Nič vás okrem mobilu nesleduje viac ako inteligentné hodinky a náramky. Sledovanie samo o sebe nie je problém.

Ide o to, aké dáta a kto o vás vie a ďalej využíva. Druhá strana mince je také to naše ľudské a prirodzené – boj za súkromie a vykrikovanie či dožadovanie sa našich práv. Tie však zadupávame našimi krokmi po internete, inštalovaním rôznych aplikácií do telefónu a publikovaním informácií o sebe samých.

Čo sa deje so súkromím?

 O tom, že ste na internete sledovaní, už viete. Priamo či nepriamo. Niekedy je to sledovanie v poriadku. Aj vďaka nemu nám Google poradí, kadiaľ sa dostaneme do zamýšľaného bodu. Nuž, takisto ale vie, že sme sa oň kedysi zaujímali, že sme v danom bode využili službu Google Pay atď. Samotné dáta nie sú až tak cenné. Keď ich ale firma dokáže prepájať s inými dátami, získa solídny obraz o vašich potrebách.

Inteligentné hodinky vám ukážu množstvo informácií, zároveň ich ale odosiela firme, ktorá hodinky vyrobila alebo nejakým spôsobom prevádzkuje službu. Tu sa firmy obhajujú analytikou a strojovým učením, na základe ktorého majú hodinky lepšie informácie resp. vás začnú skôr upozorňovať na blížiaci sa problém alebo isté riziko. Povedzme, že potiaľto v poriadku. Do istej miery vás chráni GDPR, legislatíva, právo na ochranu zdravotných údajov, prakticky si aj tak nepomôže, ak nemáte peniaze na súdne ťahanice a doťahovanie. Môžete hodinky zložiť a nepoužívať ich. Prídete ale o praktický benefit. Takáto je situácia a všetko ide ruka v ruke, jedno bez druhého príliš neexistuje.

Hodinky a náramok ako problém

S firmou, ktorá od vás zbiera údaje z fit náramku nemáte čo spraviť. Poďme na technologické zázemie. Na prenos medzi telefónom a náramkom sa používa Bluetooth. Postupne sa však aj táto technológia vyvíjala a teraz umožňuje ešte efektívnejšiu komunikáciu, tzv. Low Energy. Aj vďaka tomu môže byť BT v istom režime aktívne, hoci vy ste si túto komunikáciu vypli. Možno ste už videli äplne bezdrôtové slúchadlá, ktorým stačilo otvoriť škatuľku a telefón s vypnutým BT ich rozpoznal. ESET s odvolaním na Grand View Research uvádza, že v budúcnosti bude každoročný nárast predstavovať 12,5 % a do konca roku 2018 prekročia tržby za fit náramky a hodinky 118 mld. USD.

To, že hodinky o vás zbierajú údaje je jedna vec, druhá, že s hodinkami môžete odomknúť svoj počítač alebo telefón. Synchronizáciou telefónu a hodiniek sa stane to, že sa v hodinkách objavujú informácie z telefónu, či už priamo z telefonovania, SMS alebo chatovacích programov. Tiež aj iných aplikácií, napríklad Evernote na poznámky. Telefón môžete mať zamknutý, hodinky len málokedy. Takto sa dajú odcudziť údaje, ktoré by ste za bežných okolností uchovávali v zamknutom telefóne.

Dá sa hovoriť, že pri bežnom používaní vám vyslovené riziko nehrozí. Ide však o možnosť zneužitia a nech je náš menší trh, aspoň zatiaľ, dostatočnou ochranou proti zneužitiu. Predstavte si ale, že vás bude niekto na základe polohy vašich zariadení sledovať. Nemusí to byť priamo, časť údajov necháte na fotografiách z miesta vášho pracoviska alebo bydliska. Pri overených značkách klesá riziko zneužitia chýb v zariadeniach alebo komunikácii. Ak sa chyby objavia, výrobca ich pravdepodobne opraví.

Kupujte preto len overené náramky a hodinky. Netvrdíme, že to čo je vyrobené v Číne, je rizikové. Pozrite sa, kde boli vyrobené inteligentné hodinky od vášho povedzme spoľahlivého výrobcu. Ide o to, akú pozornosť venuje firma svojmu produktu. Poskytuje mu servis a podporu, má aplikáciu, ktorá nevybočuje z radu atď.? Neuverte náramku, ktorý bude ledva počítať kroky, že potrebuje prístup k vaším SMS a polohe, najmä ak nemá funkciu GPS a zobrazenie vášho pohybu na mape v dodávanej aplikácii.

Hodinky sa dnes dajú použiť na odomykanie dverí. Je to pohodlné, no myslite na to, že už nemáte na ruke len hodinky, ale aj kľúč od bytu alebo iných dverí. Problém, ktorý sme načrtli vyššie tkvie hlavne v dátach a možnostiach zneužitia. Naše odporúčanie znie: Nešpekulujte pre niekoľko eur, nečakajte na loď, kým vám v bublinkovej obálke príde ultralacný fit náramok. Kúpte si niečo overené u predajcu a značky, ktorá už má svoje meno.

Kamera v domácnosti

Máte inteligentnú domácnosť? Ako veľmi veríte v jej zabezpečenie?

Rovnaká situácia platí aj pri kamerách. Môžete si kúpiť lacnejšie riešenie od neznámej značky a môžete využiť zavedeného výrobcu, ktorý má vybudované meno a najmä sa o svoje produkty stará z pohľadu bezpečnosti. Kamera na doma v rámci inteligentnej domácnosti je niečo, čo chcete, aby pomáhalo vám, nie útočníkom. Spomenúť môžeme značky ako TP-Link alebo D-Link, určite je množstvo ďalších spoľahlivých výrobcov. Len ilustračne, aby ste mali aspoň predstavu o kom sa bavíme.

Mnohí z nás máme kamery namierené na celú obývačku alebo iné miestnosti v byte. Faktom ale je, že asi nepotrebujete sledovať úplne celú miestnosť. Kritické body sú dvere a časť priestoru pri oknách. Okná priamo nie, aby ste si „nezacláňali“ obraz protisvetlom. Nezabudnite si cez aplikáciu skontrolovať stav svojich zariadení. Napríklad či nie je zapnutý mikrofón, ak ho zapnutý mať nechcete, či napríklad neprebieha kontinuálne nahrávanie, ak ste doma. Asi sa nepotrebujete nechávať nahrávať.

Rovnako si treba dať pozor na inteligentné zvončeky, ich zabezpečenie a to, ako ich máte nastavené. Inteligentná domácnosť je pekná vec, z času na čas ale vyžaduje revidovanie toho, ako sú veci nastavené a zabezpečené.

Čo pomôže?

ESET Mobile Security odporúčame do mobilu všetkými desiatimi. Pomôže chrániť vašu inteligentnú domácnosť

Ako ale spoznať, či je kamera riziková alebo sa u nej objavil potenciálny problém? Ako človek to nezistíte a najlepšie na tento účel je použiť špecializovaný softvér. Jedným z nich môže byť ESET Smart Security Premium. Bezpečnostný program má funkciu Strážca siete. Tá preverí váš router, zistí potenciálne problém, bude monitorovať nové zariadenia v sieti a podľa ich identifikácie ich rozpozná. Budete vedieť, čo je nový počítač alebo tlačiareň. Rovnako tak bude vhodný práve pri kontrole zariadení vo vašej Wi-Fi sieti, ako už spomenutých kamier alebo iných doplnkov inteligentnej domácnosti.

Počítač je jedna časť, kde sa dá umiestniť riešenie či zabezpečenie a ochranu vašich potenciálnych rizík. Do úvahy musíme zobrať fakt, že dnes mnohí z nás používame smartfón. Inštalujeme do neho aplikácie, o ktorých tak zhruba niečo tušíme. Čo presne robia ani nevieme, no museli sme potvrdiť žiadosti o povolenia, inak sa nechceli spustiť.

Antivírus v smartfóne je vec, o ktorej sa diskutuje už desať rokov. Desiatky či stovky úzko špecializovaných kódov, však dávalo ochrane v smartfóne za výsmech. Kvôli čomu budete mať antivírus, ktorý by spomalil váš smartfón, keď škodlivé kódy dostanete do telefónu len keď sa veľmi snažíte alebo ste veľmi lenivý čokoľvek kontrolovať?

Dnes je situácia iná a stále platí, že antivírus v telefóne máte pre všetko ostatné, vírusy a iné kódy až nakoniec. Je ale pravda, že vás ochráni pri neznámych aplikáciách. Upozorní vás, kam všade majú nainštalované aplikácie prístup a ak ide o rizikovú záležitosť, dozviete sa to. Bez antivírusu ste nahraní a nemáte šancu čokoľvek odhaliť. Mobilnú aplikáciu má snáď každý výrobca antivírusového programu. Vyžiť môžete ESET Mobile Security, ktorý takisto obsahuje systém Strážca siete. Tiež obsahuje ďalšie nástroje, ako sa brániť rizikovým aplikáciám na rozposielanie SMS alebo vytváraní telefonátov na vysoko spoplatnené čísla.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.