Aj keď je služba pripravená, tak skoro sa jej nedočkáme.

Hudobné streamovacie služby, ako napríklad Tidal, vyhľadávajú predovšetkým fanúšikovia kvalitného zvuku s vysokým rozlíšením. Zdá sa, že Spotify má k tejto méte ešte veľmi ďaleko, a to aj napriek tomu, že už takmer dva roky sa pripravuje na spustenie svojej HiFi služby. Na tom by však nebolo nič zvláštne, kebyže Spotify Hifi nie je aj vyše roka pripravené na spustenie. Prečo je tomu tak?

Prvé správy o Spotify HiFi boli zverejnené už v roku 2021 s tým, že služba bude uvedení do konca roka 2021. Neskôr sme sa v článku “Spotify Hifi: Mýtus alebo skutočnosť?” venovali dôvodom, prečo uvedenie tejto služby mešká. Ani po viac ako roku nie je vidieť žiadny pokrok a Spotify stále hrá „mŕtveho chrobáka„.

Portál 9to5google uvádza, že Spotify HiFi je už viac ako rok pripravené na spustenie, pričom po technickej stránke je takmer všetko doladené. Okrem toho sú pripravené aj knižnice s bezstratovým zvukom a služba dokonca prešla testovacou fázou. 

SPOTIFY HIFIZdroj: Darko
Cena služby Spotify Hifi mala byť údajne až o 5 dolárov vyššia ako Spotify Premium

Čo sa teda stalo?

Zdá sa, že vyjadrenie spoluprezidenta spoločnosti Spotify Gustava Söderströma je veľmi podobné tomu, akého sme sa dočkali v roku 2021. Údajne sa v odvetví udiali zásadné zmeny, ktoré spustenie HiFi verzie služby Spotify zatiaľ neumožnili. Söderström však tvrdí, že Spotify ju určite spustí, avšak urobí to tak, aby to malo zmysel pre firmu aj poslucháčov. Odvetvie sa zmenilo a Spotify sa muselo prispôsobiť. Všetko je samozrejme o peniazoch. Spotify chce, aby to bolo pre spoločnosť výhodné aj z hľadiska nákladov. 

Hoci to Söderström nepovedal priamo, zdá sa, že všetko nejako súvisí so spoločnosťou Apple, ktorá svoju bezstratovú verziu služby spustila zadarmo. Pôvodne sa Spotify HiFi plánovalo ako doplnok pre službu Premium, ale na základe toho, čo povedal Söderström, je celkom jasné, že Spotify stále plánuje z tejto funkcie vyťažiť čo najviac. Možno iným spôsobom.

HiFi sa tak môže nakoniec objaviť ako súčasť drahšieho plánu s ďalšími pokročilými funkciami. Kedy sa tak skutočne stane, doteraz nie je jasné. 

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.