Organizovanie súborov patrí medzi neoddeliteľnú súčasť práce s počítačom. Neraz ju ani nevnímame, no pri nevhodnom systéme alebo nevyužitom potenciáli aplikácií sa poriadne naklikáme. Hneď úvodom uvádzame, že situácia je podobná ako pri internetových prehliadačoch. V ideálnom prípade potrebujete dva. Platí to aj pre programy označované ako správcovia súborov.

Vybrali sme pre vás päticu nástrojov, ktoré sa oplatí vyskúšať. Situácia je taká, že existuje množstvo jednoduchších správcov ako napríklad Explorer++ alebo Nomad.net. Aj tie sú vhodné, práve pre tých, ktorí chcú dvojpanelového správcu, no vo veľkej zásobe funkcií by sa zbytočne strácali.

Prieskumník

Prieskumník vo Windows 98

Prieskumník vo Windows 98

Prieskumník, ako základný kameň rozhrania operačného systému Microsoft Windows je výborný program a bez neho si organizáciu súborov nevieme predstaviť. Svoj nový vzhľad odštartoval už s príchodom Windows 98. Mnohí sa iste pamätajú na koláčový graf so zobrazením pomeru voľného a obsadeného miesta na diskoch. Vo Windows 2000 pokračoval Prieskumník s grafickou podobou znázornenia typu obsahu ako aj doplnkových informácií. Silnou stránkou vo Windows 8.1 je zlučovanie obsahu adresára do skupín podľa rôznych kritérií. Napríklad výborné je zobrazenie podľa dátumu úpravy. Dokumenty a adresáre, ktorých obsah úpravou dokumentov meníte sa zobrazujú zhora nadol a tak presne vidíte, na čom pracujete dnes, včera a čo je staršieho dátumu. Toto zatiaľ žiadny z iných správcov nemá a je to dobrá funkcia.

Prieskumník vo Windows 8.1

Prieskumník vo Windows 8.1

Z pohľadu zobrazenia súborov sa nám správa cez túto súčasť páči najviac. Efektnou vlastnosťou je napríklad zobrazenie nového okna s tým istým obsahom po stlačení klávesovej skratky Ctrl + N. Podobne ako pri duplikovaní okna vo webovom prehliadači, aj tu sú platné akcie z predchádzajúceho, napríklad položky pohybu vpred a vzad. Klávesová skratka Ctrl + Shift + N vytvorí nový priečinok. Nie je tu taká veľká hojnosť skratiek ako v alternatívnych správcoch súborov. Ich absencia je cítiť a väčší dôraz sa kladie na ovládanie myšou alebo dotykom na displej. Prieskumník umožňuje prácu s archívmi typu ZIP a to ich kompresiu ako aj rozbalenie. Ide však len o doplnok, ktorý poslúži na tie najjednoduchšie činnosti.

 

Výhody správcu súborov

  • Plné prispôsobenie vzhľadu
  • Dva a viac panelov v jednom zobrazení
  • Rýchly prístup k najpoužívanejším adresárom
  • Podpora farebného rozlišovania typu obsahu
  • Komprimovanie a extrahovanie archívov
  • Skratovanie a šifrovanie súborov
  • Podpora FTP
  • Nástroj na hromadné premenovanie súborov
  • Porovnávanie obsahu adresárov
  • Vstavaný textový / HTML editor
  • Editovanie registrov systému

 

Altap Salamander 3.06

Úhľadný vzhľad programu. Na malom mieste nájdete veľa funkcií

Úhľadný vzhľad programu. Na malom mieste nájdete veľa funkcií

Tento program je známy ešte z éry prvých počítačov s Windows 95, vtedy sa volal Servant Salamander a jeho verzia 1.52 je aj dnes dostupná ako freeware. Program ťaží z dokonalého prostredia. Počas testu sme si všimli, ako sú rozložené ovládacie prvky, tlačidlá, veľkosť fontu a celkovo uhladené prostredie. Program poskytuje obrovské množstvo funkcií a je vyladený do najmenšieho detailu. Je samozrejmé, že na oboch paneloch zobrazuje obsah adresárov rôznym štýlom. Záhlavie triedi súbory a zobrazuje ich podľa názvu, veľkosti alebo iného parametra. Prispôsobiť sa dajú ovládacie panely vo forme úpravy tlačidiel funkcií a systémových zástupcov ako aj rýchly prístup k vlastným adresárom. Práve títo zástupcovia veľmi uľahčia prácu. Program podporuje komprimované archívy a tiež kompresiu do najpoužívanejších formátov. Mnoho zo svojich funkcií rieši cez pluginy. Napríklad vďaka nim môžete skartovať súbory alebo voľné miesto na disku. Ocenili sme hromadné premenovanie súborov s pokročilým nastavením šablóny na pomenovanie nových súborov. Súčasťou je FTP klient aj nástroj Undelete na obnovenie zmazaných súborov. Typy súborov sa dajú sprehľadniť definovaním farebného textu podľa prípony. Nielen toto, ale aj definovanie externých prehliadačov dokumentov, sa dá nastaviť. Podporovaných je niekoľko jazykov zobrazenia, slovenčina nechýba. Ak máte nainštalované cloudové aplikácie ako Dropbox, Google Disk alebo OneDrive, Salamander pre ne vytvorí odkaz na svojom systémovom paneli. Aj toto je jedna z príjemných vlastností. Program pomôže pri porovnávaní obsahu dvoch adresárov, šifrovaní súborov alebo napríklad pri vytváraní automatizovaných úloh vo forme skriptov. Príjemná vlastnosť je, že priamo v programe zobrazíte zdieľané adresáre vo vašom počítači. Občas takáto kontrola nezaškodí, možno budete prekvapení. Celkovo je to vyspelá aplikácia, stabilná, patriaca do kategórie „musíte mať“.

Kopírovanie súborov v Salamanderi

Kopírovanie súborov v Salamanderi

Hodnotenie
+ ergonomický vzhľad, graficky úsporný dizajn vhodný aj pre HD displeje, užitočné pluginy, podpora úpravy vzhľadu, nastavenia exportovateľné do REG súboru, FTP klient
– externé prehliadače dokumentov treba definovať ručne

Cena: 29,94 EUR
Link: www.altap.cz
Celkové hodnotenie: 5/5

Directory Opus 11

Directory Opus 11 aj ako super pokročilá náhrada za Prieskumníka

Directory Opus 11 aj ako super pokročilá náhrada za Prieskumníka

Všetky programy, ktoré sme testovali, majú jednu vec spoločnú. A tou je nezávislosť na používateľskom prostredí, pričom sa snažia vystupovať voči systému samostatne. Directory Opus na to ide inak a je to poznať už po inštalácii. Sprievodca zisťuje priority používateľa, to ako príliš chce program previazať so systémom. Jeho spúšťanie je rýchle, keďže beží ako proces na pozadí a svoju ikonu má pri hodinách na hlavnom paneli systému. Jednou z integrácií je napríklad aj spustenie dvojklikom na ploche alebo spúšťanie namiesto Prieskumníka či nastavenie ako štandardný systémový FTP klient. Rozhranie je takisto rozdielne a k dvom panelom pribudol tretí. Ten je hneď vľavo a zobrazuje stromovú štruktúru hlavných oblastí počítača. Teda diskové jednotky aj systémové adresáre. V zozname potom pribudnú aj nadefinované FTP spojenia, adresárové knižnice systému ako aj vlastné „kolekcie“ súborov, ktoré sem pridá používateľ. Spodný panel zobrazuje informácie o súboroch, veľmi pekne je spracované aj miniatúrne zobrazenie voľného miesta aktuálne zobrazenej jednotky na čiarovom grafe.

Operácie so súbormi sú začlenené pod samostatné tlačidlá na paneli nástrojov. Presúvanie, kopírovanie, premenovanie alebo aj odstraňovanie má samostatné kategórie. V nich sú potom ďalšie špecifické funkcie, napríklad duplikovanie, odoslanie alebo napríklad rýchle vloženie číslovania pred vybrané súbory. Páčilo sa nám aj rýchle premenovanie na tzv. bezpečný webový formát názvu. Stačí označiť súbory a funkcia ich premenuje podľa aktuálneho mena, no tak, aby v nich neboli napríklad medzery. Tie nahradí podčiarkovníkom. Rozhranie je zároveň akýmsi hybridom medzi Prieskumníkom a „commanderovským“ typom programu. Preto tu nechýba ani špeciálna lišta na zobrazenie cesty k súborom, podobne ako v Prieskumníkovi.

Directory Opus 11 – Lišta na prístup k ďalším funkciám

Directory Opus 11 – Lišta na prístup k ďalším funkciám

Hodnotenie
+ previazanosť so systémom, FTP klient, multifunkčné prostredie, pokročilé funkcie dostupné aj pre začiatočníkov, veľmi prívetivé rozhranie
– pre niekoho až príliš veľa nastavení

Cena: 39 EUR / aj verzia zadarmo
Link: www.gpsoft.com.au
Celkové hodnotenie: 5/5

Mohli by vás tiež zaujímať tieto články:
Ako vyzeral Windows keď vznikal? 
Ako vypnúť Windows jedným dvojklikom?
Megatest myší
Vyskúšali sme porno vo virtuálnej realite

FreeCommander XE 2015

Free Commander XE– zobrazenie obsahu adresárov

Free Commander XE– zobrazenie obsahu adresárov

Výhodou tohto správcu je existencia v podobe prenosnej verzie. Môžete ho tak prenášať so sebou a mať vždy program nakonfigurovaný tak, ako potrebujete. Nevýhodu je však jeho pomalšie spúšťanie. To trvá tri sekundy, kým iné programy sú spustené takmer okamžite po kliknutí (na počítači s SSD diskom). Je však zadarmo a je v slovenskom jazyku. Klasické zobrazenie dvoch panelov má v sebe podporu pre rôzne štýly zobrazenia obsahu adresárov. Program má v sebe zakomponované aj systémové adresáre. Je tu teda priamo z plochy prístup do ovládacích panelov. Niekomu však môže tento spôsob prekážať, najmä ak potrebuje rýchlo vybrať súbory na ploche. Tu treba potom klávesom Ctrl „obchádzať“ niektoré typy zástupcov k systémovým funkciám. Program má veľmi dobré možnosti prispôsobenia. Iste, megalomanské detaily ako má Total Commander, to nie sú. No v zásade nám nič nechýbalo a keď zoberieme do úvahy, že najpoužívanejší režim je „brief“, teda pohľad na názvy a detaily v riadkovom zobrazení, ostatné sme vnímali ako možnosti navyše. Program podporuje vytváranie Zip súborov, ostatné archívy umožňuje extrahovať. Porovná obsah dvoch adresárov a poskytuje aj funkciu na synchronizáciu dát. Pre používateľov, ktorí majú svoje dáta najradšej na flash disku, je toto ideálna voľba. Napríklad aj v spojení synchronizácie s cloudovými adresármi. Priamo z aplikácie sa dá vytvoriť menu s obľúbenými nástrojmi – programami. Odtiaľto však máte prístup aj ku kompletnej ponuke Štart. Nie je to síce najpohodlnejšie riešenie, ale poslúži. Tiež chválime celkový návrh programu a máme vyskúšané, že sa dá dobre použiť na HD displeji na polovici obrazovky vertikálne aj horizontálne. Aj tu je v základnej výbave nástroj na skratovanie dát, aj keď podporuje len mazanie súborov, nie voľného miesta. Nechýba multi-premenovávací nástroj alebo nástroj na tvorbu snímok obrazovky. Páčilo sa nám aj pridávanie nových panelov ako záložiek na každú stranu dvojpanelového zobrazenia metódou Drag&Drop.

Free Commander XE a zobrazenie záložiek k rýchlemu prístupu do vybraných adresárov

Free Commander XE a zobrazenie záložiek k rýchlemu prístupu do vybraných adresárov

Hodnotenie
+ aj ako prenosná verzia, možnosti prispôsobenia, logické usporiadanie funkcií vo forme utilít, ponuka Štart, skartovanie súborov
– chýba nástroj na šifrovanie, pomalší štart programu, bez podpory FTP

Cena: zadarmo
Link: www.freecommander.com
Celkové hodnotenie: 3/5

Multi Commander 5.0

Multi Commander so zobrazením adresárov. Všimnite si spodnú lištu s veľkými tlačidlami

Multi Commander so zobrazením adresárov. Všimnite si spodnú lištu s veľkými tlačidlami

Aj tu je vidno, že každý program si ide svojou cestou. Tento program je vhodný aj na ovládanie cez dotykové displeje. Spodná časť je vyhradená tlačidlám s najpoužívanejšími funkciami a tie sú dostatočne veľké.

Program má rýchly prístup nielen k diskom a vymeniteľným médiám, ale aj ďalším funkciám ako FTP alebo zobrazenie obsahu prenosných zariadení. To je práve funkcia, ktorú okrem Prieskumníka žiadne programy tohto typu nepodporujú. Farebné zvýrazňovanie podľa typu súborov je tu už v základnej výbave. Takisto je tu špeciálna funkcia a tou sú aliasy. V hornej časti je príkazový riadok. Ak do neho napíšete písmeno „c“, zobrazí sa obsah hlavného disku. Samozrejme, takto si môžete vytvárať skratky pre iné funkcie. Program podporuje prácu s komprimovanými archívmi a dbá aj na celkové prispôsobenie rozhrania. Môžete si priamo v programe vytvoriť jeho preklad do iného jazyka, netradične je tu aj tzv. Button editor na tvorbu tlačidiel s vlastnými funkciami. Na rýchly prístup k obľúbeným adresárom je na paneli nástrojov špeciálne tlačidlo. Okrem prístupu do adresárovej štruktúry sa dá definovať aj webová stránka. Program podporuje rozšírenie funkcií cez pluginy a pre vývojárov je dostupné aj API rozhranie. Úlohy sa dajú automatizovať cez editor skriptov.

Je teda jasné, že toto je pokročilý program, no je navrhnutý aj pre začiatočníkov. A možnosti pre pokročilých nijako nekomplikujú jednoduchý a prívetivý dizajn. Nájdete tu aj nástroj na hromadné premenovanie súborov, tiež aj možnosť odstraňovania súborov priamo z archívov ZIP.

Tí, ktorí používajú Microsoft Windows 8, využijú aj možnosť prevzatia oprávnení na jednotlivé adresáre. Netreba tak program spúšťať v režime správcu. Špecialitou sú potom nástroje na priamu úpravu tagov, MP3 súborov, konverzia obrazových formátov alebo sťahovanie informácií o videosúboroch na disku z internetových databáz. Ide o veľmi príjemný program, ktorý má ešte mnoho ďalších funkcií, treba ho vyskúšať.

Multi Commander a definovanie farebného rozlišovania podľa typu súborov

Multi Commander a definovanie farebného rozlišovania podľa typu súborov

Hodnotenie
+ vhodný pre začiatočníkov, prepracovaný dizajn, pokročilé funkcie pre prácu so súbormi, videom, hudbou a obrázkami, celková nadštandardná výbava
– pre niekoho zbytočne zložitý

Cena: zadarmo
Link: www.multicommander.com
Celkové hodnotenie: 4/5

Total Commander 8.51a

Total Commander – klasika a pojem vo svoje oblasti. „Make-up“ po grafickej stránke by však nezaškodil

Total Commander – klasika a pojem vo svoje oblasti. „Make-up“ po grafickej stránke by však nezaškodil

Total Commander takisto počas svojej histórie zmenil názov a to z Windows Commander. Program je dodnes synonymom pre správcu súborov. Je to líder na trhu, ktorý má najviac pluginov rozširujúcich jeho už aj tak veľký počet funkcií. Podporuje kompletnú prácu s komprimovanými archívmi a rovnako tak má aj podporu unicode a názvov súborov až do 1022 znakov. K štandardnému dvojpanelovému zobrazeniu pridáva možnosť vytvorenia záložiek na každom paneli. Ľahko si tak vytvoríte najpoužívanejšie adresáre do rýchlo dostupných záložiek. Dajú sa aj uzamknúť a po zapnutí budete mať znovu načítané všetky záložky s obsahom adresárov. Farebné triedenie súborov je samozrejmosťou. Špecialitou je operácia so súbormi. Môžete totiž pridávať do dávkového procesu rôzne udalosti na prenos FTP, kopírovanie a presúvanie dát s tým, že sa budú potom vykonávať po sebe. Je to výhodné, ak treba kopírovať alebo presúvať dáta z jedného médiá do iných adresárov. Výsledný proces nie je zbytočne spomaľovaný tým, že pobežia všetky naraz. To už v istej miere umožňuje aj Prieskumník, Altap Salamander takisto, pričom tu je navyše oproti Prieskumníkovi automatický štart ďalšej súborovej operácie po dokončení predchádzajúcej. Jeho vzhľad sa dá kompletne prispôsobiť a môžete ho cez vlastné modifikácie nastavenia zmeniť na nepoznanie cez rôzne transformačné balíky tretích strán.

Existuje aj možnosť prípravy prenosnej verzie. Škoda, že toto autor nezakomponoval priamo do programu. Výhodou je aj rôzne zobrazenie panelov. Jeden z nich môže zobrazovať náhľady podporovaných súborov. Je tu editor súborov, ktorý umožňuje aj ich porovnávanie. Total Commander podporuje synchronizáciu adresárov a rozšírené vyhľadávanie nielen v názvoch, ale aj obsahu súborov. Silnou stránkou je aj vlastná bezpečnosť a tak sú heslá napríklad k FTP klientovi šifrované. To je veľký rozdiel oproti iným nástrojom v teste. Nemá zmysel rozoberať existujúce pluginy, sú ich stovky a vyriešia takmer každú potrebu začiatočníkov aj pokročilých používateľov, rovnako tak aj programátorov.

Total Commander – Definovanie nového FTP pripojenia

Total Commander – Definovanie nového FTP pripojenia

Hodnotenie
+ maximálna výbava, unikátne funkcie prepracované do detailu, stovky dostupných pluginov, vhodný pre programátorov, pokročilá práca so súbormi, editor textu
– vzhľad bez dodatočných skin-pluginov, menej prívetivý pre úplných začiatočníkov

Cena: 44 EUR
Link: www.ghisler.com
Celkové hodnotenie: 5/5

Verdikt touchIT

Správcovia súborov sú programy s vysokou funkčnou výbavou, no bez Prieskumníka si život predstaviť nevieme. Nech sú naň názory rôzne, my Prieskumníka vo Windows považujeme za prepracovaný spôsob, ako mať dokonalý prehľad o súboroch. To všetko s vizuálnym podaním, ktoré inde nenájdete. Aj preto je pre nás dôležitý.

Testované programy majú svoje opodstatnenie pre pokročilých používateľov, ktorí hľadajú detailne spracované funkcie. Podobne pre používateľov, ktorí potrebujú ešte ďalšiu alternatívu. Napríklad rýchlejšie FTP, rýchle zobrazenie adresárov v rôznych záložkách, špecializované editory atď.

Altap Salamander 3.06 je český produkt a považujeme ho za výnimočne vyspelý, ale zároveň aj veľmi prívetivý. Má vyladené rozhranie, ktoré dobre vyzerá a svoju úlohu si plní veľmi dobre, aj vďaka integrovaným pluginom, napríklad na skartovanie súborov.

Directory Opus 11 je hybrid Prieskumníka a programu typu Commander. Nájde si svojich priaznivcov a vidno, že autori porozmýšľali, ako skĺbiť pokročilé funkcie do jednoduchšie vyzerajúceho dizajnu. Podarilo sa to, tento program sme si obľúbili. Niekoho môže odradiť obrovské množstvo nastavení. Tým sa však v zásade netreba venovať.

FreeCommander XE 2015 je jednoduchší program, ktorý sa hodí pre začiatočníkov. Treba si zvyknúť na nové rozhranie s množstvom funkcií, ktoré predtým skôr nepotrebovali. Spúšťa sa o niečo dlhšie ako iné programy.

Multi Commander 5.0 rovnako odporúčame začiatočníkom. Na prvý pohľad je to program, ktorý o sebe veľa neprezradí, no po bližšom preskúmaní zistíte, že má všetko potrebné. Kladie dôraz na vyšperkovanie prostredia presne podľa vkusu používateľa.

Total Commander 8.51a je pojem vo svojej oblasti a mnohí na neho nedajú dopustiť. Nesie si však neduh z minulosti a zásadná inovácia rozhrania by pomohla. Takisto aj priame možnosti na zmenu vzhľadu. „Geekovia“ si však prídu na svoje a po stránke výbavy mu nič nechýba. Tu jednoducho nemá konkurenciu a podporuje také funkcie, o ktorých mnoho používateľov ani netuší. Nájdete ho aj v Obchode Play pre Android.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.