľahlivosť a lepšie ovládanie

Nový model FE 24-70 mm F2.8 GM II bol vyvinutý na základe spätnej väzby od profesionálov, aby ponúkal ešte lepšiu ovládateľnosť a použiteľnosť ako predchádzajúce modely. Tento model ponúka:

  • Prepínač plynulosti zoomu na nastavenie otáčania krúžku zoomu na tuhšie (Tight) alebo plynulé (Smooth)
  • Novo pridaný clonový krúžok s možnosťou zapnutia/vypnutia cvakania a prepínačom zámku clony
  • Dve prispôsobiteľné tlačidlá na zamknutie ostrenia
  • Ostriaci krúžok, ktorý priamo a lineárne reaguje na jemné ovládanie pri ručnom ostrení
  • Nová konštrukcia slnečnej clony objektívu s otvorom na ovládanie kruhových polarizačných filtrov (priemer 82 mm)
  • Ťažisko je blízko bajonetu na lepšiu manipuláciu a ovládanie

Inovovaná konštrukcia odolná proti prachu a vlhkosti [6] zabezpečuje väčšiu spoľahlivosť pri vonkajšom použití v náročných podmienkach. Tlačidlá a spínače majú gumové tesnenia a gumový krúžok utesňuje objímku objektívu. Predný prvok objektívu je navyše vybavený fluórovou vrstvou, ktorá odpudzuje vodu, olej a ďalšie nečistoty a zároveň uľahčuje odstraňovanie nečistôt alebo odtlačkov prstov, ktoré zostanú na povrchu objektívu.

Cena a dostupnosť

Nový objektív FE 24-70 mm F2.8 GM II bude v predaji od konca mája za odporúčanú cenu 2 449 EUR a bude v ponuke radu autorizovaných predajcov spoločnosti Sony.

Podrobné informácie o produkte nájdete na adrese:

Exkluzívne príbehy a nový vzrušujúci obsah vytvorený novým objektívom FE 24-70 mm F2.8 GM II a ďalšími zobrazovacími produktmi Sony nájdete na www.alphauniverse.com, webe vytvorenom na vzdelávanie a inspiráciu všetkých fanúšikov a zákazníkov značky Sony α – Alpha.


[1] Porovnanie grafov MTF

[2] Po spárovaní so zariadením Alpha 1. Režim sériového snímania „Hi+“. Účinné pri rýchlosti uzávierky 1/125 s alebo vyššej. V režime AF-C pri rýchlosti uzávierky 1/250 s alebo vyššej. Maximálna rýchlosť sériového snímania závisí od režimu snímania.

[3] S kompatibilným fotoaparátom a parametrom [Riadenie clony v AF] nastaveným na [Priorita ostrenia]. Informácie o kompatibilite fotoaparátu nájdete na stránke podpory spoločnosti Sony na webe.

[4] Testy spoločnosti Sony. V porovnaní s modelom SEL2470GM.

[5] Informácie o kompatibilite na adrese: https://www.sony.net/dics/breathing/. K dispozícii iba v režime videa. Pri použití tejto funkcie sa môže mierne zmeniť uhol záberu a kvalita obrazu. Kompenzácia nemusí pokryť všetky situácie.

[6] Nie je zaručená 100% odolnosť proti prachu a vlhkosti.

Značky: