Tento špeciálny model predstavila spoločnosť Old Town, ktorá je overeným výrobcom a dodávateľom rôznorodých kajakov, kanoe a príslušenstva pre široké spektrum používateľov.

Novinka, Sportsman BigWater ePDL+ 132, vychádza z modelu Sportsman BigWater PDL, ktorý je klasickým pedálovým kajakom bez asistencie. Nový model bol prerobený tak, aby doňho bolo možné implementovať špeciálne pohonné ústrojenstvo a batériu. To všetko bolo potrebné vymyslieť tak, aby sa dosiahla maximálna jednoduchosť, ľahká údržba a optimálna hmotnosť. Výrobca v podstate presunul elektrický pohon z bicykla do kajaku, samozrejme, s rôznymi úpravami konštrukcie, prevedenia a dizajnu.

Old Town Sportsman BigWater ePDL+ 132
Old Town Sportsman BigWater ePDL+ 132

Takýto kajak vám poskytne omnoho viac možností i zábavy, oproti klasickej verzii, pričom sa môžete vydať aj ďalej, resp. do náročnejších vôd, kde by ste sa inak poriadne zapotili a nemohli si naplno vychutnať rybolov. Ide o skutočne všestranný kajak, ktorý aj napriek e-pohonu ponúka čisto manuálny režim, resp. môžete v prípade potreby alebo núdze využiť aj veslo. Kajak je do posledného detailu prepracovaný a zameraný na praktickosť, takže nechýbajú rôzne otvorené úložné priestory so sieťkami, vodoodolný úložný priestor, vonkajšie držiaky na poháre, držiaky pre tri rybárske prúty a množstvo ďalších prvkov, vrátane pohodlného sedadla.

Čo sa týka samotného pohonu, tak Sportsman BigWater ePDL+ 132 má „klasický“ pedálový pohon, ktorému asistuje elektromotor dopovaný z 20 Ah batérie. Celý systém pohonu je relatívne kompaktný a prevedený tak, aby ste mali všetko na dosah rúk a nôh. Primárna časť s pedálmi obsahuje aj veľký a dobre čitateľný LCD displej s postrannými tlačidlami, kde vidíte všetky údaje o systéme a batérii (aj cez polarizačné okuliare, čo je pre rybárov dôležitá informácia) + si nastavujete preferovaný režim a pod. K dispozícii je jeden manuálny režim + 5 stupňov asistencie a dokonca nechýba ani tempomat, čo je značnou výhodou. Batéria ponúka výdrž na základe rôznych podmienok, či už to je prúd vody, vietor, záťaž a pod. Výrobca tvrdí, že je to od 3 až do 46 hodín v závislosti od režimu a podmienok.

  • Old Town Sportsman BigWater ePDL+ 132
  • Old Town Sportsman BigWater ePDL+ 132
  • Old Town Sportsman BigWater ePDL+ 132
  • Old Town Sportsman BigWater ePDL+ 132
  • Old Town Sportsman BigWater ePDL+ 132
  • Old Town Sportsman BigWater ePDL+ 132

Aj napriek špičkovej výbave a rozmerom (dĺžka 4 metre/šírka 91,4 centimetra) má Sportsman BigWater ePDL+ 132 v plnej výbave hmotnosť iba 64,8 kilogramu, takže nebude problém s ním manipulovať, či už ho budete chcieť vložiť do dodávky, vyložiť na korbu pick-upu alebo na strešný nosič automobilu. Celková nosnosť je 226,8 kilogramu, čo znamená, že užitočné zaťaženie je 162 kilogramov, a to je viac než dosť.

A cena?! Nedá sa očakávať, že takto prepracovaný kajak s e-pohonom bude stáť 1000 eur, aj keď by nás to potešilo, však? Cena tejto novinky je v rámci predobjednávok 5588 eur, pričom prvým zákazníkom bude doručený na začiatku roka 2024.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE